Connect with us

Allsvenskan

KRÖNIKA: En maktkamp utan vinnare

Published

on

Det pågår just nu en maktkamp inom svensk fotboll. Där supportrarna ställs mot polisen.
En maktkamp utan vinnare. För ingen av grupperna kommer att ge vika åt den andra. 

Ni har säkerligen sett i media de senaste dagarna om kampen mellan fotbollssupportrarna och polisen. En maktkamp grupperna emellan. Efter en rad av minskade biljetter bland flera klubbar kom turen att komma till Hammarby Fotboll. Inför matchen mot Örebro i slutet på september då polisen reducerat ståplatsbiljetterna med 500 så kom ytterligare en minskning på 500 åskådare inför den kommande matchen mot Malmö FF. För ”Bajens” del var det bara att börja flytta på åskådare. Klubben hade sålt fler biljetter till sektionen än polisen nu ger tillstånd till.

Det är den norra läktarens övre del som kommer att begränsas till stormötet med Malmö FF. Exakt hur många platser som finns på den norra kortsidan övre är oklart, dock kommer de att vara 1000 platser mindre inför det allsvenska toppmötet.

Polisen har i många år försökt att komma åt de svenska fotbollssupportrarna. Maskeringsförbud, flaggförbud och nu sänkta ståplatser. Dock har inte supportrarna vikt en tum till polisen.
För, är verkligen detta ett så stort samhällsproblem? Är detta något som ordningsmakten behöver lägga ner ett sånt stort krut på? För samtidigt polisen står med armarna i kors på en fotbollsarena för att bevaka utifall någon kommer att bränna en bengal. Så spöar nån snubbe upp sin fru, en ligist tänder eld på en bil, eller några personer från ”livets hårda skola” rånar en galleria. Är detta verkligen att lägga resurserna på rätt ställe?

Klubbarna står maktlösa

Storlagen Hammarby, Djurgården, AIK, IFK Göteborg, Malmö och Helsingborg har arbetat länge med att själva ”komma till bukt med problemen”. Man har även lyckats i många fall. För några år sedan fick supportrarna själva bort de så kallade ”spontanbränningarna”, alltså när det kommer upp någon enstaka på matcherna. Till att bara använda pyroteknik vid speciella tillfällen. Just bengalerna, sången och flaggorna är det enda allsvenskan har att erbjuda i internationell klass idag. För spelet håller inte så himla bra, kan vi nog vara helt överens om.

Även fast detta hårda tag gjordes från föreningarna som stoppade våld, smällare och till stor del bengaler på våra fotbollsarenor så väljer ändå polisen att komma med detta nu. De kommer förmodligen att köra stenhårt på detta tills de får bukt på problemet som polisen själva skapat. För skulle inte ordningsmakten ha lagt sig i detta hade egentligen ingen brytt sig avsevärt. Samtidigt kommer inte supportrarna heller att ge sig. Så det finns ingen vinnare i detta krig – bara förlorare. Den största förloraren är fotbollen. Tänk dig tillbaka till 90-talet då ca 3000 personer såg IFK Göteborg besegra Halmstad på Nya Ullevi.

Det är supportrarna själva med hjälp av föreningarna i viss mån som skapat denna hype som är i fotbollsallsvenskan nu. Det är supportrarna som drar in intäkter till föreningarna genom både publik och sponsorintäkter. För det är väl inget företag som vill sponsra en klubb ingen bryr sig om? Detta genom festliga arrangemang i form av tifo, med eller utan bengaler.

Jag själv har följt fotbollsallsvenskan i lite mer än 30 år. Har sett dalande publiksiffror och matcher med över 40.000 på plats. Har sett tråkiga höstmatcher på en gräsplan i södra Sverige och sett toppderbyn på stora arenor. Jag minns så väl en artikel i Aftonbladet från tidigt 00-tal. Där stod det på löpet: Rio De Janeiro – Nej Söderstadion”. Där och då hyllade media alla dessa bengaler. Nu är samma bengaler inte värt pesten enligt vissa.

Det är exakt samma bengaler som gjort att allsvenskan är där den är i dag. Glöm aldrig det. 

 

Mer läsning

Fotbollspamparna rasar mot polisens metoder

 

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Allsvenskan

FOTBOLL: Här får du koll på alla nya regler 2020

Published

on

FOTBOLL: Här får du koll på alla nya regler 2020

Nu är det äntligen dags för fotbollen att starta upp. Här får du koll på alla nya regler 2020. Bokmärk sidan och håll koll så att ölen, läsken eller nåt annat inte åker in i väggen av misstag.

Här får du koll på alla nya regler 2020 inför seriestarterna av Allasvenskan, Superettan, Damallsvenskan och Elitettan. Dessutom blir det tillåtet att göra fem byten vid tre bytestillfällen per match. Avstängning sker efter fyra varningar i stället för tre som det varit tidigare.

De nya reglerna

1. Målställningar och målribba tillåts vara en kombination av de fyra grundläggande formerna (kvadratisk, rektangulär, rund eller elliptiskt). (Regel 1)

2. Varningar (gula kort) och muntliga erinringar (”tillsägelser”) följer inte med till en straffsparkstävling. Spelare som blivit utvisade får inte delta i straffsparkstävlingen. Spelare som får en varning under matchen och en ny varning under straffsparkstävlingen blir inte utvisad, men två varningar ska anges i matchrapporten. (Regel 10)

3. Vid straffsparkstävling: om målvakten och straffsparksläggaren bryter mot reglerna samtidigt, varnas straffsparksläggaren och straffsparken registreras som missad. (Regel 10).

4. En spelare i offsideposition anses inte vinna en fördel om spelaren tar emot bollen efter att den spelats från en motspelares hand på ett otillåtet sätt. Spelaren bestraffas därför inte för offside (Regel 11).

5. Hands: gränsen mellan armen och axeln/skuldran definieras som armhålans botten enligt bilden (Regel 12).

6. Hands: Sedan tidigare gäller att en ”oavsiktlig” kontakt mellan anfallande spelares hand och bollen endast ska bestraffas vid mål eller målchans. Nu preciseras detta till att gälla endast om det sker omedelbart före målet/målchansen. Det är inte hands om bollen, efter handkontakten, färdas långt och/eller det är flera passningar innan målet/målchansen uppstår (Regel 12).

7. Om målvakten vidrör bollen en andra gång då spelet återupptas (t ex inspark och frispark) och stoppar ett lovande anfall eller förhindrar en uppenbar målchans, varnas (vid lovande anfall) eller utvisas (vid målchans) målvakten. Detta gäller även om målvakten använder armen/handen, eftersom regelbrottet inte är hands; det är istället att ha spelat bollen otillåtet en andra gång (Regel 12).

8. Alla regelbrott (inte bara tacklingar, fasthållningar etc) som stoppar ett lovande anfall resulterar i varning. Därför blir det varning till en spelare som otillåtet spelar bollen en andra gång så att ett lovande anfall stoppas (Regel 12).

9. Om domaren tillåter en s k snabb frispark när någon stoppat ett lovande anfall (som är ett regelbrott som normalt medför varning) utdelas inte varningen. Med snabb i detta fall menas att laget snabbt sätter igång spelet och att laget har en klar möjlighet att göra mål, samt att domaren inte påbörjar proceduren för att dela ut varningen. (Regel 12).

10. Vid stoppande av lovande anfall: Om domaren använder fördelsregeln och låter spelet fortsätta delas inte varning ut (Regel 12).

11. En spelare som inte respekterar avståndet 4 m vid nedsläpp ska varnas (Regel 12).

12. Vid straffspark bestraffas inte ett regelbrott som begås av målvakten om straffsparken missar målet eller studsar från målet (utan att ha vidrörts av målvakten), såvida inte straffsparksläggaren klart påverkas av målvaktens agerande. (Regel 14).

13. Vid straffsparks utförande får målvakten en erinran för första regelbrottet och vid fortsatta regelbrott delas varning ut (Regel 14).

14. Vid straffsparks utförande: Om målvakten och straffsparksläggaren begår regelbrott samtidigt, bestraffas straffsparksläggaren med varning och indirekt frispark (Regel 14)

Continue Reading

Allsvenskan

FOTBOLL: Samverkan viktig del i återuppbyggandet

Published

on

Fotboll: Samverkan viktig del i återuppbyggandet

Årets säsong i fotboll i de högsta svenska serierna är över, men planerna inför nästa säsong är redan igång där arbetet om en samverkan ligger på tapeten. Det skriver SEF och SFSU i ett pressmeddelandet.

Vi vill starta en samverkan och nationell samordnare inom fotboll mellan fotbollens olika parter, det skriver SEF (Svensk Elitfotboll) och SFU (Svenska Fotbollssupporterunionen) i ett gemensamt pressmeddelande. Säsongen har precis avslutas med Djurgården som vinnare av Allsvenskan, medan Mjällby och Varberg tog steget upp i högsta divisionen. Efter ett direktkval mellan Kalmar och Brage, stod det klart att Kalmar håller sig kvar.

Årets säsong har på många sätt varit lyckosam. Allsvenskan nådde för femte året i rad över två miljoner besökare, enligt Sportnavigatorn. Undersökningen visade även att Allsvenskan i år blivit Sveriges populäraste liga. Trots många framgångar har dock året även haft några negativa inslag.

Villkorstrappan en omdiskuterad strategi

En av de positiva delarna under året enligt SEF och SFU är ökningen av den upplevda tryggheten på arenorna. Baserat på en dialog mellan fotbollens arrangörer och publiken uppskattas tryggheten till 4,3 på en femsiffrig skala. Baserat på detta är målet att samarbetet mellan klubbarna, supportrarna och polisen skulle fortsätta bli högre, skriver de.

En grej som dock varit under mycket diskussion är polisens nya strategi på fotbollens arenor, villkorstrappan. Vilket SEF och SFU är inne på.

– Tyvärr har de senaste årens framsteg och årets fotbollssäsongs fantastiska tifon, dramatiska topp- och bottenstrider och höga publiksiffror delvis överskuggats av Polismyndighetens nya egna strategi avseende tillämpning av den så kallade villkorstrappan, skriver de i pressmeddelandet.

Samarbete med regeringen

Den minskade tilltron för supportrarna mot polisen är ingen god trend. För att förtroendet ska gå upp igen, vill fotbollsförbundet starta upp en nationell samordnare tillsammans med regeringen. Samarbetet menar de kommer bli en viktig del i förtroendeuppbyggandet.

– Vår önskan har meddelats inrikesminister Mikael Damberg och vi följer med stark förhoppning Regeringens fortsatta agerande i frågan.

Continue Reading

Allsvenskan

JUST NU: Förra AIK-mittfältaren fälldes av hovrätten

Published

on

Den förra AIK-mittfältaren Dickson Etuhu, fälldes idag av hovrätten efter en utdragen process. Anledningen är i samband med mutor i samband med match.

I samband med match mellan AIK-Göteborg våren 2017 anklagades den förra mittfältaren i AIK Dickson Etuhu för mutor, idag fälldes han av hovrätten. AIKs huvudmålvakt Oscar Linnér var avstängd från matchen, och andramålvakten Kenny Stamatopoulos skulle stå i mål istället. Stamatopoulos ska då ha blivit erbjuden pengar under ett samtal på en restaurang för att lägga sig i den matchen. Etuhu tillsammans med en 37-årig man har de sedan dess stått anklagade för grovt brott av mutor. Idag kom beslutet från Svea Hovrätt.

Fälls för brottet

Under dagens rättegång i Svea Hovrätt beslutades det att både Etuhu och den jämnåriga mannen ansågs skyldiga. Både har under hela processen hävdat sin oskuld. Inför rättegången menade Dickson Etuhu att allt är falska anklagelser.

– Allt baseras på anklagelser som har förstört mitt liv, säger Dickson Etuhu, till Aftonbladet inför rättegången.

Under dagens rättegång slogs det fast att de hovrätten går emot tingsrättens beslut, med följande motivering.

– Hovrätten gör till skillnad från tingsrätten bedömningen att vad som föregått mötet och vad som sades vid mötet måste ses i ett sammanhang. Enligt hovrätten har Kenny Stam på ett klart och tydligt sätt erbjudits en otillbörlig förmån redan när ”37-åringen” uppgav att det fanns en anledning till varför han och Dickson Etuhu kommit till Stockholm den aktuella dagen och att det fanns pengar att tjäna på den kommande matchen”, skriver de i domen.

Dickson Etuhu och den 37-årige mannen döms av Svea Hovrätt för mutbrott till villkorlig dom och dagsböter.

Continue Reading

Trending