Connect with us

Allsvenskan

Platsar Erdal Rakip i Benfica?

Published

on

Erdal Rakip Malmö FF Benfica Crystal Palace

Mittfältaren Erdal Rakip är klar för den portugisiska storklubben Benfica och lånas omgående ut till Premier League-klubben Crystal Palace. Det var inget jag såg komma för ett par månader sedan – är han tillräckligt bra för att ta en plats?

Det var inte mycket som tydde på att Erdal Rakip skulle lämna Malmö FF. Visst, kontraktet skulle gå ut vid årsskiftet. Visst, han ville vänta med en förlängning. Jag trodde mest att han ville vänta in ett mer lukrativt avtal med MFF efter den fina fjolårssäsongen. Indikationerna var att Rakip var en av de med utgående kontrakt som låg närmast till hands för en förlängning.

Därför var det mycket överraskande när beskedet kom att mittfältaren inte skulle förlänga sitt kontrakt. Delvis för att han precis hade gjort sin första säsong som en mer tongivande spelare i A-laget. De andra åren har han varit mycket in och ut ur startelvan. Delvis för att jag tycker att han hade behövt något år till i Allsvenskan för att höja sin nivå ytterligare.

I mina ögon var han bra under 2017 och gjorde många avgörande poäng. Men sett till helheten i spelet och i hans aktioner tycker jag att han hade behövt höja sin högstanivå ytterligare och samtidigt bli jämnare i sina prestationer. Topparna fanns där, men grundspelet fanns inte alltid där. Han slog sig in i A-laget tidigt och har sedan varit med och vunnit hela fyra SM-guld. Just därför är det lätt att glömma att han fortfarande bara är 21 år gammal. Jag hade gärna sett att han stannade i Allsvenskan i ett eller två år till och fått utvecklas ytterligare.

Agenten har goda relationer med Benfica

Men att den unge mittfältaren väljer första bästa chans till ett proffsäventyr är å andra sidan förståeligt. Efter att ha gjort flera säsonger i Allsvenskan med relativt gott om speltid, kryddat med Europaspel två gånger om, är det ganska naturligt att han söker sig vidare efter nya utmaningar. Många hade kanske inte trott att den nya klubbadressen skulle bli storklubben Benfica, men agenten Hasan Çetinkaya har goda relationer med klubben eftersom han även representerar Victor Nilsson Lindelöf som ju lämnade just Benfica för Manchester United i somras. Den portugisiska mästarklubben är kända för att satsa mycket på unga talanger och Rakip anländer som Bosman vilket betyder att Benfica inte behöver ta en jättestor ekonomisk risk med värvningen av Malmöpågen, ifall det inte skulle falla ut väl.

Jag tror ändå att det är en bra flytt för Erdal Rakip. Hans egenskaper och spelstil passar bra in med Benficas sätt att spela fotboll som handlar mycket om energi, löpkapacitet och spelskicklighet. Just de tre egenskaperna är Rakips största styrkor. Det är klart att det kommer att behövas en acklimatiseringsperiod och det optimala hade varit att bli utlånad till en mindre portugisisk klubb under våren. Detta för att lära känna landet, kulturen och fotbollen för att sedan på allvar slåss om en plats nästa säsong.

Men nu lånas han istället ut till Premier League och Crystal Palace, vilket är förvånande i sig. Crystal Palace mittfält är inte den bästa i ligan, men man har ändå ett gediget mittfält med några erfarna spelare. Därför har jag svårt att se att den unge svensken kommer att slå sig in och bli en startspelare i Premier League redan nu. Särskilt inte när man kämpar för att hålla sig undan nedflyttningsstriden. Dessutom kommer han direkt från semestern utan en ordentlig försäsong i kroppen. Möjligen kan Rakip få något inhopp här och där och då gäller det för honom att ta chansen. Men framförallt tror jag att han sikta in sig på att ta en plats i Benfica efter sommaren, för det tror jag att han har goda chanser till att göra.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Allsvenskan

FOTBOLL: Här får du koll på alla nya regler 2020

Published

on

FOTBOLL: Här får du koll på alla nya regler 2020

Nu är det äntligen dags för fotbollen att starta upp. Här får du koll på alla nya regler 2020. Bokmärk sidan och håll koll så att ölen, läsken eller nåt annat inte åker in i väggen av misstag.

Här får du koll på alla nya regler 2020 inför seriestarterna av Allasvenskan, Superettan, Damallsvenskan och Elitettan. Dessutom blir det tillåtet att göra fem byten vid tre bytestillfällen per match. Avstängning sker efter fyra varningar i stället för tre som det varit tidigare.

De nya reglerna

1. Målställningar och målribba tillåts vara en kombination av de fyra grundläggande formerna (kvadratisk, rektangulär, rund eller elliptiskt). (Regel 1)

2. Varningar (gula kort) och muntliga erinringar (”tillsägelser”) följer inte med till en straffsparkstävling. Spelare som blivit utvisade får inte delta i straffsparkstävlingen. Spelare som får en varning under matchen och en ny varning under straffsparkstävlingen blir inte utvisad, men två varningar ska anges i matchrapporten. (Regel 10)

3. Vid straffsparkstävling: om målvakten och straffsparksläggaren bryter mot reglerna samtidigt, varnas straffsparksläggaren och straffsparken registreras som missad. (Regel 10).

4. En spelare i offsideposition anses inte vinna en fördel om spelaren tar emot bollen efter att den spelats från en motspelares hand på ett otillåtet sätt. Spelaren bestraffas därför inte för offside (Regel 11).

5. Hands: gränsen mellan armen och axeln/skuldran definieras som armhålans botten enligt bilden (Regel 12).

6. Hands: Sedan tidigare gäller att en ”oavsiktlig” kontakt mellan anfallande spelares hand och bollen endast ska bestraffas vid mål eller målchans. Nu preciseras detta till att gälla endast om det sker omedelbart före målet/målchansen. Det är inte hands om bollen, efter handkontakten, färdas långt och/eller det är flera passningar innan målet/målchansen uppstår (Regel 12).

7. Om målvakten vidrör bollen en andra gång då spelet återupptas (t ex inspark och frispark) och stoppar ett lovande anfall eller förhindrar en uppenbar målchans, varnas (vid lovande anfall) eller utvisas (vid målchans) målvakten. Detta gäller även om målvakten använder armen/handen, eftersom regelbrottet inte är hands; det är istället att ha spelat bollen otillåtet en andra gång (Regel 12).

8. Alla regelbrott (inte bara tacklingar, fasthållningar etc) som stoppar ett lovande anfall resulterar i varning. Därför blir det varning till en spelare som otillåtet spelar bollen en andra gång så att ett lovande anfall stoppas (Regel 12).

9. Om domaren tillåter en s k snabb frispark när någon stoppat ett lovande anfall (som är ett regelbrott som normalt medför varning) utdelas inte varningen. Med snabb i detta fall menas att laget snabbt sätter igång spelet och att laget har en klar möjlighet att göra mål, samt att domaren inte påbörjar proceduren för att dela ut varningen. (Regel 12).

10. Vid stoppande av lovande anfall: Om domaren använder fördelsregeln och låter spelet fortsätta delas inte varning ut (Regel 12).

11. En spelare som inte respekterar avståndet 4 m vid nedsläpp ska varnas (Regel 12).

12. Vid straffspark bestraffas inte ett regelbrott som begås av målvakten om straffsparken missar målet eller studsar från målet (utan att ha vidrörts av målvakten), såvida inte straffsparksläggaren klart påverkas av målvaktens agerande. (Regel 14).

13. Vid straffsparks utförande får målvakten en erinran för första regelbrottet och vid fortsatta regelbrott delas varning ut (Regel 14).

14. Vid straffsparks utförande: Om målvakten och straffsparksläggaren begår regelbrott samtidigt, bestraffas straffsparksläggaren med varning och indirekt frispark (Regel 14)

Continue Reading

Allsvenskan

FOTBOLL: Samverkan viktig del i återuppbyggandet

Published

on

Fotboll: Samverkan viktig del i återuppbyggandet

Årets säsong i fotboll i de högsta svenska serierna är över, men planerna inför nästa säsong är redan igång där arbetet om en samverkan ligger på tapeten. Det skriver SEF och SFSU i ett pressmeddelandet.

Vi vill starta en samverkan och nationell samordnare inom fotboll mellan fotbollens olika parter, det skriver SEF (Svensk Elitfotboll) och SFU (Svenska Fotbollssupporterunionen) i ett gemensamt pressmeddelande. Säsongen har precis avslutas med Djurgården som vinnare av Allsvenskan, medan Mjällby och Varberg tog steget upp i högsta divisionen. Efter ett direktkval mellan Kalmar och Brage, stod det klart att Kalmar håller sig kvar.

Årets säsong har på många sätt varit lyckosam. Allsvenskan nådde för femte året i rad över två miljoner besökare, enligt Sportnavigatorn. Undersökningen visade även att Allsvenskan i år blivit Sveriges populäraste liga. Trots många framgångar har dock året även haft några negativa inslag.

Villkorstrappan en omdiskuterad strategi

En av de positiva delarna under året enligt SEF och SFU är ökningen av den upplevda tryggheten på arenorna. Baserat på en dialog mellan fotbollens arrangörer och publiken uppskattas tryggheten till 4,3 på en femsiffrig skala. Baserat på detta är målet att samarbetet mellan klubbarna, supportrarna och polisen skulle fortsätta bli högre, skriver de.

En grej som dock varit under mycket diskussion är polisens nya strategi på fotbollens arenor, villkorstrappan. Vilket SEF och SFU är inne på.

– Tyvärr har de senaste årens framsteg och årets fotbollssäsongs fantastiska tifon, dramatiska topp- och bottenstrider och höga publiksiffror delvis överskuggats av Polismyndighetens nya egna strategi avseende tillämpning av den så kallade villkorstrappan, skriver de i pressmeddelandet.

Samarbete med regeringen

Den minskade tilltron för supportrarna mot polisen är ingen god trend. För att förtroendet ska gå upp igen, vill fotbollsförbundet starta upp en nationell samordnare tillsammans med regeringen. Samarbetet menar de kommer bli en viktig del i förtroendeuppbyggandet.

– Vår önskan har meddelats inrikesminister Mikael Damberg och vi följer med stark förhoppning Regeringens fortsatta agerande i frågan.

Continue Reading

Allsvenskan

JUST NU: Förra AIK-mittfältaren fälldes av hovrätten

Published

on

Den förra AIK-mittfältaren Dickson Etuhu, fälldes idag av hovrätten efter en utdragen process. Anledningen är i samband med mutor i samband med match.

I samband med match mellan AIK-Göteborg våren 2017 anklagades den förra mittfältaren i AIK Dickson Etuhu för mutor, idag fälldes han av hovrätten. AIKs huvudmålvakt Oscar Linnér var avstängd från matchen, och andramålvakten Kenny Stamatopoulos skulle stå i mål istället. Stamatopoulos ska då ha blivit erbjuden pengar under ett samtal på en restaurang för att lägga sig i den matchen. Etuhu tillsammans med en 37-årig man har de sedan dess stått anklagade för grovt brott av mutor. Idag kom beslutet från Svea Hovrätt.

Fälls för brottet

Under dagens rättegång i Svea Hovrätt beslutades det att både Etuhu och den jämnåriga mannen ansågs skyldiga. Både har under hela processen hävdat sin oskuld. Inför rättegången menade Dickson Etuhu att allt är falska anklagelser.

– Allt baseras på anklagelser som har förstört mitt liv, säger Dickson Etuhu, till Aftonbladet inför rättegången.

Under dagens rättegång slogs det fast att de hovrätten går emot tingsrättens beslut, med följande motivering.

– Hovrätten gör till skillnad från tingsrätten bedömningen att vad som föregått mötet och vad som sades vid mötet måste ses i ett sammanhang. Enligt hovrätten har Kenny Stam på ett klart och tydligt sätt erbjudits en otillbörlig förmån redan när ”37-åringen” uppgav att det fanns en anledning till varför han och Dickson Etuhu kommit till Stockholm den aktuella dagen och att det fanns pengar att tjäna på den kommande matchen”, skriver de i domen.

Dickson Etuhu och den 37-årige mannen döms av Svea Hovrätt för mutbrott till villkorlig dom och dagsböter.

Continue Reading

Trending