Connect with us

Bloggar

En blogg om karma, en saga och några funderingar kring lördagens lottning

Published

on

LANDSLAGETS NYA KLÄDER: Ställer krav på spelare och supportrar

Vi börjar med att skriva om lite Karma. Minns ni den killen som tyckte att Janne inte tar ut det bästa laget utan favoriserar de med svenska namn – avslöjandet i min blogg härförleden som visade just motsatsen – inget hade byggts upp under ”de senaste tjugo åren” –varken med avseende på fina resultat med laget –inte heller med antalet utländska spelare i Jannes lag. Denne kille har en del i detta inlägg kring Karma.

 

Nu i veckan menar samme kille att det som nu sker med köpet av aktier i Anschutch Entertainment Group (Bajens ägare) bara handlar om business och inget annat. På fullt allvar påstår killen också att han tror att såväl staden Malmö som MFF-fansen sannolikt kommer förstå detta och ge honom sitt stöd med (det oerhört märkliga) agerandet.

 

Ni har säkert hört hur vice ordföranden i MFFs fanklubb så riktigt beskriver hur det faktiskt förhåller sig – ”jovisst business är business, men fotboll är fotboll” och vi fotbollsälskare förstår ju såväl vad som ligger i just detta påstående. När vice ordföranden fortsätter att berätta om att ”banden nu är klippta” och alla broar är brända är egentligen inte nödvändigt ty både han, fansen och hela Malmö förstår vad som ligger i påståendet att ”fotboll är fotboll”.

 

Lite mer karma i detta sår som nu står vidöppet… hur har businessen gått för killen som nu är storägare i Bajen? jag har ingen aning hur varken balans- eller resultaträkning ser ut hos de bolag som killen dragit i gång för att sälja parfymer, kläder och vitaminvatten – däremot konstaterar jag att varken jag, min familj eller mina kompisar använder prylarna ovan. Jag ser inte heller dessa prylar i de trendiga butiker jag passerar till och från mitt arbete beläget i centrala staden.. Visst var det ett bettingbolag också? De som tror på karma lägger säkert inga spel i detta bolag!

 

 

 

                                                Att skriva en saga

 

Karma är kul – att skriva sagor torde vara än trevligare! Vi kan ju fråga en annan Malmöpåg som kan berätta om både karma och den ädla konsten att skriva sagor.

 

Denne kille heter Marcus Rosenberg och debuterade i Allsvenskan samtidigt som sagde ”businessman” ovan. Denne Marcus valde ett annat sätt att uppmärksammas i veckan. Att trycka in ett avgörande 4-3 mål då det återstår några sekunder av en livsviktig Europaleague match i sin sista hemmamatch för ”laget som format honom till den han är” är just att ”skriva en saga”.

 

Vi som älskar fotboll erkänner också utan omsvep att det kom en tår då Marcus´ familj kom in som de sista officiella gästerna på Stadion i torsdagsnattens firande. Fint att se också alla de tränare, spelare agenter och annat folk som varit viktig för Marcus genom åren. Att ”fotboll är fotboll” förstår man då man ser Jonas Olsson som en av ”vännerna” är med och firar denna kväll. Ni minns väl Olssons knä och ”Mackans” rygg? Jag inbillar mig att språket dessa två använder mot varandra på fotbollsplanen är mer än barnförbjudet men också lika varmt och positivt då de umgås vid sidan av planen. ”Fotboll är fotboll….”

 

En del av karman på stadion följde också med Pontus Jansson hem till England denna natt. Vi förstår alla efter sången Mackan drog igång tillsammans med fansen att denna karma under några år får finnas tillsammans med Pontus för att återvända en dag – den dag då ”Ponne” återvänder till Sverige och griper tag i kaptensbindeln och på Mackans positiva, varma och inkluderande sätt ser till att Malmö förblir en av Nordens mäktigaste fotbollsklubbar. Jag är tveksam till att den businessman som köpt in sig i en grönvit Stockholmsklubb med sin mer arroganta stil kommer att lyckas med detta!

 

 

 

 

                                           Godkänd lottning

 

Lottningen för vårt lag blev ju helt godkänd! Första matchen mot Spanien – ett Spanien vi spelade oavgjort mot vid senaste tillfället vi spelade mot detta världslag. Polen har vi bra chans mot och undviker vi bara Irland från gänget som kommer in från Nations League i mars så skall vi självklart gå vidare. Vi tror ju på karma så det blir självklart något av de andra gängen som hamnar i vår grupp……

 

Återstår att se om Lustig och Berg talar om karma på samma sätt som de gjorde i juni 2018 då Tyskland fick åka hem efter att de inte lyckats kvalificera sig från vår grupp och på vägen hem också mäktade med att håna Janne och gänget efter sitt sena mål mot vårt lag.

 

I morgon får vi förresten se en ny svensk coach chefa över ett av de största lagen i England -och världen. Arsenal möter Norwich med Fredrik Ljungberg som huvudcoach för The Gunners. Detta blev också klart i denna vecka så fylld av karma. Ljungberg och businesskillen jag skriver om ovan var ju inte de bästa vännerna åren de spelade tillsammans i landslaget. Visst kan vi kalla det karma att Ljungberg får positiva rubriker och samtidigt välkomnas in i värmen av såväl engelsk media, Arsenalfans och spelare… andra knuffas ut i kylan och välkomnas vare sig av de förra fansen, de nya fansen eller sin stad.

 

– jag hörde att det fanns en staty i Malmö som föreställer en av MFFs största genom tiderna. Förställer den Bosse Larsson eller Marcus Rosenberg? Någon som vet?

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Herrlandslaget

BLOGG: Vilket jävla skämt

Published

on

BLOGG: Vilket jävla skämt

”Vilket jävla skämt. Ytterligare ett bevis. Inkompetenta personer på fel positioner som kväver svensk fotboll.”

Ja –jag har också gått på det, ja –jag lägger också energi på det, ja –jag skriver också om det och nej –det finns inget att kritisera Janne för!

Jag lovar – om vi alla ser liknande inlägg som just ”ytterligare ett bevis –inkompetenta personer som uttalar sig om fel saker som skall kvävas av media” så kommer jag inte ännu en gång behöva påminna om hur det såg ut när vi hade en annan kapten –en annan coach och annan personal runt landslaget.

Låt mig påminna om följande; 1998 VM i Frankrike – Sverige misslyckades med att kvalificera sig, 2000 EM i Belgien/Nederländerna –Sverige sist i gruppen efter 1-2, 0-0 och 1-2. VM 2002 i Japan och Korea med ett lag bestående av vinnarskallar som Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg – vi gick vidare från gruppen men sedan tog det stopp. Jag satt själv i Yokohama och såg Brasilien vinna finalen.

EM 2004 i Portugal –Sverige ut mot Nederländerna i kvarten, ett tillfälle med ett lag som faktiskt hade potential att gå hela vägen om inte…..stolpen stått i vägen.

VM 2006 ut i åttondelen mot Tyskland på deras hemmaplan.

EM 2008 –nu med ny kapten för landslaget åkte vi ur redan i gruppspelet.

VM 2010 i Sydafrika.  Samme kapten och samme coach – vårt kära landslag inte kvalificerat att delta.

EM 2012  -Sverige sist i gruppspelet och ut redan innan festen började.

VM 2014 var vi inte ens kvalificerade att delta i den störta fotbollsfesten någonsin –VM i Brasilien. Döm av min förvåning hade SVT skickat över dåvarande landslagscoachen att fungera som ”expert” i studion. Jag var inte ensam om att sätta den annars så, med fotboll starkt förknippade humlebaserade rusdryck i fel strupe då han dök upp i rutan.  Flera med mig klagade och snart var han förpassad till mer undanskymda platser i den studio som belägrades under den knappa månad turneringen fortskred.

EM 2016 – ännu en fest – nu i Frankrike -där vi bara fick vara med under fördrinken. Vi lyckades återigen hamna sist i gruppen med enbart ett producerat mål – ett självmål från Irlands Cieran Clark.

Efter detta debacle bytte landslaget såväl coach som kapten. Det har påståtts att nye coachen mellan samling ett och två under hösten 2016 tänkt om och öppnat upp för fler spelare av utländsk härkomst. Ett resultat av att coachen skulle fått kritik efter första laguttagningen och därefter ”bajsat på sig” varför han sedan skulle tagit ut fler spelare med utländskt påbrå till andra samlingen. Jag förvånas av att ingen kritiskt granskat detta påstående som är om möjligt ännu mer felaktigt än att någon ”byggt upp det svenska landslaget under 20 år”. Vid första samlingen mot Nederländerna den 5e september hade vi en spelare som var född utomlands (Emir Kujovic) och en med utländskt klingande namn –dock född i Örebro – Jimmy Durmaz. Vid andra samlingen hade Kujovic inte sin plats kvar i truppen och var ersatt med Ola Toivonen.

Alltså – kritik och fel i sak! Jag påstår att även nu – efter senaste utspelet är kritiken felaktig. Janne är rätt man att ta detta landslag vidare på exakt det sätt han tycker är bäst. För mig är det inget skämt -ej heller något bevis på att någon kväver svensk fotboll.  Snarare är det väl tvärt om! Bara VM 2018 lär givit ett ekonomiskt överskott på mer än 200 Mkr. Dessa pengar använder förbundet till att göra svensk fotboll än bättre, inte kväva svensk fotboll.

Nej – utspelen är på sådan nivå att vi alla borde kväva dem genom att ge dem noll uppmärksamhet. Låt oss istället konstatera att vi spelar i Grupp A i Nations League, att vi spelar jämt med världsmästarna och att vi nu har ännu en härlig kamp – nu mot EM-mästarna – att se fram emot. Sådana kamper har vi Janne och hans stab att tacka för! Ni som förstår spelet fotboll inser ju att Janne lotsar in de spelare han vill ha med på ett mycket klokt sätt – självklart är det så att Janne förstår att varken Kulusevski eller Isak är lika inlästa, inspelade och bekväma med sina medspelare som Sebastian, Albin eller Quaison.  Kan det bli så att vi ställer upp med Kulusevski istället för Sebastian Larsson? Kan det bli så att Isak får spela istället för Quaison? Och kanske får vi se Gustav Svensson spela istället för Albin mot Portugal imorgon? Detta efter ytterligare några träningar, ytterligare en matchgenomgång efter match och ytterligare ett antal timmar i den bubbla man befinner sig i då man bygger lag!

Blir det så ser jag ”inget jävla skämt”, ”bara ytterligare ett bevis”, på att det finns kompetenta personer som styr svensk fotboll.

Det förstod väl de flesta av oss redan då vi tog oss till kvartsfinalen 2018 i Samara. Vilken fest det var fram till dess! Kanske är det så att utspelen har sin botten i att han som tycker Janne kväver svensk fotboll inte fick vara med på den -eller liknande fester – under sin karriär i blågult? Vilket jävla skämt och så oerhört lågt om så är fallet!

Laget som skall göra det under tisdagskvällen lär bli följande;

Olsen

Lustig
Jansson
Lindelöf
Bengtsson eller Augustinsson

Kulusevski
Olsson
Gustav Svensson
Forsberg

Berg
Isak

Continue Reading

Herrlandslaget

EM-LOTTNING: 30 november blir allt nästan glasklart

Published

on

EM-LOTTNING: 30 november blir allt nästan glasklart

Efter en helg där Janne och laget levererat helt enligt plan har vi nu några veckor att fundera på hur vi helst vill ha det vid lottningen den 30 november.  

Vi kan också fundera lite kring hur diskussionerna kommer gå under själva mästerskapet.  Det sportsliga kommer givetvis i främsta rummet och med det spel och det sätt Jannes lag nu spelar ges en del förhoppningar inför sommaren. Låt oss drömma lite kring de nya förutsättningar som nu gäller.  Genom historien har vårt lag fungerat defensivt och gärna haft våra motståndare att dominera possession för att vid en fast situation eller snabb omställning petat in en boll. Nuförtiden däremot är vi ett spelande lag. Ett lag som kan hålla i bollen långa delar av matchen och som med flera olika metoder kan såga sig igenom ett skickligt försvarande motståndarlag. Jag tror att detta vuxit fram under Jannes tid och blivit konstaterat faktum efter kvalet till VM 2018. Ni minns alla hur vi spelade ut Frankrike i Paris (trots förlusten) och hur vi med (nästan) samma spelade ut Mexiko under VM-slutspelet.  Dessa båda matcher spelade vi som det respekterade lag vi nu är.

Senaste viktorian ordnade Jannes lag i fredags kväll i ett grått Bukarest, samma Bukarest som står värd för såväl lottningen den 30 november som för fyra matcher under sommarens slutspel.

Visst – före den 30 november hinner vi inte göra något för att påtala för Uefa det olämpliga i att låta Bukarest stå värd för flera matcher under sommarens slutspel.  Låt oss leka med tanken att Rumänien inte lyckas kvalificera sig till EM i sommar, vi kan ju hoppas på att Rumänien får möta Norge och att Lagerbäck gör sitt jobb. I sådana fall har Bukarest, som en av få värdstäder, ingen hemmanation som skall fylla de ca 50 000 stolarna som erbjuds på Arena National.  Vi glömmer ju inte heller att i fredags, likt flera andra gånger, bjöd de rumänska fansen in oss till sommarens evenemang med apljud, otillåten pyroteknik och inkastande av föremål på arenan som ett sätt att visa hur välkomna i skall känna oss! Här har ju Karl-Erik och SvFF en möjlighet att påverka Uefa. Detta måste ske innan den 12 december då Uefas disciplinära kommitté har att hantera ärendet kring uppträdandet hos fansen i fredags under ett möte. Innan dess skulle man önska att SvFF kom in med ett förslag där andra istället kan stå som värd för de matcher som är planerade till Arena National. Vid ett sådant tillfälle kanske vi kan få Karl- Erik att påtala Friends och Stockholm som ett utmärkt alternativ?

Tillbaka till det sportsliga

Redan nu kan man ju börja fundera på hur alla de nya, av Janne utbildade och spelskickliga spelare, kommer att få plats i både trupp och senare aktuella elvor att ställas ut inför varje kamp.

Hur skall vi formera ett mittfält, då alla är friska, med sådana spelare som Sebastian Larsson, Kristoffer Olsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg, Jakob Johansson, Oscar Hiljemark, Victor Claesson och de senaste tillskotten, vilka bara kommer bli bättre innan sommaren, Svanberg och Tancovic?  Nio högklassiga spelare som slåss om fyra platser!

Janne vet vad han gör och vi får vackert vänta tills i maj då truppen presenteras, men lite beslutsångest borde han ha inför faktum ovan.

Inte Köpenhamn

Nu närmast skall vi ta oss igenom en lottning – en lottning som jag har en del önskan kring. Nummer ett är att vi inte hamnar i grupp A. Anledningen är att jag inte vill att laget och fans skall behöva ta sig bort till Kaspiska havet för att se vårt landslag spela boll.

Jag hade önskat att vi kunnat hamna i grupp B, vilket vi tyvärr vet är den enda gruppen vi inte kan hamna i. Danmark, genom 1-1 i matchen mot Irland kvalificerade sig som ett av lagen i seedningsgrupp tre, och Ryssland, står värdar för grupp B och således kan vi inte få dessa två motståndare i vår grupp (vi är seedade i pott tre – och bara ett lag ur denna pott kan finnas i varje grupp).  Visst hade det varit trevligt att spendera sommaren i ”Dronningens by” för att titta på förstklassig fotboll? Så blir det alltså inte!

Drömlottning

Hur tänker vi då? Inte Grupp A och inte grupp B… Får jag välja så väljer jag gärna grupp F med München och Budapest – enkelt att transporteras mellan dessa två härliga fotbollsstäder. Klart är att vi i så fall får Tyskland ur seedningsgrupp ett och gärna Schweiz ur grupp två. Det kan ju bli Kroatien, Frankrike eller Polen ur denna pott också.  Kvalificerar sig sedan Ungern via Nations League så får vi dessa ur seedningsgrupp fyra.

Grupp E med Bilbao och Dublin är ju också ett bra alternativ. Båda trevliga städer och härlig publik! Med detta blir det Spanien ur seedningsgrupp ett – och fortfarande önskar jag Schweiz (eller varför inte Polen) ur grupp två och följaktligen Irland i grupp fyra om dessa vinner sitt playoff från Nations League. Vi vet att det kommer stå mellan Irland och Slovakien.

Blir det inte grupp E eller F så kan man ju tänka sig grupp C. Då får vi möta Ukraina, Nederländerna och någon ur seedningsgrupp fyra.  Sportsligt tror jag detta blir en av de tuffaste grupperna att ta sig vidare ifrån.  Svåraste grupperna blir ju de med någon av Kroatien, Nederländerna och Frankrike ur seedningsgrupp två och i grupp C vet vi alltså från början att Nederländerna kommer att finnas.

Återstår grupp D med bland annat England.  Denna grupp kan ju också bli bra för oss. Allt handlar i så fall om i vilken grupp Frankrike och Kroatien hamnar i. 30 november vet vi nästan…

Inte så glasklart

Vi kan alltså inte få Danmark och Ryssland i vår grupp, vi vill inte hamna i grupp A och helst hamnar vi i D, E, eller F under förutsättning att Frankrike och Kroatien inte hamnar i samma grupp.

Glasklart? Nädå -Uefa har nämligen flaggat för att en extra lottning kan komma att ske efter playoff matcherna om inte alla värdländerna garanteras matcher på hemmaplan. Uefa har också varnat för att en ”Nödpanel” skall kunna tillse att man har att rätta till eventuella situationer som inte kunnat förutses.  Det förefaller som man helt enkelt ges möjlighet att bryskt bara flytta ett land om en oförutsedd situation uppstår.  Jag undrar vilka svordomar Janne tar till om vi flyttas och behöver göra om mycket av det förberedelsearbete som redan startats av Janne och teamet?

Nations League

Play-off matcherna från Nations League har lottats enligt följande:

A-div: Island – Rumänien och Bulgarien – Ungern
B-div: Bosnien – Nordirland och Slovakien – Irland
C-div: Skottland – Israel och Norge – Serbien
D-div: Georgien – Vitryssland och Nordmakedonien – Kosovo

Matcherna spelas under mars månad 2020 och först då vet vi exakt hur grupperna kommer att se ut, men lottningen sker 30 november.

Glasklart nu då? Nädå – men Uefa har sagt att det kommer det vara när man sparkar igång den 12 juni. Precis på samma sätt som man sagt sig arbeta för nolltolerans mot någon form av rasism eller diskriminering.

Läs mer från Landslagsbloggen här.

Continue Reading

Herrlandslaget

Tankar inför kvällen – samt några datum att hålla koll på!

Published

on

Innan vi sätter oss och kollar in lottningen och vilka städer som skall besökas under sommarens mästerskap skall ytterligare en match spelas och Janne och hans lag ännu en gång hyllas.

Ikväll –ny match, nya förutsättningar. Inte riktigt lika upphaussat som inför fredagskvällen, inte lika pirrigt och nervöst. Mer en känsla av tacksamhet och lättnad. Jag tror därför Janne, vilket han också sagt – kommer välja att testa lite nytt ikväll.  Det har antytts att tio byten står för dörren. Skall vi anta att Olsson på mitten är den som blir kvar sedan i fredags?

Tyvärr har vi bara en mikroskopisk chans att kvalificera oss till seedningsgrupp två vid lottningen som sker den 30e november. Mycket skall till för att vi skall halka ner i grupp fyra, varför Janne, tror jag, faktiskt kan göra så många som tio byten.

Hela Europa

Inte bara nya förutsättningar inför kvällen utan nytt är också formatet för sommarens stundande Europamästerskap.  Turneringen firar 60 år och då har man valt att fira med att försöka vara närvarande i hela Europa –inte bara i ett eller två länder som varit fallet vid samtliga turneringar hittills. Bara en sådan sak som att turneringen kommer spelas på 12 olika platser gör det hela speciellt. – inte minst för fansen som inte kan slå läger i ett land som tidigare utan måste nu transporteras långa sträckor för att se sitt lag spela i olika länder (och, för vissa olika världsdelar!). De som hamnar i grupp A kommer tex att behöva transporteras mer än 300 mil fågelvägen för att se sitt lags matcher då gruppen avgörs i Rom och Baku – ett Baku som ligger i Asien. Jag tror det, för UEFA, finns lite att fundera över här (och då har jag inte ens berört frågan om klimatpåverkan av sommarens slutspel…).

Inget land kommer alltså stå som värd i sommar, inget land kommer ta emot fans från Europas alla hörn och göra sitt bästa för att dessa fans skall trivas hos sina stolta värdar. Nej – det blir annorlunda.  Det blir också annorlunda rent sportsligt –vi kommer få höra otaliga gånger om att det blir både annorlunda och faktiskt orättvist. Som exempel kommer vissa länder att få tre (geografiska) hemmamatcher i gruppspelet –andra kommer tillbringa oändliga restimmar mellan de olika spelorterna. Vi får höra mer om detta innan den 12e juni då festen börjar.

Testar nytt

Kvällens match skall vi alltså se som en chans för Janne att testa de nya och unga. Jag har ingen aning om hur elvan kommer se ut men min gissning är, om det inte blir som diskuteras ovan att tio nya mannar skall in så är jag tämligen säker på att VNL och Granen vilar helt ikväll för att testa ett nytt mittlås. Jag tror också Olsen kommer vila för att ge Kristofer Nordfeldt eller Karl-Johan Johnsson chansen. Klart är att både Albin och Gustav Svensson missar matchen. Båda med känningar efter lördagens match.

Lyckas jag tag mig iväg från TV-soffan till Friends ikväll blir det i så fall mest för att hylla Janne och hans lag. Ett lag som jag tror kan gå långt i sommarens turnering. Men det blir då det, för ”nu är nu” och nu säger vi så länge ”tack Janne –tack laget”.  Tack för att ni ordnade så vi får vara med i sommar.

 

 

Continue Reading

Trending

%d bloggare gillar detta: