Connect with us

Herrlandslaget

Nä – det är nu vi bygger för framtida 20 år inom svensk fotboll…

Published

on

Nä – det är nu vi bygger för framtida 20 år inom svensk fotboll…

Någon sade ”då förstör han det –det jag byggt upp under 20 år” och åsyftar självpåtaget att det skulle ha byggts något positivt inom svensk herrfotboll med såväl multikulturella influenser, spelare med olik härkomst och inte minst goda resultat – att något positivt kring det svenska landslaget skulle byggts upp under de senaste 20 åren med avseende på det som sägs ovan. Jag överlåter till läsaren av denna blogg att avgöra sanningshalten i detta – låt oss inleda med lite fakta och en tillbakablick.

Låt oss börja denna tillbakablick i september 2003 då Kim Källström var utsedd att slå en straffspark mot SanMarino i EM-kvalet inför EM 2004. Samme person som tycker att han ”byggt upp något under 20 år” stjäler dock straffen för Källström. Låt oss påminnas om att fotbollslandslag (och klubblag också för den delen) byggas av såväl sportslig kompetens som förståelsen för spelet fotboll. Spelet fotboll är en lagsport – där skall man fungera i en grupp där man skall underkasta sig taktiken som bestäms av den som är utsedd att leda laget och där summan av dessa olika ingredienser parat med hårt arbete, tydliga instruktioner bygger ett framgångsrikt lag. Då spelar det ingen roll vilken härkomst, social bakgrund, hudfärg eller politisk läggning man har. Bara man har sin roll, sin uppgift och sin egen vilja att prestera för laget framför ögonen.  Då 2003 försvarade sig den som tog straffen för Kim Källström (Kim som varit en av våra viktigaste lagspelare de senaste 20 åren) med att ”frågat Kim om det var OK”. Vid senare tillfälle, under ett tal under kvällen bads det dock om ursäkt för tilltaget och redan då inser man att för vissa kan det vara OK att töja på sanningen. Vi kommer se exempel på fler töjda sanningar längre fram i bloggen.

Tränar i Larnaca

Idag tränar landslaget i Larnaca, bara några Henkelarsson drives från den lilla flygplatsen vid saltsjön där den svenska Camp Victoria låg vid tiden då de svenska FN-soldaterna var ett synligt inslag i den cypriotiska vardagen. Vi ser ett lag i harmoni, ett lag som leds av en coach som har hela gruppens förtroende och där hela truppen är väl införstådd kring den taktik som är utmejslad för att på bästa sätt ta sig an Rumänien på imorgon kväll. Jag kommer själv att vara på plats för att se hur Janne instruerat laget kring vikten av lugn, där man vill spela med ett kort lag med bollsäkra hårt arbetande Olsson och Ekdal på innermittfältet. Ett lag där Berg skall trigga igång pressen från övriga spelare med hjälp av väl inövade triggers.  Förutom dessa tre platser och några ytterligare som på förhand är givna finns en del platser öppna. Platser som står öppna för nya spelartyper med bakgrund från flera olika kulturer och länder.  Nu med utlandsfödda spelare, något vi nästan helt saknade under tiden fram till 2016 då någon påstod sig ”byggt upp något under 20 års tid”.  Jag tror det är nu vi kommer börja bygga svensk fotboll igen – detta kommer vi göra med svenska landslaget under ledning av Janne. Låt oss påminnas av den ljuvliga sommar vi hade 2018 – en sommar där vi vältrade oss i sol, ett landslag som tog oss till en kvartsfinal mot självaste England – landet där den skönaste sporten av alla föddes någon gång på 1800-talet.  Detta är faktiskt enda tillfället som kan liknas vid känslan vi hade 1994 då vi fick det VM-brons som fortfarande får mig att tåras då jag tänker på det.  Därefter vidtog 20 års avsaknad av sportsliga framgångar. Vi hade stora stjärnor med det ville sig inte.

Låt mig påminna om följande

1998 VM i Frankrike –Sverige misslyckades med att kvalificera sig

2000 EM i Belgien/Nederländerna –Sverige sist i gruppen efter 1-2, 0-0 och 1-2

VM 2002 i Japan och Korea med ett lag bestående av vinnarskallar som Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg – vi gick vidare från gruppen men sedan tog det stopp. Jag satt själv i Yokohama och såg Brasilien vinna finalen

EM 2004 i Portugal –Sverige ut mot Nederländerna i kvarten, ett tillfälle med ett lag som faktiskt hade potential att gå hela vägen om inte…..stolpen stått i vägen

VM 2006 ut i åttondelen mot Tyskland på deras hemmaplan

EM 2008 –nu med ny kapten för landslaget åkte vi ur redan i gruppspelet

VM 2010 i Sydafrika.  Samme kapten och samme coach – vårt kära landslag inte kvalificerat att delta.

EM 2012  Sverige sist i gruppspelet och ut redan innan festen började

VM 2014 var vi inte ens kvalificerade att delta i den störta fotbollsfesten någonsin –VM i Brasilien. Döm av min förvåning hade någon av TV-kanalerna skickat över dåvarande landslagscoachen att fungera som ”expert” i studion. Jag var inte ensam om att sätta den annars så -med fotboll starkt förknippade humlebaserade rusdryck -i fel strupe då han dök upp i rutan.  Flera med mig klagade och snart var han förpassad till mer undanskymda platser i den studio som belägrades under den knappa månad turneringen fortskred.

EM 2016 –ännu en fest – nu i Frankrike -där vi bara fick vara med under fördrinken. Vi lyckades återigen hamna sist i gruppen med enbart ett producerat mål –ett självmål från Irlands Cieran Clark.

Efter detta debacle bytte landslaget såväl coach som kapten. Det har påståtts att nye coachen mellan samling ett och två under hösten 2016 tänkt om och öppnat upp för fler spelare av utländsk härkomst. Ett resultat av att coachen skulle fått kritik efter första laguttagningen och därefter ”bajsat på sig” varför han sedan skulle tagit ut fler spelare med utländskt påbrå till andra samlingen. Jag förvånas av att ingen kritiskt granskat detta påstående som är om möjligt ännu mer felaktigt än att någon ”byggt upp det svenska landslaget under 20 år”. Vid första samlingen mot Nederländerna den 5e september hade vi en spelare som var född utomlands (Emir Kujovic) och en med utländskt klingande namn –dock född i Örebro – Jimmy Durmaz. Vid andra samlingen hade Kujovic inte sin plats kvar i truppen och var ersatt med Ola Toivonen.  I övrigt inga nya utländskt klingande namn. Vart tog faktakontrollen vägen här?

Låt oss nu spana in Jannes lag, låt oss lita på Jannes intuition, ledarskap och kompetens. Låt oss lita på laget, det svenska landslaget och jag är säker på att vi kan blicka tillbaka om 17 år och säga ”-titta vad som byggts upp under 20 år”

  • ty första byggstenen togs ju redan för 3 år sedan då Janne tog ut sin första trupp. Som Janne säger ”en match i taget” –den första av två på imorgon kväll och minst en poäng där och vi kan börja tro på en lika varm sommar som 1994 eller 2018 -båda lika ljuvliga!
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Fotboll

Tar vi chansen och en trea ikväll?

Published

on

intressanta matcher

Tänk vad skönt om vi kunde plocka en trea på ikväll! Jag tror nämligen att alla andra resultat betyder att vi får rikta in oss på utslagningsmatcher framåt vårkanten där såväl andra grupptvåor, vissa högre rankade än vårt gulblåa gäng, som två lag från Nations League skall besegras.

Fifas regler säger att målskillnad avgör och sannolikheten att vi hamnar på samma poäng med sämre målskillnad än Spanien är överhängande när vi sammanställer tabellen i vår grupp någon gång i mitten av November. Om vi spelar oavgjort mot Grekland i morgon, sedan går rent, och förlorar mot Spanien den 14 November, i Spanien, så blir det just målskillnad som avgör och där har vi av tradition sämre möjlighet att leverera mål än vad Spanien har. Därför vore en trea så skönt att ha med sig från kvällens drabbning!

Det som talar för detta är att vi spelade med fart, högt bolltempo och säkert passningsspel under förra veckans bragd mot Spanien. Detta blir än viktigare ikväll då vi ställs mot en köttmur bestående av en fembackslinje som spelat tre oavgjorda så här långt i kvalet. Det grekiska laget, nästan helt i avsaknad av stjärnor, kan försvara sig – det såg vi inte minst mot Spanien där man mäktade med ett oavgjort resultat. Att tänka på för grekerna inför matchen mot Sverige är att man (Grekland) faktiskt i teorin måste vinna för att kunna nå en andra plats och på så sätt kunna greppa det lilla halmstrå som återstår för dem att ta sig till VM. Kanske kan det öppna upp för ett svenskt mål?

Vem tar Ekdals plats?

Det som kan tala emot oss är att det ser lite struligt ut i laget. Emil Krafth sägs kunna flygas in med kort varsel. Stefan Petterson, landslagschefen, säger att ”skulle han exempelvis bli pappa i natt kan det vara aktuellt att flyga in honom i morgon onsdag”. Det är såklart inget Janne kan räkna med, så vi måste i stället fundera på vem som ersätter. Mitt tips är Marcus Danielson.

Nästa strul rör mitten -vem skall ta Ekdals plats? Blir svaret på ”Cajuste eller Svanberg” – i stället Forsberg?

Varken Cajuste eller Svanberg imponerade vid träningskampen i söndags. Däremot viskas högre och högre kring Jesper Karlsson, en spelare flera menar borde fått vara med redan under sommarens EM, efter en fin säsong i Alkmaar. Jesper Karlsson blir då ytter och Forsberg får den fria rollen lite mer centralt. Det hade varit mitt val. Dock tror jag Janne väljer Svanberg i ett rakt byte mot Ekdal.

Annat som strular är den oannonserade covidtestningen halva det svenska resesällskapet fick genomgå vid gränskontrollen i Athen och det faktum att Kiese Thelin lämnat truppen för att slutförhandla kring sin fortsatta karriär och som beräknas ansluta i dag (tisdag).

Trots strulet så tar vi den så viktiga trean! Blir det 1-0 på straff efter att Isac blivit neddragen i grekernas straffområde? Om så, kommer jag börja planera för lite semester i november nästa år. För då är det nära!

Kämpa Janne!

Continue Reading

Herrlandslaget

Inte bara Jannes gäng saknar givna spelare

Published

on

Då är det dags igen! Viktiga kamper för Jannes gäng, vårt blågula landslag. På torsdag kväll ställs vi återigen mot Spanien i en viktig match. Denna gång gäller det kvalet inför VM i Qatar 2022.

Vinner Jannes gäng bmot Spanien på torsdag och sedan Grekland veckan efter har vi stora chanser att kvalificera oss till VM 2022. Ett mästerskap som sparkas av den 21 november med final en vecka innan julafton – tokigt ja, men ett faktum vi har att förhålla oss till som Janne hade uttryckt det.

Följande gäller; vi är direktkvalificerade om vi vinner gruppen. Blir vi tvåa kvalar vi tillsammans med de andra tio grupptvåorna tillsammans med två nationer från Nations League. Av dessa 12 lag går tre lag vidare. Totalt 13 lag från Europa således. Det är alltså mycket svårare att nå VM än det EM vi nyss beskådat där 24 lag deltog.

Laget kommer mest att sakna Sebastian Larsson från sommarens EM-slutspel. Sebastian, som lagt landslagsskorna på hyllan liksom både Lustig och Berg. Alla tre startspelare mot Spanien i somras.

Nu formerar Janne därför laget, enligt expertisen, på följande sätt;

Olsen

Kraft
Nilsson Lindelöf
Helander
Augustinsson

Claesson
Olsson
Ekdal
Forsberg

Isak
Kulusevski

Själv hoppas jag på att Quaison spelar i stället för Kulusevski (som ryktas bort från Juventus). Anledningen till detta är att Quaisons defensiva egenskaper är väl i klass med de vi såg Berg besitta under sin tid i landslaget.

Kommer vi sedan i underläge finns Kulusevski att tillgå som offensiv kraft – antingen till höger i stället för Claesson eller längst fram ihop med Isak.

Viktigaste uppgiften denna match har de båda centrala, Olsson och Ekdal. Dessa båda kom inte upp i sin normala standard och fungerar det inte denna gång så är det nog dags att testa Cajuste, Svanberg eller Jesper Karlsson vid den vänskapsmatch som pressas in före den viktiga Greklandsmatchen.

Att notera (1) från den spanska truppen är att varken Ramos, Torres eller Olmo är med.

Att notera (2) är att Spaniens coach Luis Enrique var mycket bitter långt efter  0-0 matchen mot Sverige i somras och har vid flera presskonferenser tagit upp Sveriges tillkortakommanden som spelande lag. Bara därför vore det extra kul att tvåla till dem.

Att notera (3) är att Friends får ta in 15 000 åskådare där många börjar uppsjungningen tillsammans med Gula Väggen på Oleary´s, Mall of Scandinavia redan under eftermiddagen på torsdag.

Kämpa Janne!

 

Continue Reading

Europamästerskap

BLOGG: Fotbollens fram- och baksidor visade sig redan i första omgången

Published

on

Fotboll

Så har vi nästan tagit oss igenom gruppspelet av Fotbolls EM 2020-det mästerskap som avgörs 2021. Hur summerar vi då skeendet fram till nu?

Mina minnesbilder rör en del sportsliga och en del medmänskliga och några få-idiotiska icke mänskliga.

Låt oss börja med de medmänskliga som givetvis får symboliseras av uppträdandet kring den hemska tid framför TV:n vi upplevde då Eriksen föll ihop till synes livlös i slutet av första halvlek mot Finland. Finland tog sin första poäng, gjorde sitt första mästerskapsframträdande- och mål, men vem kommer ihåg detta?

Hemska bilder

Nej vi kommer ihåg de hemska bilder som den, i efterhand hårt kritiserade, TV-producenten som gjorde allt för att zooma in Eriksens livlösa ansikte när han mådde som sämst. Något vi alla försökt slå ifrån oss sedan det skedde och istället försökt minnas det fina som skett efter att Eriksen från sjukhusbädden hälsade laget full fart framåt och att återgå till matchen. Ett tokigt beslut så klart – men är någon förvånad över de beslut som denna organisation kallad UEFA kan tillåtas ta?

Vi kommer ihåg efter Eriksens tillfrisknande, att hälsningar och kärlek strömmat in till honom från före detta lagkamrater, nuvarande lagkamrater fallandes i tårar innan egen match i turneringen och inte minst konkurrenter i detta mästerskap. Vår egen kapten, klart påverkad med egna ord förklarandes sina känslor inte att förglömma. Alla har på sitt sätt visat det bästa av sidor som fotbollen representerar. Vi har alla fått möjlighet att tänka att det är trots allt bara fotboll och att detta inte är på liv och död. Kärlek och omtanke om medmänniskor och motståndare är viktigare än att vinna. Vi får aldrig glömma det! Vi fotbollsälskare -riktiga fotbollsälskare -gör aldrig det.

Omyndigförklara

Vad vi gemensamt måste förminska och omyndigförklara är ju vad som händer på sociala medier efter en mindre dålig insats. Det som skedde efter Marcus Bergs miss är ju helt oacceptabelt! Jag vägrar att tro att det är fotbollsfans som sprider detta äckliga hat efter matchen. Hat som enligt Bergs fru anspelar på sexistiska påhopp av barn säger ju en del om vilken typ av människor som fegt döljer sig bakom dessa påhopp. Jag har inga som helst problem med att man öppet deklarerar från vilka avsändare dessa påhopp kommer ifrån – ja -jag vet -det är inte PK att tycka så men jag värnar om fotbollens fina, förbrödrande och kärleksbejakande sidor-det är därför jag gillar denna sport så ofantligt mycket. Bort med allt det andra – låt oss göra allt för att få bort allt det andra – även om det inte är PK alla gånger.

Det sportsliga

Låt oss alla enas kring det sportsliga – och för mig är Italiens frenetiska, jagandes, fantastiskt fint spelande lag som bara ville riva sig själva ur den bubbla av Corona och frustration från senaste VM-missen. Nu med ny coach, hemma i Rom. Visst är väl Italien den mest positiva överraskningen so far? Räcker det hela vägen? Ja kanske – det är nu det börjar och får Sverige till det på onsdag och fixar gruppsegern så kanske även vi får en härlig sommar likt den vi alla vill tillbaka till – 94.

Continue Reading

Trending