Connect with us

Alpint

ALPINT: Åtta åkare klara för VM i Cortina

Published

on

åtta åkare

Den alpina landslagsledningen har tagit ut åtta åkare som kommer att delta i alpina VM i Cortina 8–21 februari 2021, det meddelar Svenska Skidförbundet i ett pressmeddelande.

Den alpina landslagsledningen har tagit ut åtta åkare, fyra damer och fyra herrar har fått klartecken att starta i alpina VM i Cortina. Det finns även en möjlighet att fler åkare kan komma att få en VM-biljett.

– Vi har ett antal tävlingar kvar innan det är dags för VM i Cortina och vi har inte stängt några dörrar, det finns fortfarande möjlighet att kvalificera sig. De åtta som nu fått besked att de är klara för VM kan mentalt börja förbereda sig och lägga in det i sin planering, säger landslagschefen Lars Melin i ett pressmeddelande.

Åtta åkare klara

På herrsidan är det två teknikåkare och lika många i fardisciplinerna som fått sina VM-biljetter. Kristoffer Jakobsen, Mattias Rönngren, Felix Monsén och Alexander Köll.

– Den kvartetten har presterat under säsongen, Köll är undantaget, men han har dragits med en skada och varit borta från ett antal tävlingar, men är nu tillbaka och han har visat tidigare vilken kapacitet han besitter och är därmed uttagen att representera Sverige i VM, säger Lars Melin.

På damsidan är det teknikåkarna som representerar, men där Estelle Alphand som senaste tiden växlat över till att fokusera på större svängar är hon ett kort att räkna med även i fartdisciplinerna.

– För tillfället har vi en del skador på fartsidan vilket gör att vi i dagsläget inte har någon där som kvalificerat sig för att åka ett VM. Men det är fortfarande tävlingar kvar i både teknik och fart och möjligheter att kvala, inga dörrar är stängda, säger Melin.

Sara Hector, Emelie Wikström, Estelle Alphand och Elsa Fermbäck är kvartetten som kunnat kvittera ut sina biljetter till Cortina.

Åtta åkare totalt så långt, men med möjlighet att komplettera in i det sista. Vilka åkare som ska köra de olika disciplinerna avgörs senare och är ingenting som måste specificeras i dagsläget.

– Ja, vi har den möjligheten och jag hoppas det är ytterligare några som tar chansen nu under de kommande tävlingarna, avslutar Melin.

Klara VM-åkare

Namn Klubb
Kristoffer Jakobsen Storklinten AK Skalp
Mattias Rönngren Åre SLK
Felix Monsén Åre SLK
Alexander Köll Landskrona SC
Sara Hector Kungsbergets AK
Emelie Wikström IFK Sävsjö
Estelle Alphand Åre SLK
Elsa Fermbäck Vemdalens Alpina.
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Alpint

SKIDOR: Flera världscupstävlingar i Sverige under vårvintern

Published

on

SKIDOR: Flera världscupstävlingar i Sverige under vårvintern

Sverige fortsätter arrangera världscuptävlingar på hemmaplan även vintern 2021. Längdtävlingar i Ulricehamn och Falun, alpina damtävlingar i Åre samt skicross och speedski i Idre står på schemat.

Under januari till mars kommer flera världscuptävlingar arrangeras på hemmaplan i både längdskidor, alpint, skicross och speedski. Dessutom genomfördes i december två världscuptävlingar i puckel i Idre. Sverige fortsätter att sätta avtryck på kartan som världscuparrangör. Vintern 2021 är inget undantag.

– Att få visa upp våra idrotter här hemma är otroligt viktigt för oss, både sportsligt och kommersiellt, säger förbundsdirektör Ola Strömberg i ett pressmeddelande.

Lång tradition

Sverige har en lång tradition att varje år få arrangera världscuptävlingar, detta är dock ingen självklarhet. Det internationella skidförbundet FIS utser tävlingsarrangörer säsong för säsong och de som inte håller måttet får inte förnyat förtroende.

– Att Sverige varje år finns med på FIS tävlingsschema, och att vi i år dessutom har blivit tilldelade flera extra tävlingar, är bevis på att våra arrangörer gör ett fantastiskt jobb. Utan deras engagemang och vilja vore det inte möjligt att genomföra så här stora tävlingar. Deras insats betyder enormt mycket för utvecklingen av sporterna, säger Ola Strömberg.

I vanliga fall är det stor folkfest på samtliga arenor. I blir det annorlunda eftersom ingen publik tillåts på grund av pandemin. Så folkfesten får istället flyttas till tv-, radio- och digitala kanaler.

– Hoppas att alla kommer vara stolta över tävlingarna även fast de inte kan vara på plats. Men varför inte ta fram flaggor och visslor och skapa en egen folkfest framför skärmen, säger Ola Strömberg.

Världscuptävlingar i Sverige, vårvintern 2021

Datum

Plats

Gren

Tävling

Länk

20–24 jan Idre Skicross Skicross x 3 Läs mer
29–31 jan Falun Längdåkning 10/15 km F Läs mer
10/15 km K
Sprint
6–7 feb Ulricehamn Längdåkning Sprint Läs mer
Sprintstafett
11–13 mars Idre Speedski Speedski x 3 Läs mer
12–13 mars Åre Alpint, damer Slalom x 2 Läs mer
Continue Reading

Alpint

KARRIÄRSLUT: Kajsa Kling lägger av – endast 29 år ung

Published

on

Skidstjärnan Kajsa Kling lägger av, det meddelar hon via ett pressmeddelande idag. Endast 29 år ung stoppas karriären efter en timeout som tog hela förra säsongen i anspråk.

Sveriges stora fartstjärna i alpint Kajsa Kling lägger av. En landslagskarriär som startade när hon som 18-åring slog sig in i det alpina landslaget 2007. Den sista säsongen, den förra, blev inte alls som hon planerat och nedan kan du läsa hennes öppna brev om varför .

Alpina chefens ord

Den alpina chefen Tommy Eliasson Winter anser att det alpina skidlandslaget tappar en ledarfigur.

– Kajsa har haft en fantastisk karriär och det har varit en förmån att fått möjligheten at vara en del av den. Kajsa betraktas från oss i landslaget som en extremt driven, färgstark och klok idrottskvinna som lyckats skapa möjligheter för sig själv för att nå sin fulla potential. Landslaget förlorar både en profil och extremt skicklig idrottskvinna men Kajsa kommer alltid att ha en plats eller ett hem hos oss i den alpina familjen säger Tommy Eliasson Winter, alpin chef på Ski Team Sweden Alpine.

Kajsa Klings öppna brev

Jag har tagit ett beslut om att avsluta min alpina karriär. Det är med blandade känslor som beslutet har tagits men jag känner i mitt hjärta att det är rätt. Jag har vridit och vänt på det i många vändor och det har till slut landat i att jag är klar. Jag är otroligt stolt över det jag har åstadkommit och lyckats med och är väldigt tacksam för alla människor som funnits där i med- och motgång. Utan alla dessa hade ingenting varit möjligt och jag kommer för evigt bära med mig allt jag fått. Jag har varit en del av landslaget i 10 år med blandade resultat och upp- och nedgångar. Jag har pushat mig själv så hårt och så mycket jag kan med de förutsättningar jag har haft. Utöver det idrottsliga har jag har fått lära känna fantastiska människor och vi har tillsammans skapat minnen för livet. Det är de människorna och de minnena jag kommer minnas mest från min karriär. Det är en tid som jag kommer se tillbaka på med glädje om än de sista två åren tog mer kraft och energi än det faktiskt gav.

Året 2017 var det tyngsta året i mitt liv. Jag hade kört både kropp och knopp till botten och behövde återhämta mig från träning, tävling, press och allt vad som hör till elitsatsning. Att vara elitidrottare handlar om att hela tiden ligga så nära sitt max som möjligt men gränsen på vad som är sitt max och vad som är för mycket är hårfin. Jag känner mig återhämtad sen länge där jag mår bra och kroppen svarar som jag vill på träning, men den motivation som jag trodde skulle komma tillbaka i takt med att jag mår bättre infinner sig inte. Det driv jag haft och fortfarande har inom mig riktas snarare mot annat än just skidåkning på elitnivå. Jag kan inte säga att mitt avslut har blivit som jag tidigare tänkt att det skulle bli, men med ett leende kan jag fråga mig själv hur ofta blir allt som man faktiskt har tänkt sig?

Jag älskar den här sporten. Har alltid gjort. Trodde för en stund att kärleken till skidåkning slocknat men den har uppenbarat sig i nytt ljus. Jag ser framemot att se andra sidor av idrotten. Att få ge nånting tillbaka och att kunna vara en del av den fast på annat sätt. Vad det sättet kommer bli eller hur min framtid kommer se ut kan jag inte säga just nu och det känns befriande men jag vet att jag vill vara en del av den idrott som jag älskat och fortfarande gör.

Jag skulle behöva en livstid för att hinna med att säga tack till alla er som stöttat mig under min karriär. Till alla er som trott på mig. Speciellt under tillfällen då jag inte trott på någonting alls. Från djupet av mitt hjärta. Tack. Vi ses!

Continue Reading

Trending