Connect with us

Ishockey

OS: USA har presenterat sin OS-trupp

Published

on

Igår under Winter Classic mellan New York Rangers och Buffalo Sabres släppte USA sin OS-trupp. Inga NHL-spelare är med då ligan inte släpper spelare till OS i Sydkorea. Av SHL:s 18 amerikaner lyckades tre ta en plats i truppen.

USA har släppt sin OS-trupp och den innehåller tre SHL-spelare, Chad Billins, Linköping, Noah Welch, Växjö och Ryan Gunderson, Brynäs. Flera av de 15 återstående amerikanerna i SHL hade förhoppningar på att få representera hemlandet i OS, men får nu satsa på att lyfta sina klubblag i stället.

USA:s OS-trupp i sin helhet>>>

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tre Kronor

SUPERSKRÄLLEN: Först SM-guld, sedan skrällen i Tre Kronor

Published

on

Igår blev han svensk mästare med Djurgården i J18, idag är han superskrällen i Tre Kronor. Livet leker för Djurgårdens målvaktstalang. Förbundskaptenen Rikard Grönborg har tagit ut sin minst meriterade landslagstrupp någonsin. Hela tolv debutanter och sammanlagt har spelarna spelat 193 landskamper, ett snitt på åtta landskamper per spelare.

Djurgårdens talangfulle målvakt Olof Lindbom, 17 år, är superskrällen i Rikard Grönborgs Tre Kronor-trupp till matcherna mot Slovakien i Norrköping och Oskarshamn i nästa vecka. Lindbom är inte ensam om att vara debutant i A-landslaget, han får med sig elva lagkamrater som även de får debutera. Adam Boqvist, Adam Ginning, Adam Almqvist, Linus Arnesson, John Nyberg, Lawrence Pilut, Jonathan Andersson, Erik Brännström, Michael Lindqvist, Linus Ölund och Olle Liss är de övriga debutanterna.

Den mest meriterade i truppen är Patrik Zackrisson som spelat en tredjedel, 65, av alla landskamper som den här upplagan av Tre Kronor skrapat ihop.

Truppen

Målvakter
35. Magnus Hellberg, Kunlun Red Star
39. Olof Lindbom, Djurgården

Backar
02. Adam Boqvist, Brynäs
04. Adam Ginning, Linköping
05. Adam Almqvist, Frölunda
06. Mikael Wikstrand, Färjestad
08. Linus Arnesson, Örebro
14. John Nyberg, Frölunda
21. Lawrence Pilut, HV71
22. Jonathan Andersson, Örebro
26. Erik Brännström, HV71

Forwards
03. Carl Grundström, Frölunda
07. Patrick Cehlin, Luleå
09. Anton Rödin, HC Davos
11. Victor Olofsson, Frölunda
15. Rasmus Asplund, Färjestad
16. Joakim Nygård, Färjestad
19. Patrik Zackrisson, Sibir Novosibirsk
28. Johan Sundström, Avangard Omsk
34. Michael Lindqvist, Färjestad
36. Linus Ölund, Brynäs
37. John Norman, Jokerit
44. Olle Liss, Rögle
48. Carl Klingberg, EV Zug

Landskamperna

De båda landskamperna mot Slovakien spelas torsdag 5 april klockan 18.30 i Himmelstalundshallen i Norrköping och fredag 6 april klockan 18.30 i Be-Ge Hockey Center i Oskarshamn.

Continue Reading

Pressrelease

LÅN: Landslagsbacken stannar i Malmö

Published

on

När Redhawks hade som flest backar på frånvarolistan i november anslöt Matias Lassen, 21, på lån från Mora IK. Nu står det klart att den danske landslagsbacken stannar i Redhawks säsongen ut.

Den danske landslagsbacken Matias Lassen stannar i Malmö resten av säsongen . Det meddelar klubben i ett pressmeddelande.

– Matias har gjort det jättebra sedan han anslöt och fyllt en viktig funktion för oss. Vi känner nu, precis som vi gjorde då, att vi behöver bredden på vår backsida och är glada över att ha kommit överens med Mora, om att ha kvar honom hos oss under resterande del av den här säsongen, säger Malmö Redhawks sportchef, Patrik Sylvegård.

Landslagsbacken stannar

I gårdagens hemmamatch mot Linköping spelade Matias Lassen sin elfte match för Redhawks. På dessa har han snittat 13:12 i istid, producerat tre poäng (1+2) och är noterad för +2. Dessförinnan medverkade han i 17 SHL-matcher för Mora och i fjol prisades han som Danmarks bästa back.

– Jag kom in väldigt bra i laget direkt och jag trivs med vårt sätt att spela. Det ska bli kul att få fortsätta spela för Redhawks även under våren, säger Matias Lassen själv

Continue Reading

Ishockey

Analys: Konturerna till OS-truppen börjar skönjas

Published

on

Analys: Konturerna av OS-truppen börjar skönjas
Idag presenterade förbundskapten Rikard Grönborg truppen till Karjala-Tournament. Då inga NHL-spelare finns tillgängliga till OS lär flera av spelarna i dagens trupp finnas med även där i OS-truppen. Men hur starkt är då truppen?

Börjar vi med målvaktssidan vet vi sedan tidigare att Sverige har det bra förspänt. Det finns massvis med starka namn som konkurrerar om de tre platserna till OS. Idag valde Grönborg att gå på Jhonas Enroth, Magnus Hellberg och Linus Söderström. Enroth kändes given på förhand men uttagningen av Hellberg var en skräll. Hellberg har inte tidigare varit med i Tre Kronor och inte alltför många lär ha följt hans resa i det något ovanliga kinesiska KHL-laget Kunlun Red Star. Uttagningen visar däremot på mod från Grönborgs sida och Hellberg får nu chansen att visa upp sig för den svenska publiken, vilket blir spännande att se. En som däremot saknas i truppen är Växjös målvakt Viktor Fasth. I mina ögon är han gjuten i en OS-trupp med sin erfarenhet från spel i Tre Kronor vid tidigare mästerskap. Grönborg hänvisar till att man vill låta honom få fler matcher i kroppen och spela sig i fin form framöver, vilket kan ses som ett tecken på att även förbundskaptenen räknar med Fasth längre fram. Intressant att unge Linus Söderström får chansen att visa upp sig även han.

”Ett privilegie att få uppleva honom” 

På backsidan fanns det även där mängder med alternativ. Grönborg valde att köra på rutinerade namn såsom Staffan Kronwall, Johan Fransson, Erik Gustafsson, Magnus Nygren och Jonas Ahnelöv. Spelare som alla besitter rutin från VM-spel sedan tidigare. Kapten Kronwall lär vara viktig framåt OS, både på och utanför isen. Konkurrenssituationen på backsidan är annars väldigt hård och något säger man att flera platser är öppna. Det lär, med andra ord, krävas rejäla prestationer från de som nu åter tagits ut efter några år utan landslagsspel. Poängbacken Patrik Hersley blev föga förvånande uttagen även han. Hersley besitter offensiva kvaliteter som kommer bli direkt avgörande för Sveriges öde i OS. Att få börja använda honom redan nu känns bra. Simon Bertilsson och Mikael Wikstrand har varit stabila pjäser i SHL under flera år och känns som starka namn i konkurrensen.

Det största utropstecknet är emellertid Rasmus Dahlin. Den 17-årige supertalangen gjorde visserligen seniorlandslagsdebut redan förra vintern men det går inte att sluta häpnas över vilken enorm talang detta är. Att som 17-åring vara med i ett seniorlandslag hör verkligen inte till vanligheterna, men så är inte Dahlin som vilken spelare som helst. Det är en av världens allra största hockeytalanger och han väntas gå först av alla i kommande sommars draft. Att vi nu, innan han flyttar över Atlanten, får uppleva honom i Tre Kronor är ett privilegie och jag hoppas verkligen att Grönborg verkligen satsar på honom i denna truppen. Han har en teknik och spelförståelse som är få förunnad, även i denna trupp.

Comebackande stjärnor

På forwardssidan bjöd inte Grönborg på några större utropstecken. Stjärnor som Joakim Lindström och Robert Nilsson har tidigare i höst deklarerat att de gör comeback i Tre Kronor och har sedan dess, åtminstone vad jag förutsätter, varit givna i truppen. Det är två spelare av hög kvalitet där särskilt Lindström kommer få en absolut nyckelroll i OS. Färjestads succéspelare Dick Axelsson och Johan Ryno kom föga överraskande med och skänker detta lag ytterligare några dimensioner. KHL-stjärnan Linus Omark var med redan under vårens VM och blir även han viktig framöver. Vissa överraskningar var annars Luleås Patrick Cehlin, ZSCs Fredrik Pettersson och Jokerits John Norman. Spelare som alla varit med förut men som verkligen inte kändes givna i truppen. I övrigt väljer Grönborg att blicka mot KHL där Avangard Omsk-spelarna André Petersson och Dennis Everberg samt Ak Bars Kazans Anton Lander finns. Everberg fanns med i vårens VM och imponerade då, medan Petersson och Lander stått för imponerande säsonginledningar borta i Ryssland.

Kapten Lundqvist hålls utanför – än så länge

Om det var någon spelare som annars saknades i truppen så var det Frölundas Joel Lundqvist. Lundqvist var kapten i VM-guldlaget och får anses som en av de mest givna spelarna i kommande OS. Grönborg väljer dock att hålla honom utanför truppen än så länge på grund av skadesituationen och att han har matcher i CHL att spela. Det lär vara sunt att inte slita för mycket på honom då vi alla vet vilken stor betydelse han har för laget när han väl är frisk. Grönborg vet, mer än med någon annan spelare, var han har Joel och Lundqvists rutin är ovärderlig för Tre Kronor. Så länge inte skadorna sätter stopp kan vi helt klart räkna med kaptenen även i OS.

 

LÄS MER: Supertalangen uttagen i Karjala-truppen

Continue Reading

Trending