Connect with us

Längdskidor

SKIDOR: Miljövänligt under Ski Tour 2020

Published

on

Miljövänligt under Ski Tour 2020

Det blir minskat miljöavtryck från skideliten under Ski Tour 2020 då tåg och bussbolaget Vy står för alla resor istället för koldioxidtyngre transporter såsom flyg.

Som huvudsamarbetspartner under touren kommer Vy att kraftigt reducera klimatavtrycjket bland annat genom att samtliga deltagare åker tåg mellan etapperna både i Norge och Sverige.

– Touren har inslag av nya tävlingsformer såsom sprint i slalombacke och ett distanslopp över gränsen. En sportslig hög kvalitet är central, men det är också viktigt för oss att utmana sättet vi arrangerar skidlopp på idag. Med Vy som huvudsamarbetspartner, säkrar vi klimatvänliga transporter för alla aktiva. Det är vi stolta över, säger ordförande för Tour 2020 AB, Ola Strömberg, generalsekreterare för Svenska skidförbundet i ett pressmeddelande.

– Genom Ski Tour 2020 har vi möjlighet att utveckla skidsporten. Sverige och Norge är två ledande längdnationer som nu etablerat ett historiskt samarbete. Ett samarbete som genom Ski Tour 2020 ska prova nya sätt att arrangera världscuptävlingar på, fortsätter Ola Strömberg från Skidförbundet.

Under en medieträff i Oslo för Ski Tour 2020 var även tourens ambassadörer Anders Södergren och Marit Bjørgen på plats. Som tidigare aktiva aktiva längskidåkare ser de vidare bra exempel för framtiden.

– Att de aktiva ska åka tåg är värdefullt även utöver det rent klimatmässiga. Att få alla att åka samma tåg tar bort ekonomiska olikheter mellan nationerna och det stärker också sammanhållningen mellan de aktiva, sade Anders Södergren.

Program Ski Tour 2020

Fredag 14. februari: Officiell öppningsceremoni i Östersund
Lördag 15. februari:10/ 15 km intervall start fristil, Östersund
Söndag 16. februari:10/ 15 km jaktstart klassisk stil, Östersund
Tisdag 18. februari:Sprint fristil, Åre
Torsdag 20. februari:38 km Masstart fristil, Storlien-Meråker
Lördag 22. februari: Sprint klassisk stil, Trondheim
Söndag 23. februari:15/ 30 km jaktstart klassisk stil, Trondheim

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Längdskidor

LÄNGDSKIDOR: Svenska truppen till Skidspelen i Falun

Published

on

I helgen är det dags för den klassiska skidtävlingen Svenska Skidspelen i Falun. Hela 38 svenska skidåkare är uttagna till tävlingarna i Falun.

Det är dags för Svenska Skidspelen i Falun. Under helgen gör världseliten upp i 10 kilometer fristil för damer och 15 kilometer fristil för herrar på fredagen. 10 kilometer klassisk masstart för damer och 15 kilometer klassisk masstart för herrar på lördagen. Allt avslutas med sprint för både damer och herrar i klassisk stil på söndagen.

Hela 38 åkare

Då Sverige är arrangörsland tillåts hela tolv svenska åkare i varje disciplin,, därför har förbundsledningen tagit ut hela 21 herrar och 17 damer till tävlingarna i Falun.

– Det är ett bra koncept med nationellt fält och en utmärkt chans för de åkare som kommer under ifrån att visa vad de går för mot den yttersta världseliten, säger Anders Byström, landslagschef i ett pressmeddelande.

Längdtruppen till Svenska Skidspelen

Damer

Herrar

Namn Klubb Namn Klubb
Ebba Andersson Piteå elit SK William Poromaa Åsarna IK
Frida Karlsson Sollefteå skidor IF Johan Häggström Piteå elit SK
Charlotte Kalla Piteå elit SK Calle Halfvarsson Sågmyra SK
Emma Ribom Piteå elit SK Jens Burman Åsarna IK
Jonna Sundling Piteå elit SK Björn Sandström Piteå elit SK
Maja Dahlqvist Falun/Borlänge SK Oskar Svensson Falun/Borlänge SK
Linn Svahn Östersunds SK Viktor Thorn Ulricehamns IF
Moa Lundgren IFK Umeå Marcus Grate IFK Umeå
Hanna Falk Ulricehamns IF Anton Persson SK Bore
Johanna Hagström Ulricehamns IF Fredrik Andersson Piteå elit SK
Evelina Settlin Hudiksvalls IF Johan Herbert IFK Mora SK
Anna Dyvik IFK Mora SK Jonas Eriksson IFK Mora SK
Moa Olsson Falun/Borlänge SK Axel Ekström IFK Mora SK
Maria Nordström Borås SK Marcus Ruus Åsarna IK
Lovisa Modig SK Bore Leo Johansson Falun/Borlänge SK
Sofia Henriksson Piteå elit SK Karl-Johan Westberg Borås SK
Louise Lindström Falun/Borlänge SK Gustav Eriksson IFK Mora SK
Eric Rosjö IFK Mora SK
Olle Jonsson Trillevallens SK
Gustaf Berglund IFK Mora SK
Erik Silfver IFK Umeå
Continue Reading

Alpint

SKIDOR: Flera världscupstävlingar i Sverige under vårvintern

Published

on

SKIDOR: Flera världscupstävlingar i Sverige under vårvintern

Sverige fortsätter arrangera världscuptävlingar på hemmaplan även vintern 2021. Längdtävlingar i Ulricehamn och Falun, alpina damtävlingar i Åre samt skicross och speedski i Idre står på schemat.

Under januari till mars kommer flera världscuptävlingar arrangeras på hemmaplan i både längdskidor, alpint, skicross och speedski. Dessutom genomfördes i december två världscuptävlingar i puckel i Idre. Sverige fortsätter att sätta avtryck på kartan som världscuparrangör. Vintern 2021 är inget undantag.

– Att få visa upp våra idrotter här hemma är otroligt viktigt för oss, både sportsligt och kommersiellt, säger förbundsdirektör Ola Strömberg i ett pressmeddelande.

Lång tradition

Sverige har en lång tradition att varje år få arrangera världscuptävlingar, detta är dock ingen självklarhet. Det internationella skidförbundet FIS utser tävlingsarrangörer säsong för säsong och de som inte håller måttet får inte förnyat förtroende.

– Att Sverige varje år finns med på FIS tävlingsschema, och att vi i år dessutom har blivit tilldelade flera extra tävlingar, är bevis på att våra arrangörer gör ett fantastiskt jobb. Utan deras engagemang och vilja vore det inte möjligt att genomföra så här stora tävlingar. Deras insats betyder enormt mycket för utvecklingen av sporterna, säger Ola Strömberg.

I vanliga fall är det stor folkfest på samtliga arenor. I blir det annorlunda eftersom ingen publik tillåts på grund av pandemin. Så folkfesten får istället flyttas till tv-, radio- och digitala kanaler.

– Hoppas att alla kommer vara stolta över tävlingarna även fast de inte kan vara på plats. Men varför inte ta fram flaggor och visslor och skapa en egen folkfest framför skärmen, säger Ola Strömberg.

Världscuptävlingar i Sverige, vårvintern 2021

Datum

Plats

Gren

Tävling

Länk

20–24 jan Idre Skicross Skicross x 3 Läs mer
29–31 jan Falun Längdåkning 10/15 km F Läs mer
10/15 km K
Sprint
6–7 feb Ulricehamn Längdåkning Sprint Läs mer
Sprintstafett
11–13 mars Idre Speedski Speedski x 3 Läs mer
12–13 mars Åre Alpint, damer Slalom x 2 Läs mer
Continue Reading

Längdskidor

BAKSLAGET: Stjärnan missar kommande tävlingar

Published

on

BAKSLAGET: Stjärnan missar kommande tävlingar

Stjärnan i längdskidor Frida Karlsson missade helgens tävlingar i Lillehammer efter sjukdom, nu är det klart att hon även missar kommande tävlingar i Schweiziska Davos.   

Frida Karlsson var inte med på världscuptävlingarna förgående i helg i Lillehammer pågrund av förkylning, nu står det även klart att stjärnan missar även kommande tävlingar i helgen. Karlsson slog igenom med dunder och brak förra säsongen på VM i Seefeld, där hon kom hem med ett guld i stafett, och även två individuella medaljer. Men den här säsongen har inte fått den start som hon hoppats. Efter genomförd hälsokontroll står det klart att hennes världen inte är tillräckligt bra för tävling. 

– Frida är mycket målmedveten och ambitiös och vill väldigt mycket med sitt idrottande. Hon måste nu ta ett steg tillbaka för att återfå balans. Hälsan är alltid viktigare än idrottslig prestation, säger landslagsläkare Magnus Oscarsson i ett pressmeddelande.

”Ledsen och besviken”

Frida är dock inte första skidåkaren som tvingas ta en paus från tävlande i början av säsongen. Den norska stjärnan, och förra säsongens vinnare i totala världscupen Invild Flugstad Östberg åkte ut för samma öde. Det rapporterade SVT om inför premiären i Ruka, Finland Även hos Östberg var det att alla hälsokrav inte var uppfyllda. Frida Karlsson, hoppas vara tillbaka inom en snar framtid i skidspåren igen

– Just nu är jag väldigt ledsen och besviken. Det är lätt att stressa upp sig men man måste se det långsiktigt, säger Frida Karlsson.

För en skidåkare på elitnivå och idrott överlag är det mycket olika saker att tänka på. Frida Karlsson blev efter förra säsongen en del av A-landslaget i längskidor

– Det handlar om bland annat träning, vila och näringsintag, men även om allt som händer runt omkring. Det handlar om bland annat träning, vila och näringsintag, men även om allt som händer runt omkring, säger Magnus Oscarsson.

För Karlsson har mycket förändrats sedan förra säsongen. Förutom att hon nu är en del av A-laget, har hon även gått ut gymnasiet samt att bevakningen från media och antal res och lägerdagar har ökat kraftigt. När varken Östberg eller Karlsson är tillbaka och tampas med de bästa i världen är inte klart än. Vilka krav Karlsson måste uppfylla för att få tävla igen vill inte Oscarsson gå in på.

– Det är en fråga mellan Frida själv och landslagets medicinska team och inget vi kommer att lämna några detaljerade upplysningar om, säger han.

Continue Reading

Trending