Connect with us

Världsmästerskap

Hemmanationer får alltid fördel

Published

on

Det stormar på sociala medier om att fredagens VM-lottning skulle varit riggad till Rysslands fördel. Men är Ryssland verkligen den enda arrangör som fått en ”lätt” lottning?

Vi på landslagskollen har kollat igenom mästerskapen från Mexiko-VM 1986 till det senaste VM:et som spelades i Brasilien 2014.

VM-Lottning 1986-2014

Vm i Mexiko 1986

Vi spolar tillbaka till VM 1986 och Mexiko, ett världsmästerskap som egentligen skulle spelats i Colombia. Men av flera olika anledningar så flyttades det till Mexiko som haft turneringen 1970. Mexiko valdes in i seedningsgrupp ett och lottades med Paraguay, Belgien och Irak. En tämligen lätt grupp, eller hur?

VM i Italien 1990

Fyra år senare så skulle världsmästerskapen komma till Italien. De lottades mot Österrike, Tjeckoslovakien och USA. Därmed så slapp italienarna lag som Sovjet, Nederländerna och Jugoslavien som borde vart betydligt bättre än Österrike som kom från Pot 2.

VM i USA 1994 
Detta världsmästerskap minns vi nog mest för en strålande svensk insats. Men hur pass svår grupp hade hemmanationen USA egentligen? Amerikanerna hamnade i samma grupp som Schweiz, Colombia och Rumänien. USA kom 3:a i sin grupp och detta var faktiskt det senaste mästerskapet som tredjeplatsen kunde ge avancemang.

VM i Frankrike 1998
Javisst, nu är ju Frankrike en oerhört stor fotbollsnation och guldet i detta mästerskap beror nog ej på en gynsam lottning. Men motståndet Danmark, Sydafrika och Saudiarabien skrämmer inte direkt för en hemmanation.

VM i Sydkorea/Japan 2002

Sydkorea gjorde ett bra Fotbolls-VM och kom på fjärde plats. Foto: Fifa.com

Detta mästerskap är ju det första (och hittills enda) världsmästerskap som ägt rum i två olika länder. Däremot så har Europamästerskapet ägt rum i flera länder två gånger.
Sydkorea fick iofs en väldigt tuff lottning med Portugal, USA och Polen. Medan Japan fick en betydligt lättare med Belgien, Ryssland och Tunisien.

VM i Tyskland 2006
Här kommer ytterligare en stornation som haft VM på hemmaplan. Tyskland är ett otroligt skickligt lag. Får de dessutom möta Polen, Ecuador och Costa Rica i sin grupp så är det näst intill omöjligt att inte vinna den.

VM i Sydafrika 2010 
Detta är nog den svåraste grupp som en värdnation fått, sen är det ju faktiskt det enda lag som eliminerats direkt i gruppspelet. Sydafrika fick motståndare såsom Frankrike, Uruguay och Mexiko.

Vm i Brasilien 2014

Tyskland jublar och Brasilien deppar efter tyskarnas kross i semifinalen senast. Foto: Fifa.com

Det senaste Världsmästerskapet spelades i Sydamerika med självaste Brasilien som hemmanation. Dock fick giganterna en hyfsat grupp med Kroatien, Kamerun och Mexiko som motståndare.

Sydafrika sämsta Värdnation någonsin

Inte sedan 1950 när gruppspelet infördes i VM så har en enda hemmanation missat slutspel förutom just Sydafrika som vid Världsmästerskapen 2010 kom trea i sin grupp efter Mexiko och Uruguay. Inte mindre än 6 arrangörer har vunnit VM-Guld. Uruguay, Italien, England, Tyskland, Argentina och Frankrike har alla fått tagit emot guldmedaljer på hemmaplan.

Fans till Sydafrika deppar efter uttåget i Fotbolls-VM 2010. Foto: Bildbyrån

Det brukar generellt gå rätt bra för det arrangerande landet. Samtliga länder från 1986 har vunnit sina grupper förutom USA och Sydafrika som kom trea i sina grupper. Dock räckte USAs tredjeplats till slutspel i VM 1994. Så därför är Sydafrika det enda landet någonsin som missat slutspel i VM på hemmaplan.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Friidrott

FRIIDROTTS-VM: Största medaljhoppen i mästerskapet

Published

on

Friidrotts-VM

Friidrotts-VM för världens och Sveriges främsta stjärnor i friidrott närmar sig med storm steg. Mästerskapet arrangeras i Doha, Qatar och rivstartar imorgon. Landslagskollen listar här Sveriges största medaljhopp i Doha.

Årets Friidrotts-VM utspelar sig på Khalifa International Stadium i Doha, Qatar, och avgörs rekordsent. Mästerskapet startar imorgon och avslutas den sjunde oktober. Under mästerskapet kommer det bjudas på många spännande dueller i flera grenar och rejäla kamper. För många av idrottarna är VM slutmålet och naturligtvis den viktigaste tävlingen för året. För att nämna några kan kampen på 400 meter på damsidan nämnas. Regerande mästarenär Shunae Miller Uibo från Bahamas och kommer nog utmanas främst av Salwa Eid Nasser från Bahrain.

Världsrekordchanser

På tresteg lutar mycket åt att guldet kommer bli en amerikansk affär om guldet mellan Will Claye och Christian Taylor, där Claye vid flera tillfällen varit över 18 meter i år. Kan någon av de utmana Jonathan Edwards världsrekord från VM i Göteborg 1995?

En gren som även den är stekhet just nu är 400 häck där världsrekordet även där ligger inom räckhåll. I en trolig final kommer norrmannen Karsten Warholm och amerikanen Rai Benjamin göra upp hela vägen och kanske slå rekordet. Ett rekord som stått sig sedan OS i Barcelona 1992 på 46.78 av Kevin Young, USA. Den stora frågan för hemmapubliken är om kometen från förra säsongen Abderrahman Samba hinner bli kvitt sina skador innan mästerskapet börjar?

Flera Svenska chanser

Förutom alla utländska stjärnor har Sverige ett flertal chanser att knipa flera medaljer av olika valörer. Flera har varit med på seniormästerskap tidigare, men det är även ett par nykomlingar med. På Maraton gör 42-årige Adhanom Abraha mästerskaps debut i svenska linnet, samt 18-åriga supertalangen Tilde Johansson i längdhopp. Mästerskapet i Doha blir Tildes första på senior nivå, och kommer ge den unga Falkenbergshopperskan många nya erfarenheter. Kan Johansson även hitta formen innan skadan hon drog på sig i Finnkampen? Då kan hon vara en joker i en kommande final.

En joker i medaljstriden Erika Kinsey i höjdhopp efter en fin säsong med en stabilitet mellan 1.94-1.97. Favorit är ryskan Maria Lasitskene, med ukrainskan Yulia Levchenko som största utmanare. Där bakom är det relativt öppet om medaljplatserna.

En till VM-debutant är Uppsalas diskuskastare Vanessa Kamga. Den 21-åriga Kamga har i år satt personligt rekord, och kastat över 59 meter. För en finalplats kommer hon nog behöva sätta ett nytt personligt rekord, och troligen närma sig dröm 60.

En intressant start gör även gamla 3000 meter hinder specialisten Charlotta Fougberg. Fougberg gör under VM mästerskapsdebut på maraton. Tillsammans med Cecillia Norrbom och Johanna Bäcklund, utgör de laget som kommer representera Sverige.

Först ut av svenskarna är längdhopparen Thobias Montler. Längdhopp är även första grenen totalt i mästerskapet med start 15.30.

Här kommer Topp-5 på Sveriges största medaljkandidater enligt Felix Davidsson-Berndtsson, skribent på Landslagskollen.

Motiveringar och lite mer utförlig text under bildspelet.

 

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

5. Angelica Bengtsson visade redan i vintras att hon tagit ett steg till i utvecklingen jämfört med säsongen innan när hon satte svenskt rekord och gick första gången över 4.80 då hon hoppade 4.81 i en gala i Frankrike. Har under året förutom att ha satt ett nytt svenskt rekord ute med 4.76 även tagit sin första seger i Diamond League. I samma tävling satte hon även sitt svenska rekord. Om hon kommer upp i sin toppnivå och kanske kan förbättra sitt svenska rekord ytterligare kommer hon garanterat kunna göra upp om pallplatserna.

Favoriterna i stavhopp är den regerande mästarinnan från Grekland Katerina Stefanidi och Ryskan Anzhelika Sidorova. Bakom där är det relativt öppet där Angelika är en av kandidaterna om bronset. Hässelbyhopparen visade nyligen tecken på fin form då hon klarade 4.70 i matchen mellan Europa och USA förgående helg. Får även sällskap av en annan svenska då Mikaela Meijer som tävlar för Örgryte också kvalat in.

4. Bålsta kastaren Kim Amb har efter många års skadeproblem verkligen hittat tajmingen i kastningen. Kim har under många år legat på en stabil nivå mellan 81-83 steppat upp nivån, och är i kanonform inför VM. På Finnkampen på Stockholm Stadion slog han till med 85.89 i första kastet, och gick första gången i karriären över 85 meter. Men det var inte slut där. En vecka senare på SM i Karlstad slog han till med 86.03 meter. Båstad kastaren är nu tvåa i Sverige genom tiderna, med endast den gamla världsrekordhållaren Patrick Bodén före sig på 89.10.

Nivån på spjut är väldigt hög just nu med tyskarna Andreas Hoffman och Johannes Vetter samt Estländaren Magnus Kirt i spetsen för att nämna några. Men med den form Kim är i just nu, och islossningen han fått i år kan han vara med och tampas där uppe. Framförallt i ett mästerskap där allt kan hända.

3. Perseus Karlström har länge varit med i gånglandslaget, men är för många i Sverige en doldis. Karlström har länge legat på en hög nivå, och seglade efter Finnkampen upp som en stor medaljkandidat på VM. På 10 000 meter inför publiken på Stadion slog han till med en av de bästa tiderna någonsin på distansen. Efter de tjugofem varven gick han i mål på 38.03 minuter och seglade upp på topp 10 i världen genom tiderna, och en förbättring av sitt egna svenska rekord med nästan 30 sekunder. Då ska nämnas också att han gjorde ett sololopp hela vägen och var totalt överlägsen. Under VM i Doha är distansen 20 kilometer och avgörs på gatorna i staden.

Förutom sitt kanonlopp under Finnkampen slog han även ett gammalt svenskt rekord på 5000 meter tidigare under året. Haft lite tufft på mästerskap, men har i år visat att han höjt sin kapacitet ytterligare. Håller han ihop loppet under mästerskapet kommer han absolut vara en av kandidaterna att ta en medalj. Och kanske även en medalj av riktigt ädla valörer.

Senare under mästerskapet kommer även hans bror Anatole Ibanés vara med och tävla. då på 50 kilometer. Både bröderna representerar till vardags Eskilstuna Friidrott.

2. Armand ”Mondo” Duplantis har länge setts som ett framtidsnamn och supertalang inom svensk friidrott. Ifjol redan vid 18-års ålder tog han direkt steget från supertalang till en av de bästa stavhopparna genom tiderna då han förutom att vinna EM-guld, hoppade 6.05 meter i samma tävling. I år har han konserverat den formen och varit stabil på höjder mellan 5.95-6.00. Inför VM är han ett av svensk friidrott största medaljhopp.

Tillsammans med amerikanen Sam Kendriks och polacken Piotr Lisek, har de dominerat stavhoppet i år. De tre är de enda som hoppat sex meter eller mer under året. Anmärkningsvärt av Duplantis är att han på sista grenen under årets finnkamp, på att lite kyligt Stadion och ensam kvar i tävlingen, till publikens jubel återigen klarade drömgränsen sex meter.

Stavfinalen i VM avgörs tisdagen den första oktober. Kommer vi att få se Duplantis stå som segrare då?

1.Tillsammans med Duplantis är Ståhl Sveriges överlägset största medaljhopp till VM. Till skillnad från Duplantis där det varit jämnt vem som är bäst, har Ståhl fullständigt dominerat herrarnas diskus. Daniel Ståhl har under året matat ut diskusarna mellan 69 till 71, och med de längderna har han varit flera meter före konkurrenterna. Även i år fick den svenska publiken se ett svenskt rekord då Spårvägen kastaren på lilla Bottnaryds spelen drog iväg diskusen 71,86 meter. Mer än en halv meter längre än sitt gamla svenska rekord, satt på Sollentunavallen 2017.

Vilka är då Daniel Ståhl största konkurrenter till guldet? Största utmanaren på förhand är nog den eviga antagonisten, jamaicanen Fedrick Dacres. En som man inte får glömma trots att formen inte varit lika bra i år är litauern Andrius Gudzius. På de senaste mästerskapen har han snuvat Ståhl med minsta möjliga marginal på gulden. Annars kommer nog Ståhls största konkurrent att vara sig själv. Förutom nämna kast har han vid flera tillfällen gjort flera monsterkast, men tyvärr inte lyckats stå kvar i ringen efter kasten. Får han bara till det kommer vi nog bjudas kast upp mot det svenska rekordet.

Diskusen med Daniel Ståhl i troligt centrum avgörs den trettionde september med start 20.25.

Så här ser hela Sveriges trupp ut till mästerskapet 

Komplett tidsprogram, inklusive svenska starter

Continue Reading

Damlandslaget

KRÖNIKA: VM en stor succé på plan och på läktaren

Published

on

KRÖNIKA: VM en stor succé på plan och på läktaren

Damernas VM i Frankrike är avslutat och blev en stor succé, såväl på plan som på läktaren. Även det svenska landslaget gjorde ett väldigt bra mästerskap, och krönte det med en medalj.

I söndags avgjordes det cirka tre veckor långa Världsmästerskapet i fotboll, ett VM som blev en succé på plan. I gårdagens final ställdes de regerande världsmästarinnorna USA, mot Europas dito Nederländerna. Ett mästerskap som både präglats av sprudlande spel på planen, bra tryck på läktarna och spännande matcher. Men det har även pågått protester mot mer jämlika löner mellan damer och herrar, och twister mellan aktiva och ledare. Jag tänker då främst på ordkriget mellan USAs stjärna och mästerskapets bästa spelare Megan Rapinoe och landets president Donald Trump. Rapinoe har under mästerskapet berättat att hon inte tänker besöka Vita Huset om laget vann turneringen, och vägrat sjunga nationalsånger inför matcherna. Trump har svarat med att spelarna är väldigt talangfulla, men att hennes beteende inte är lämpligt, något som Aftonbladet rapporterade om i början av mästerskapet.

En av hjältarna

Tillbaka till själva finalmatchen igen. USA visade att de kan hålla för favorittrycket och visade ingen nåd. En av målskyttarna blev just Megan Rapinoe, som gjorde första målet på straff efter att Alex Morgan blivit fälld. Med en säkert slagen straff satte Rapinoe 1-0 till USA efter cirka 60 minuter. Mindre än tio minuter senare stängde USA matchen, efter att Rose Lavelle skapat oreda i det Nederländska försvaret. Amerikanskan startade sin jakt mot målet redan vid mittplan, och satte skottet säkert bakom Sari Van Veenendaal i målet.

Matchen slutade 2-0 till USA, och försvarar därmed sin titel från Kanada 2015. Det Amerikanska laget har även Svenskkopplingar, då Tony Gustavsson är assisterande tränare. Gustavsson var även Assisterade till Pia Sundhage när USA vann OS-guld på London 2012. VM var en succé på alla plan.

Revansch från EM

Hur var Sveriges insats i mästerskapet då? Landslaget kom från ett svagt EM 2017, efter silvret i Rio-OS året innan. Sverige kom tvåa i sin grupp bakom Tyskland, men åkte sedan ut mot blivande mästarinnorna Nederländerna i kvartsfinalen. Förväntningarna på en framskjuten placering för landslaget var därmed inte höga. Mästerskapet började inte heller jättebra för Sveriges del. Efter att sent vunnit mot Chile i första matchen och en trevande vinst mot Thailand, blev det förlust mot USA i sista gruppspelsmatchen. I år blev det en stor succé på planen för Sveriges del.

När slutspelet drog igång hände det någonting med Sveriges spel. I åttondelen vann Sverige över Kanada med 1-0 efter bland annat en jätteräddning av Hedvig Lindahl på en straff. Räddningen är redan en klassiker och har jämförts med Ravellis räddningar från VM 1994. Segern innebar även att anfallaren Stina Blackstenius bröt sin nästan ett år långa måltorka i landslaget.

Spöket i kvarten

Efter den viktiga segern mot Kanada väntade ett motstånd som gäckat Sverige i många år. Tyskland. Efter en jämn match lyckades Sverige utmanövrera ut Tyskland och ta sig till kvartsfinal. Tyvärr tog det stopp för Sverige i semin mot Nederländerna. Trots förlust där, är jag säker på att segern mot Tyskland i kvarten bidrog till ökat självförtroende, och är en av anledningarna att Sverige vann över England i bronsmatchen. De viktigaste pjäserna till att Sverige lyckades med denna bedrift enligt mig är en stabil Lindahl i målet, en kämpande Kosovare Asslani i offensiven och en välfungerande defensiv. Sen kul att se en ”pånyttfödd” Stina Blackstenius som lyckades få in mål i landslaget igen.

En extra eloge till Asslani, efter att ha fått extremt många smällar och blivit utburen på bår i semifinalen. Inte ens det stoppade henne från att göra en riktigt bra bronsmatch. Förbundskapten Peter Gerhardsson ska såklart även han ha få stort beröm för den här turneringen. Efter att spelet hackade lite i början av turneringen, lyckades han med spelarna och övriga ledare vända det till sin favör. Sverige kunde gå under radarn och spela utan extrem press. Riktigt imponerande och ska bli spännande att se vad det här självförtroende ger till kommande EM-kval.

Tuff start

Förutom ett gäng etablerade lag bjöd årets turnering på ett par nykomlingar. Två av de var med i Sveriges grupp. Ena laget är Chile. För tre år sedan hade Chile inget landslag på damsidan överhuvudtaget. Nu har de med PSG målvakten Chrstiane Endler i spetsen inte bara ett landslag, de lyckades även med bedriften att direkt ta sig till sitt första VM.

Den andra nykomlingen i Sveriges grupp är Thailand. Laget fick tuffast möjliga start på VM när de åkte på 13-0 förlusten mot USA. Sådana siffror i ett VM är naturligtvis inte roliga att se, men det finns positiva aspekter till framtiden. Enligt mig kan Thailand se lite positivt på sitt deltagande i detta VM, och se hur stort gapet just nu är till de bästa länderna. Nu får båda länderna fyra år till på sig nästa VM att jobba hårt och göra sitt bästa för att närma sig de bästa lagen.

Fler krönikor på Landlagskollen hittar du här.

Continue Reading

Damlandslaget

Dags för åttondelsfinaler i Frankrike VM

Published

on

Åttondelsfinalerna i Frankrike VM

Gruppspelsmatcherna i Damernas Fotbolls VM i Frankrike är slutspelade, och det är snart dags för åttondelsfinaler. Nu är det vinna och försvinna för alla länder som är kvar i mästerskapet

Så här ser slutspelsträdet för alla åttondelsfinaler Frankrike VM ut.

Tyskland mot Nigeria
Matchstart: 17.30 22 Juni
Kanal: TV4 och C More Fotboll

Norge mot Australien
Matchstart 21.00 22 juni
Kanal: Tv4 och C More Fotboll

England mot Kamerun
Matchstart: 17.30 23 juni
Kanal: Tv4 och C More Fotboll

Frankrike mot Brasilien
Matchstart: 21.00 23 juni
Kanal: Tv4 och C More Fotboll

Spanien mot USA
Matchstart: 18.00 24 juni
Kanal: Tv4 och C More Fotboll

Sverige mot Kanada
Matchstart: 21.00 24 juni
Kanal: Tv4 och C More Fotboll

Italien mot Kina
Matchstart: 18.00 25 juni
Kanal: Tv4 och C More Fotboll

Nederländerna mot Japan
Matchstart: 21.00 25 juni
Kanal: Tv4 och C More Fotboll

Continue Reading

Trending