Connect with us

Herrlandslaget

EM-LOTTNING: 30 november blir allt nästan glasklart

Published

on

EM-LOTTNING: 30 november blir allt nästan glasklart

Efter en helg där Janne och laget levererat helt enligt plan har vi nu några veckor att fundera på hur vi helst vill ha det vid lottningen den 30 november.  

Vi kan också fundera lite kring hur diskussionerna kommer gå under själva mästerskapet.  Det sportsliga kommer givetvis i främsta rummet och med det spel och det sätt Jannes lag nu spelar ges en del förhoppningar inför sommaren. Låt oss drömma lite kring de nya förutsättningar som nu gäller.  Genom historien har vårt lag fungerat defensivt och gärna haft våra motståndare att dominera possession för att vid en fast situation eller snabb omställning petat in en boll. Nuförtiden däremot är vi ett spelande lag. Ett lag som kan hålla i bollen långa delar av matchen och som med flera olika metoder kan såga sig igenom ett skickligt försvarande motståndarlag. Jag tror att detta vuxit fram under Jannes tid och blivit konstaterat faktum efter kvalet till VM 2018. Ni minns alla hur vi spelade ut Frankrike i Paris (trots förlusten) och hur vi med (nästan) samma spelade ut Mexiko under VM-slutspelet.  Dessa båda matcher spelade vi som det respekterade lag vi nu är.

Senaste viktorian ordnade Jannes lag i fredags kväll i ett grått Bukarest, samma Bukarest som står värd för såväl lottningen den 30 november som för fyra matcher under sommarens slutspel.

Visst – före den 30 november hinner vi inte göra något för att påtala för Uefa det olämpliga i att låta Bukarest stå värd för flera matcher under sommarens slutspel.  Låt oss leka med tanken att Rumänien inte lyckas kvalificera sig till EM i sommar, vi kan ju hoppas på att Rumänien får möta Norge och att Lagerbäck gör sitt jobb. I sådana fall har Bukarest, som en av få värdstäder, ingen hemmanation som skall fylla de ca 50 000 stolarna som erbjuds på Arena National.  Vi glömmer ju inte heller att i fredags, likt flera andra gånger, bjöd de rumänska fansen in oss till sommarens evenemang med apljud, otillåten pyroteknik och inkastande av föremål på arenan som ett sätt att visa hur välkomna i skall känna oss! Här har ju Karl-Erik och SvFF en möjlighet att påverka Uefa. Detta måste ske innan den 12 december då Uefas disciplinära kommitté har att hantera ärendet kring uppträdandet hos fansen i fredags under ett möte. Innan dess skulle man önska att SvFF kom in med ett förslag där andra istället kan stå som värd för de matcher som är planerade till Arena National. Vid ett sådant tillfälle kanske vi kan få Karl- Erik att påtala Friends och Stockholm som ett utmärkt alternativ?

Tillbaka till det sportsliga

Redan nu kan man ju börja fundera på hur alla de nya, av Janne utbildade och spelskickliga spelare, kommer att få plats i både trupp och senare aktuella elvor att ställas ut inför varje kamp.

Hur skall vi formera ett mittfält, då alla är friska, med sådana spelare som Sebastian Larsson, Kristoffer Olsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg, Jakob Johansson, Oscar Hiljemark, Victor Claesson och de senaste tillskotten, vilka bara kommer bli bättre innan sommaren, Svanberg och Tancovic?  Nio högklassiga spelare som slåss om fyra platser!

Janne vet vad han gör och vi får vackert vänta tills i maj då truppen presenteras, men lite beslutsångest borde han ha inför faktum ovan.

Inte Köpenhamn

Nu närmast skall vi ta oss igenom en lottning – en lottning som jag har en del önskan kring. Nummer ett är att vi inte hamnar i grupp A. Anledningen är att jag inte vill att laget och fans skall behöva ta sig bort till Kaspiska havet för att se vårt landslag spela boll.

Jag hade önskat att vi kunnat hamna i grupp B, vilket vi tyvärr vet är den enda gruppen vi inte kan hamna i. Danmark, genom 1-1 i matchen mot Irland kvalificerade sig som ett av lagen i seedningsgrupp tre, och Ryssland, står värdar för grupp B och således kan vi inte få dessa två motståndare i vår grupp (vi är seedade i pott tre – och bara ett lag ur denna pott kan finnas i varje grupp).  Visst hade det varit trevligt att spendera sommaren i ”Dronningens by” för att titta på förstklassig fotboll? Så blir det alltså inte!

Drömlottning

Hur tänker vi då? Inte Grupp A och inte grupp B… Får jag välja så väljer jag gärna grupp F med München och Budapest – enkelt att transporteras mellan dessa två härliga fotbollsstäder. Klart är att vi i så fall får Tyskland ur seedningsgrupp ett och gärna Schweiz ur grupp två. Det kan ju bli Kroatien, Frankrike eller Polen ur denna pott också.  Kvalificerar sig sedan Ungern via Nations League så får vi dessa ur seedningsgrupp fyra.

Grupp E med Bilbao och Dublin är ju också ett bra alternativ. Båda trevliga städer och härlig publik! Med detta blir det Spanien ur seedningsgrupp ett – och fortfarande önskar jag Schweiz (eller varför inte Polen) ur grupp två och följaktligen Irland i grupp fyra om dessa vinner sitt playoff från Nations League. Vi vet att det kommer stå mellan Irland och Slovakien.

Blir det inte grupp E eller F så kan man ju tänka sig grupp C. Då får vi möta Ukraina, Nederländerna och någon ur seedningsgrupp fyra.  Sportsligt tror jag detta blir en av de tuffaste grupperna att ta sig vidare ifrån.  Svåraste grupperna blir ju de med någon av Kroatien, Nederländerna och Frankrike ur seedningsgrupp två och i grupp C vet vi alltså från början att Nederländerna kommer att finnas.

Återstår grupp D med bland annat England.  Denna grupp kan ju också bli bra för oss. Allt handlar i så fall om i vilken grupp Frankrike och Kroatien hamnar i. 30 november vet vi nästan…

Inte så glasklart

Vi kan alltså inte få Danmark och Ryssland i vår grupp, vi vill inte hamna i grupp A och helst hamnar vi i D, E, eller F under förutsättning att Frankrike och Kroatien inte hamnar i samma grupp.

Glasklart? Nädå -Uefa har nämligen flaggat för att en extra lottning kan komma att ske efter playoff matcherna om inte alla värdländerna garanteras matcher på hemmaplan. Uefa har också varnat för att en ”Nödpanel” skall kunna tillse att man har att rätta till eventuella situationer som inte kunnat förutses.  Det förefaller som man helt enkelt ges möjlighet att bryskt bara flytta ett land om en oförutsedd situation uppstår.  Jag undrar vilka svordomar Janne tar till om vi flyttas och behöver göra om mycket av det förberedelsearbete som redan startats av Janne och teamet?

Nations League

Play-off matcherna från Nations League har lottats enligt följande:

A-div: Island – Rumänien och Bulgarien – Ungern
B-div: Bosnien – Nordirland och Slovakien – Irland
C-div: Skottland – Israel och Norge – Serbien
D-div: Georgien – Vitryssland och Nordmakedonien – Kosovo

Matcherna spelas under mars månad 2020 och först då vet vi exakt hur grupperna kommer att se ut, men lottningen sker 30 november.

Glasklart nu då? Nädå – men Uefa har sagt att det kommer det vara när man sparkar igång den 12 juni. Precis på samma sätt som man sagt sig arbeta för nolltolerans mot någon form av rasism eller diskriminering.

Läs mer från Landslagsbloggen här.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Fotboll

Tar vi chansen och en trea ikväll?

Published

on

intressanta matcher

Tänk vad skönt om vi kunde plocka en trea på ikväll! Jag tror nämligen att alla andra resultat betyder att vi får rikta in oss på utslagningsmatcher framåt vårkanten där såväl andra grupptvåor, vissa högre rankade än vårt gulblåa gäng, som två lag från Nations League skall besegras.

Fifas regler säger att målskillnad avgör och sannolikheten att vi hamnar på samma poäng med sämre målskillnad än Spanien är överhängande när vi sammanställer tabellen i vår grupp någon gång i mitten av November. Om vi spelar oavgjort mot Grekland i morgon, sedan går rent, och förlorar mot Spanien den 14 November, i Spanien, så blir det just målskillnad som avgör och där har vi av tradition sämre möjlighet att leverera mål än vad Spanien har. Därför vore en trea så skönt att ha med sig från kvällens drabbning!

Det som talar för detta är att vi spelade med fart, högt bolltempo och säkert passningsspel under förra veckans bragd mot Spanien. Detta blir än viktigare ikväll då vi ställs mot en köttmur bestående av en fembackslinje som spelat tre oavgjorda så här långt i kvalet. Det grekiska laget, nästan helt i avsaknad av stjärnor, kan försvara sig – det såg vi inte minst mot Spanien där man mäktade med ett oavgjort resultat. Att tänka på för grekerna inför matchen mot Sverige är att man (Grekland) faktiskt i teorin måste vinna för att kunna nå en andra plats och på så sätt kunna greppa det lilla halmstrå som återstår för dem att ta sig till VM. Kanske kan det öppna upp för ett svenskt mål?

Vem tar Ekdals plats?

Det som kan tala emot oss är att det ser lite struligt ut i laget. Emil Krafth sägs kunna flygas in med kort varsel. Stefan Petterson, landslagschefen, säger att ”skulle han exempelvis bli pappa i natt kan det vara aktuellt att flyga in honom i morgon onsdag”. Det är såklart inget Janne kan räkna med, så vi måste i stället fundera på vem som ersätter. Mitt tips är Marcus Danielson.

Nästa strul rör mitten -vem skall ta Ekdals plats? Blir svaret på ”Cajuste eller Svanberg” – i stället Forsberg?

Varken Cajuste eller Svanberg imponerade vid träningskampen i söndags. Däremot viskas högre och högre kring Jesper Karlsson, en spelare flera menar borde fått vara med redan under sommarens EM, efter en fin säsong i Alkmaar. Jesper Karlsson blir då ytter och Forsberg får den fria rollen lite mer centralt. Det hade varit mitt val. Dock tror jag Janne väljer Svanberg i ett rakt byte mot Ekdal.

Annat som strular är den oannonserade covidtestningen halva det svenska resesällskapet fick genomgå vid gränskontrollen i Athen och det faktum att Kiese Thelin lämnat truppen för att slutförhandla kring sin fortsatta karriär och som beräknas ansluta i dag (tisdag).

Trots strulet så tar vi den så viktiga trean! Blir det 1-0 på straff efter att Isac blivit neddragen i grekernas straffområde? Om så, kommer jag börja planera för lite semester i november nästa år. För då är det nära!

Kämpa Janne!

Continue Reading

Herrlandslaget

Inte bara Jannes gäng saknar givna spelare

Published

on

Då är det dags igen! Viktiga kamper för Jannes gäng, vårt blågula landslag. På torsdag kväll ställs vi återigen mot Spanien i en viktig match. Denna gång gäller det kvalet inför VM i Qatar 2022.

Vinner Jannes gäng bmot Spanien på torsdag och sedan Grekland veckan efter har vi stora chanser att kvalificera oss till VM 2022. Ett mästerskap som sparkas av den 21 november med final en vecka innan julafton – tokigt ja, men ett faktum vi har att förhålla oss till som Janne hade uttryckt det.

Följande gäller; vi är direktkvalificerade om vi vinner gruppen. Blir vi tvåa kvalar vi tillsammans med de andra tio grupptvåorna tillsammans med två nationer från Nations League. Av dessa 12 lag går tre lag vidare. Totalt 13 lag från Europa således. Det är alltså mycket svårare att nå VM än det EM vi nyss beskådat där 24 lag deltog.

Laget kommer mest att sakna Sebastian Larsson från sommarens EM-slutspel. Sebastian, som lagt landslagsskorna på hyllan liksom både Lustig och Berg. Alla tre startspelare mot Spanien i somras.

Nu formerar Janne därför laget, enligt expertisen, på följande sätt;

Olsen

Kraft
Nilsson Lindelöf
Helander
Augustinsson

Claesson
Olsson
Ekdal
Forsberg

Isak
Kulusevski

Själv hoppas jag på att Quaison spelar i stället för Kulusevski (som ryktas bort från Juventus). Anledningen till detta är att Quaisons defensiva egenskaper är väl i klass med de vi såg Berg besitta under sin tid i landslaget.

Kommer vi sedan i underläge finns Kulusevski att tillgå som offensiv kraft – antingen till höger i stället för Claesson eller längst fram ihop med Isak.

Viktigaste uppgiften denna match har de båda centrala, Olsson och Ekdal. Dessa båda kom inte upp i sin normala standard och fungerar det inte denna gång så är det nog dags att testa Cajuste, Svanberg eller Jesper Karlsson vid den vänskapsmatch som pressas in före den viktiga Greklandsmatchen.

Att notera (1) från den spanska truppen är att varken Ramos, Torres eller Olmo är med.

Att notera (2) är att Spaniens coach Luis Enrique var mycket bitter långt efter  0-0 matchen mot Sverige i somras och har vid flera presskonferenser tagit upp Sveriges tillkortakommanden som spelande lag. Bara därför vore det extra kul att tvåla till dem.

Att notera (3) är att Friends får ta in 15 000 åskådare där många börjar uppsjungningen tillsammans med Gula Väggen på Oleary´s, Mall of Scandinavia redan under eftermiddagen på torsdag.

Kämpa Janne!

 

Continue Reading

Europamästerskap

BLOGG: Fotbollens fram- och baksidor visade sig redan i första omgången

Published

on

Fotboll

Så har vi nästan tagit oss igenom gruppspelet av Fotbolls EM 2020-det mästerskap som avgörs 2021. Hur summerar vi då skeendet fram till nu?

Mina minnesbilder rör en del sportsliga och en del medmänskliga och några få-idiotiska icke mänskliga.

Låt oss börja med de medmänskliga som givetvis får symboliseras av uppträdandet kring den hemska tid framför TV:n vi upplevde då Eriksen föll ihop till synes livlös i slutet av första halvlek mot Finland. Finland tog sin första poäng, gjorde sitt första mästerskapsframträdande- och mål, men vem kommer ihåg detta?

Hemska bilder

Nej vi kommer ihåg de hemska bilder som den, i efterhand hårt kritiserade, TV-producenten som gjorde allt för att zooma in Eriksens livlösa ansikte när han mådde som sämst. Något vi alla försökt slå ifrån oss sedan det skedde och istället försökt minnas det fina som skett efter att Eriksen från sjukhusbädden hälsade laget full fart framåt och att återgå till matchen. Ett tokigt beslut så klart – men är någon förvånad över de beslut som denna organisation kallad UEFA kan tillåtas ta?

Vi kommer ihåg efter Eriksens tillfrisknande, att hälsningar och kärlek strömmat in till honom från före detta lagkamrater, nuvarande lagkamrater fallandes i tårar innan egen match i turneringen och inte minst konkurrenter i detta mästerskap. Vår egen kapten, klart påverkad med egna ord förklarandes sina känslor inte att förglömma. Alla har på sitt sätt visat det bästa av sidor som fotbollen representerar. Vi har alla fått möjlighet att tänka att det är trots allt bara fotboll och att detta inte är på liv och död. Kärlek och omtanke om medmänniskor och motståndare är viktigare än att vinna. Vi får aldrig glömma det! Vi fotbollsälskare -riktiga fotbollsälskare -gör aldrig det.

Omyndigförklara

Vad vi gemensamt måste förminska och omyndigförklara är ju vad som händer på sociala medier efter en mindre dålig insats. Det som skedde efter Marcus Bergs miss är ju helt oacceptabelt! Jag vägrar att tro att det är fotbollsfans som sprider detta äckliga hat efter matchen. Hat som enligt Bergs fru anspelar på sexistiska påhopp av barn säger ju en del om vilken typ av människor som fegt döljer sig bakom dessa påhopp. Jag har inga som helst problem med att man öppet deklarerar från vilka avsändare dessa påhopp kommer ifrån – ja -jag vet -det är inte PK att tycka så men jag värnar om fotbollens fina, förbrödrande och kärleksbejakande sidor-det är därför jag gillar denna sport så ofantligt mycket. Bort med allt det andra – låt oss göra allt för att få bort allt det andra – även om det inte är PK alla gånger.

Det sportsliga

Låt oss alla enas kring det sportsliga – och för mig är Italiens frenetiska, jagandes, fantastiskt fint spelande lag som bara ville riva sig själva ur den bubbla av Corona och frustration från senaste VM-missen. Nu med ny coach, hemma i Rom. Visst är väl Italien den mest positiva överraskningen so far? Räcker det hela vägen? Ja kanske – det är nu det börjar och får Sverige till det på onsdag och fixar gruppsegern så kanske även vi får en härlig sommar likt den vi alla vill tillbaka till – 94.

Continue Reading

Trending