Connect with us

Herrlandslaget

EM-LOTTNING: 30 november blir allt nästan glasklart

Published

on

EM-LOTTNING: 30 november blir allt nästan glasklart

Efter en helg där Janne och laget levererat helt enligt plan har vi nu några veckor att fundera på hur vi helst vill ha det vid lottningen den 30 november.  

Vi kan också fundera lite kring hur diskussionerna kommer gå under själva mästerskapet.  Det sportsliga kommer givetvis i främsta rummet och med det spel och det sätt Jannes lag nu spelar ges en del förhoppningar inför sommaren. Låt oss drömma lite kring de nya förutsättningar som nu gäller.  Genom historien har vårt lag fungerat defensivt och gärna haft våra motståndare att dominera possession för att vid en fast situation eller snabb omställning petat in en boll. Nuförtiden däremot är vi ett spelande lag. Ett lag som kan hålla i bollen långa delar av matchen och som med flera olika metoder kan såga sig igenom ett skickligt försvarande motståndarlag. Jag tror att detta vuxit fram under Jannes tid och blivit konstaterat faktum efter kvalet till VM 2018. Ni minns alla hur vi spelade ut Frankrike i Paris (trots förlusten) och hur vi med (nästan) samma spelade ut Mexiko under VM-slutspelet.  Dessa båda matcher spelade vi som det respekterade lag vi nu är.

Senaste viktorian ordnade Jannes lag i fredags kväll i ett grått Bukarest, samma Bukarest som står värd för såväl lottningen den 30 november som för fyra matcher under sommarens slutspel.

Visst – före den 30 november hinner vi inte göra något för att påtala för Uefa det olämpliga i att låta Bukarest stå värd för flera matcher under sommarens slutspel.  Låt oss leka med tanken att Rumänien inte lyckas kvalificera sig till EM i sommar, vi kan ju hoppas på att Rumänien får möta Norge och att Lagerbäck gör sitt jobb. I sådana fall har Bukarest, som en av få värdstäder, ingen hemmanation som skall fylla de ca 50 000 stolarna som erbjuds på Arena National.  Vi glömmer ju inte heller att i fredags, likt flera andra gånger, bjöd de rumänska fansen in oss till sommarens evenemang med apljud, otillåten pyroteknik och inkastande av föremål på arenan som ett sätt att visa hur välkomna i skall känna oss! Här har ju Karl-Erik och SvFF en möjlighet att påverka Uefa. Detta måste ske innan den 12 december då Uefas disciplinära kommitté har att hantera ärendet kring uppträdandet hos fansen i fredags under ett möte. Innan dess skulle man önska att SvFF kom in med ett förslag där andra istället kan stå som värd för de matcher som är planerade till Arena National. Vid ett sådant tillfälle kanske vi kan få Karl- Erik att påtala Friends och Stockholm som ett utmärkt alternativ?

Tillbaka till det sportsliga

Redan nu kan man ju börja fundera på hur alla de nya, av Janne utbildade och spelskickliga spelare, kommer att få plats i både trupp och senare aktuella elvor att ställas ut inför varje kamp.

Hur skall vi formera ett mittfält, då alla är friska, med sådana spelare som Sebastian Larsson, Kristoffer Olsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg, Jakob Johansson, Oscar Hiljemark, Victor Claesson och de senaste tillskotten, vilka bara kommer bli bättre innan sommaren, Svanberg och Tancovic?  Nio högklassiga spelare som slåss om fyra platser!

Janne vet vad han gör och vi får vackert vänta tills i maj då truppen presenteras, men lite beslutsångest borde han ha inför faktum ovan.

Inte Köpenhamn

Nu närmast skall vi ta oss igenom en lottning – en lottning som jag har en del önskan kring. Nummer ett är att vi inte hamnar i grupp A. Anledningen är att jag inte vill att laget och fans skall behöva ta sig bort till Kaspiska havet för att se vårt landslag spela boll.

Jag hade önskat att vi kunnat hamna i grupp B, vilket vi tyvärr vet är den enda gruppen vi inte kan hamna i. Danmark, genom 1-1 i matchen mot Irland kvalificerade sig som ett av lagen i seedningsgrupp tre, och Ryssland, står värdar för grupp B och således kan vi inte få dessa två motståndare i vår grupp (vi är seedade i pott tre – och bara ett lag ur denna pott kan finnas i varje grupp).  Visst hade det varit trevligt att spendera sommaren i ”Dronningens by” för att titta på förstklassig fotboll? Så blir det alltså inte!

Drömlottning

Hur tänker vi då? Inte Grupp A och inte grupp B… Får jag välja så väljer jag gärna grupp F med München och Budapest – enkelt att transporteras mellan dessa två härliga fotbollsstäder. Klart är att vi i så fall får Tyskland ur seedningsgrupp ett och gärna Schweiz ur grupp två. Det kan ju bli Kroatien, Frankrike eller Polen ur denna pott också.  Kvalificerar sig sedan Ungern via Nations League så får vi dessa ur seedningsgrupp fyra.

Grupp E med Bilbao och Dublin är ju också ett bra alternativ. Båda trevliga städer och härlig publik! Med detta blir det Spanien ur seedningsgrupp ett – och fortfarande önskar jag Schweiz (eller varför inte Polen) ur grupp två och följaktligen Irland i grupp fyra om dessa vinner sitt playoff från Nations League. Vi vet att det kommer stå mellan Irland och Slovakien.

Blir det inte grupp E eller F så kan man ju tänka sig grupp C. Då får vi möta Ukraina, Nederländerna och någon ur seedningsgrupp fyra.  Sportsligt tror jag detta blir en av de tuffaste grupperna att ta sig vidare ifrån.  Svåraste grupperna blir ju de med någon av Kroatien, Nederländerna och Frankrike ur seedningsgrupp två och i grupp C vet vi alltså från början att Nederländerna kommer att finnas.

Återstår grupp D med bland annat England.  Denna grupp kan ju också bli bra för oss. Allt handlar i så fall om i vilken grupp Frankrike och Kroatien hamnar i. 30 november vet vi nästan…

Inte så glasklart

Vi kan alltså inte få Danmark och Ryssland i vår grupp, vi vill inte hamna i grupp A och helst hamnar vi i D, E, eller F under förutsättning att Frankrike och Kroatien inte hamnar i samma grupp.

Glasklart? Nädå -Uefa har nämligen flaggat för att en extra lottning kan komma att ske efter playoff matcherna om inte alla värdländerna garanteras matcher på hemmaplan. Uefa har också varnat för att en ”Nödpanel” skall kunna tillse att man har att rätta till eventuella situationer som inte kunnat förutses.  Det förefaller som man helt enkelt ges möjlighet att bryskt bara flytta ett land om en oförutsedd situation uppstår.  Jag undrar vilka svordomar Janne tar till om vi flyttas och behöver göra om mycket av det förberedelsearbete som redan startats av Janne och teamet?

Nations League

Play-off matcherna från Nations League har lottats enligt följande:

A-div: Island – Rumänien och Bulgarien – Ungern
B-div: Bosnien – Nordirland och Slovakien – Irland
C-div: Skottland – Israel och Norge – Serbien
D-div: Georgien – Vitryssland och Nordmakedonien – Kosovo

Matcherna spelas under mars månad 2020 och först då vet vi exakt hur grupperna kommer att se ut, men lottningen sker 30 november.

Glasklart nu då? Nädå – men Uefa har sagt att det kommer det vara när man sparkar igång den 12 juni. Precis på samma sätt som man sagt sig arbeta för nolltolerans mot någon form av rasism eller diskriminering.

Läs mer från Landslagsbloggen här.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Europamästerskap

BLOGG: Fotbollens fram- och baksidor visade sig redan i första omgången

Published

on

Fotboll

Så har vi nästan tagit oss igenom gruppspelet av Fotbolls EM 2020-det mästerskap som avgörs 2021. Hur summerar vi då skeendet fram till nu?

Mina minnesbilder rör en del sportsliga och en del medmänskliga och några få-idiotiska icke mänskliga.

Låt oss börja med de medmänskliga som givetvis får symboliseras av uppträdandet kring den hemska tid framför TV:n vi upplevde då Eriksen föll ihop till synes livlös i slutet av första halvlek mot Finland. Finland tog sin första poäng, gjorde sitt första mästerskapsframträdande- och mål, men vem kommer ihåg detta?

Hemska bilder

Nej vi kommer ihåg de hemska bilder som den, i efterhand hårt kritiserade, TV-producenten som gjorde allt för att zooma in Eriksens livlösa ansikte när han mådde som sämst. Något vi alla försökt slå ifrån oss sedan det skedde och istället försökt minnas det fina som skett efter att Eriksen från sjukhusbädden hälsade laget full fart framåt och att återgå till matchen. Ett tokigt beslut så klart – men är någon förvånad över de beslut som denna organisation kallad UEFA kan tillåtas ta?

Vi kommer ihåg efter Eriksens tillfrisknande, att hälsningar och kärlek strömmat in till honom från före detta lagkamrater, nuvarande lagkamrater fallandes i tårar innan egen match i turneringen och inte minst konkurrenter i detta mästerskap. Vår egen kapten, klart påverkad med egna ord förklarandes sina känslor inte att förglömma. Alla har på sitt sätt visat det bästa av sidor som fotbollen representerar. Vi har alla fått möjlighet att tänka att det är trots allt bara fotboll och att detta inte är på liv och död. Kärlek och omtanke om medmänniskor och motståndare är viktigare än att vinna. Vi får aldrig glömma det! Vi fotbollsälskare -riktiga fotbollsälskare -gör aldrig det.

Omyndigförklara

Vad vi gemensamt måste förminska och omyndigförklara är ju vad som händer på sociala medier efter en mindre dålig insats. Det som skedde efter Marcus Bergs miss är ju helt oacceptabelt! Jag vägrar att tro att det är fotbollsfans som sprider detta äckliga hat efter matchen. Hat som enligt Bergs fru anspelar på sexistiska påhopp av barn säger ju en del om vilken typ av människor som fegt döljer sig bakom dessa påhopp. Jag har inga som helst problem med att man öppet deklarerar från vilka avsändare dessa påhopp kommer ifrån – ja -jag vet -det är inte PK att tycka så men jag värnar om fotbollens fina, förbrödrande och kärleksbejakande sidor-det är därför jag gillar denna sport så ofantligt mycket. Bort med allt det andra – låt oss göra allt för att få bort allt det andra – även om det inte är PK alla gånger.

Det sportsliga

Låt oss alla enas kring det sportsliga – och för mig är Italiens frenetiska, jagandes, fantastiskt fint spelande lag som bara ville riva sig själva ur den bubbla av Corona och frustration från senaste VM-missen. Nu med ny coach, hemma i Rom. Visst är väl Italien den mest positiva överraskningen so far? Räcker det hela vägen? Ja kanske – det är nu det börjar och får Sverige till det på onsdag och fixar gruppsegern så kanske även vi får en härlig sommar likt den vi alla vill tillbaka till – 94.

Continue Reading

Europamästerskap

Startelvan mot Spanien – så svår och så självklar!

Published

on

Att vara i Jannes kläder och att ta ut startelvan mot Spanien. Det är väldigt svårt, men samtidigt självklart hur det kommer att se ut.

De fem längst bak anses av många vara självklara, enda frågetecknet är om Ludde Augustinsson hinner komma i form i tid.  Som signalerats från ledningen – ”Ludde är nu fullt frisk” -och med ett skadeuppehåll begränsat till tre veckor torde han enligt expertisen gå före den i första skedet från truppen petade Pierre Bengtsson.

Här menar experterna, då refererar jag till vad som sägs i den poddcast som alla dagligen borde lyssna till, ”Fotbollskanalen on tour”, med Lundh och han riktigt kunniga och festliga bisittare, som menar att Ludde är självskriven före ovan nämnde Bengtsson. Jag är inte helt säker på att det verkligen blir så. Bengtsson har gjort det bra båda matcherna under samlingen och vad som ligger honom i fatet är att säsongen inte riktigt sett så bra ut som man hoppats med utlåning från FCK för att över huvud taget få speltid inför EM-turneringen.

Min gissning är att han kan ta platsen till vänster i premiären och att utfallet i matchen bestämmer om Ludde kan få chansen senare. I mitten spelade Marcus Danielsson till sig platsen med sin prickfria insats mot Armenien.

Värre på mitten

Värre då på mitten och där har Janne varit klok och lyssnat in vad Dejan Kulusevski vill med sin framtid i den blågula dressen. Dejan ser sig själv som en av två på topp, något som Janne först inte höll med om, utan menade att Dejan skall slåss om en plats till höger på mitten varpå han senare medgav att han ser Dejan som både ytter och på topp. Vid denna samling har han varit tydlig hela tiden med att Dejan nu främst är ett alternativ längst fram.

Därför viks högerytterplatsen till Sebastian Larsson mot Spanien. Därmed inte sagt att det inte kan se annorlunda ut mot mindre kvalificerat motstånd än Luis Enriques gäng.

Jag tror att Janne berättat för Kulusevski att han får börja på bänken mot Spanien och att han senare när vi skall vara mer offensiva får en mer framskjuten roll -kanske inte på topp men mer offensivt än det kan förvänta oss få se av Sebastian under måndagskvällen den 14e då vi gör entré i turneringen.

Längst där framme blir det sannolikt Berg och Quaison. Konstigt tycker nog en del, men såg ni om Isak över huvud taget var med på Friends mot Armenien?

Radarpar

Nej, mot Armenien såg vi istället ett radarpar i form av Berg och Quaison direkt komma in som det synkade par vi önskat se redan i första halvlek.

Därmed börjar vi alltså med två stjärnor på bänken där den ene avgjorde italienska cupfinalen som bäste spelare i Juventus, bättre än bland andra Ronaldo. Den andre utsedd till Real Sociedads mest värdefulle spelare den gångna säsongen. Med målet mot Osasuna fick han avsluta säsongen som den svensk som gjort flest mål i La Liga sedan Zlatans tid i Barca.

Kan vi förmoda att vi mot Spanien hamnar i underläge för att sedan sätta in dessa två stjärnor för att jaga ett kryss i debuten. Lyckas vi -ja det hoppas vi -och vi vet någon gång runt klockan 23 på måndag kväll. Nedräkningen har  därmed börjat!

 

Pelles landslagsblogg

Continue Reading

Europamästerskap

Euro 2021: Det finns bara intressanta matcher

Published

on

intressanta matcher

På fredag är det exakt en månad kvar till Sverige har sin premiär mot Spanien i ett förmodat soligt Sevilla. Även om det är just Sveriges matcher som kommer att intressera mest tycker jag nog – så här på förhand – att det bara finns intressanta matcher. Häng med hur jag tänker här nedan. 

Det bara intressanta matcher i det kommande EM-slutspelet. Jag är rätt så säker på att vi kommer att njuta av fotbollen under hela mästerskapet. Även om Sveriges matcher lockar mest. Just vårt landslag ställs mot Spanien, Slovakien och avslutningsvis Polen i en het månad i början på sommaren. Först ut är Spanien i ett förmodat soligt Sevilla.

Uefa har varit noggranna med att de inte vill spela ett mästerskap utan publik. Därför har lite om rockad skett inför sommarens mästerskap bland de bästa lagen i Europa. Även om – ursäkta mig – Nordmakedonien inte direkt kan räknas till en av de bästa i Europa är det egentligen bara ett landslag jag saknar i mästerskapet, nämligen Irland. De föll mot Sveriges kommande motståndare Slovakien. Detta betyder – för mig – att det kommer bli ett fruktansvärt bra mästerskap. Självklart med de sedvanliga favoriterna Tyskland, Italien, Spanien och Frankrike. Här nedan tar vi oss igenom grupperna.

Två ”Dödens grupp” 

Först ut är grupp A med Turkiet, Schweiz, Wales och Italien. Här får nog Italien räknas som favoriter, speciellt med tanke på revanschlustan efter det missade världsmästerskapet senast. Wales hade ett riktigt bra mästerskap 2016 med Gareth Bales framfart.

I grupp B har vi det nordiska mötet mellan Finland och Danmark, vem trodde på det för fyra år sedan? De gör sällskap med Ryssland som gjorde ett bra hemma-VM 2018 och de alltid favorittippade Belgien. Just mötet mellan den finska sisun och danska skallen ser jag såklart mest fram emot, kanske i hela mästerskapet.

Vidare har vi en grupp C bestående av Österrike, Holland, Nordmakedonien och Ukraina. Kanske inte låter så ballt så här vid första tanken. Men då ska vi ha i åtanke att Holland missade både VM och EM senast, samt att Österrike alltid lyckas slå Sverige på nåt sätt. Ukraina var en av få lag utan förlust i kvalet och att Nordmakedonien kan vara intressanta att se. Kanske blir de mästerskapets skräll?

Den första av ”dödens grupp” är grupp D, d som i ”det finns ingen klar vinnare”. Alla vet iofs att England redan vunnit mästerskapet enligt sig själva och åker ut på straffar mot Portugal. Men i övrigt är det helt öppet. Visst borde Kroatien ta den andra platsen (eller den första) och hur ballt är det inte med ett brittiskt derby mellan England och Skottland. Synd bara att det inte får avgöras med fullsatta kokande läktare. Det sista laget är Tjeckien vilket borde, och kan praktiskt taget vinna alla matcher, men samtidigt förlora alla.

Sveriges grupp, grupp E på tur. Förutom vårt kära landslag spelar dessutom Spanien, Polen och Slovakien i denna grupp. Samtliga matcher i sin ”egna” grupp är såklart väldigt intressanta. Även om Polen vs Slovakien känns något svalare än premiären mellan Sverige och Spanien. Måtte inte Janne Andersson göra samma misstag som Olle Nordin -90 och lägga allt krut i premiären.

Vi avslutar med ”Dödens grupp” vol.2 där stackars Ungern får ses som slagpåsen. Men säg inte det. I Brasillien-VM 2014 sågs Costa Rica som strykgänget och vi vet ju hur det slutade. De får i alla fall sällskap med några tunga kollegor från Tyskland, Frankrike och Portugal. Hujedami.

Här är alla grupperna – med mina tips

Grupp A

Grupp B

Grupp C

Italien Belgien Ukraina
Wales Danmark Österrike
Turkiet Finland Holland
Schweiz Ryssland Nordmakedonien

Grupp D

Grupp E

Grupp F

Kroatien Spanien Frankrike
England Sverige Portugal
Tjeckien Polen Tyskland
Skottland Slovakien Ungern

De två bästa går vidare till slutspel tillsammans med de fyra bästa treorna.

Continue Reading

Trending

%d bloggare gillar detta: