Connect with us

Damallsvenskan

Fotbollsstjärnan drabbades av MS – 27 år gammal: ”Jag blev ifrågasatt”

Published

on

En framtidsdröm om spel i OS, en ifrågasättande tränare i Liverpool och en sjukdom hon för stunden inte kände till. I början på 2017 var det fastställt, Emma Lundh, 27, diagnostiserades med sjukdomen MS, multipel skleros. Idag är hon tillbaka på fotbollsplanen men framtiden är fortfarande oviss.
Jag tänker mycket på att ge fotbollen, som jag älskar, en chans till, säger hon till SVT sport.

Första upplevelsen av sjukdomen kom redan under sin tid i AIK 2014, varje gång hon sänkte sitt huvud kände hon stötar i båda benen.

Det var som att jag fick elstötar. Idag kan läkarna konstatera att det var MS jag kände då, säger Emma Lundh till SVT sport.

Ett VM av sömn

Pia Sundhage tog med Emma Lundh till sin VM-trupp 2015, där blev det dock inte något spel, detta på grund av sjukdomen som inte var upptäckt än.

– Jag sov mig igenom hela VM. Kosse (Kosovare Asllani) kom med kaffe till mig på morgnarna för hon tyckte att jag var trött, säger hon och tillägger:

– Det finns inte en kompis som inte kommenterat min trötthet.

Jag började bli ifrågasatt”

Hon gick från klarhet till klarhet där resan startade i AIK, fortsatte västerut till den norska klubben Lilleström där hon vann både cupen och ligan 2015 med laget. Därefter blev det Champions League-spel för svenskan och Liverpool FC kunde upptäcka henne. Lundh signade för Liverpool och hennes trötthet fortsatte vara intensiv, så intensiv att tränaren började tveka.

Jag började bli ifrågasatt. Tränaren trodde ju verkligen på mig, men blev irriterad när han upplevde att mina prestationer varierade så mycket. Han tjatade om att det bara satt i mitt huvud. Mitt enda fokus, de flesta dagar, låg ju på att orka hålla mig vaken. Jag orkade ingenting annat, uttrycker hon till SVT sport.

Lundh valde sen att flytta tillbaka hem till Sverige för spel med Allsvenska klubben Vittsjö, trots ett år kvar på kontraktet i Liverpool.

”Det var ångest”

I februari i år trappades hennes symptom upp och hon började känna sig förlamad i benen.

– Det började vandra uppåt och till slut hade jag nästan ingen känsel upp till midjan. Jag kunde knappt ta mig uppför trappan.

Efter ett par besök hos läkaren när situationen förvärrats kunde de fastställa vad det gällde, det var MS, multipel skleros.

– Det var ångest. Jag satt i tomma intet och kunde inte förstå vad som hände. Men samtidigt var det en lättnad. Plötsligt hade jag svar på så många frågor, säger hon och fortsätter:

–Det fanns dagar när jag grävde ner mig totalt. Dalarna var väldigt djupa. Men jag har verkligen haft tur med vänner och familj som funnits där för mig. Nu får tiden ha sin gång och det är bara att acceptera.

En oviss framtid väntar

Med ett år kvar på sitt kontrakt med Vittsjö har Emma Lundh börjat tänka på framtiden. Hon ser positivt på den med tanke på att i februari kunde hon knappt gå och nu är hon redan på benen och tränar.

–Jag tänker mycket på att köra vidare och se hur det går när jag får rätt behandling. Att ge fotbollen, som jag älskar, en chans till, säger hon och fortsätter:

– Det finns mycket jag velat göra de senaste åren men som jag inte kunnat på grund av tröttheten. Det är först nu jag förstår hur skevt. Jag vande mig liksom, trodde det var så livet skulle vara.

När det gäller drömmar så har den 27 år unga fotbollsspelaren ett extra intresse för barn.

– Jag vill plugga. Jag älskar att jobba med barn och ungdomar. Jag har energi nu, berättar hon avslutningsvis till SVT sport.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Allsvenskan

FOTBOLL: Här får du koll på alla nya regler 2020

Published

on

FOTBOLL: Här får du koll på alla nya regler 2020

Nu är det äntligen dags för fotbollen att starta upp. Här får du koll på alla nya regler 2020. Bokmärk sidan och håll koll så att ölen, läsken eller nåt annat inte åker in i väggen av misstag.

Här får du koll på alla nya regler 2020 inför seriestarterna av Allasvenskan, Superettan, Damallsvenskan och Elitettan. Dessutom blir det tillåtet att göra fem byten vid tre bytestillfällen per match. Avstängning sker efter fyra varningar i stället för tre som det varit tidigare.

De nya reglerna

1. Målställningar och målribba tillåts vara en kombination av de fyra grundläggande formerna (kvadratisk, rektangulär, rund eller elliptiskt). (Regel 1)

2. Varningar (gula kort) och muntliga erinringar (”tillsägelser”) följer inte med till en straffsparkstävling. Spelare som blivit utvisade får inte delta i straffsparkstävlingen. Spelare som får en varning under matchen och en ny varning under straffsparkstävlingen blir inte utvisad, men två varningar ska anges i matchrapporten. (Regel 10)

3. Vid straffsparkstävling: om målvakten och straffsparksläggaren bryter mot reglerna samtidigt, varnas straffsparksläggaren och straffsparken registreras som missad. (Regel 10).

4. En spelare i offsideposition anses inte vinna en fördel om spelaren tar emot bollen efter att den spelats från en motspelares hand på ett otillåtet sätt. Spelaren bestraffas därför inte för offside (Regel 11).

5. Hands: gränsen mellan armen och axeln/skuldran definieras som armhålans botten enligt bilden (Regel 12).

6. Hands: Sedan tidigare gäller att en ”oavsiktlig” kontakt mellan anfallande spelares hand och bollen endast ska bestraffas vid mål eller målchans. Nu preciseras detta till att gälla endast om det sker omedelbart före målet/målchansen. Det är inte hands om bollen, efter handkontakten, färdas långt och/eller det är flera passningar innan målet/målchansen uppstår (Regel 12).

7. Om målvakten vidrör bollen en andra gång då spelet återupptas (t ex inspark och frispark) och stoppar ett lovande anfall eller förhindrar en uppenbar målchans, varnas (vid lovande anfall) eller utvisas (vid målchans) målvakten. Detta gäller även om målvakten använder armen/handen, eftersom regelbrottet inte är hands; det är istället att ha spelat bollen otillåtet en andra gång (Regel 12).

8. Alla regelbrott (inte bara tacklingar, fasthållningar etc) som stoppar ett lovande anfall resulterar i varning. Därför blir det varning till en spelare som otillåtet spelar bollen en andra gång så att ett lovande anfall stoppas (Regel 12).

9. Om domaren tillåter en s k snabb frispark när någon stoppat ett lovande anfall (som är ett regelbrott som normalt medför varning) utdelas inte varningen. Med snabb i detta fall menas att laget snabbt sätter igång spelet och att laget har en klar möjlighet att göra mål, samt att domaren inte påbörjar proceduren för att dela ut varningen. (Regel 12).

10. Vid stoppande av lovande anfall: Om domaren använder fördelsregeln och låter spelet fortsätta delas inte varning ut (Regel 12).

11. En spelare som inte respekterar avståndet 4 m vid nedsläpp ska varnas (Regel 12).

12. Vid straffspark bestraffas inte ett regelbrott som begås av målvakten om straffsparken missar målet eller studsar från målet (utan att ha vidrörts av målvakten), såvida inte straffsparksläggaren klart påverkas av målvaktens agerande. (Regel 14).

13. Vid straffsparks utförande får målvakten en erinran för första regelbrottet och vid fortsatta regelbrott delas varning ut (Regel 14).

14. Vid straffsparks utförande: Om målvakten och straffsparksläggaren begår regelbrott samtidigt, bestraffas straffsparksläggaren med varning och indirekt frispark (Regel 14)

Continue Reading

Damallsvenskan

Fotboll: Kaptenen tog hem diamantbollen

Published

on

Kaptenen vinner Diamantbollen

Ett pris återstod på gårdagens fotbollsgala diamantbollen, efter uppläsning av motivering stod det klart att kaptenen i landslaget och Rosengård stjärnan Caroline Seger tog hem priset.

Caroline Seger, kaptenen i Peter Gerhardssons landslag, och även stark del i Rosengårds SM-guld i damallsvenskan i år, tog igår hem priset för bästa mittfältare och diamantbollen. Priset som den bästa fotbollspelaren på damsidan i Sverige. Seger anslöt till Rosengård säsongen 2017, efter flera år utomlands och fick i år kröna karriären med ett nytt guld. Sedan tidigare har hon bland annat tagit guld LdB FC Malmö, nuvarande FC Rosengård.

Det var en märkbart nöjd och lycklig Seger som fick ta emot diamantbollen. Det finaste priset för en individuell fotbollsspelare i Sverige.

Tränar med två fantastiska lag

Väl uppe på scenen för att ta emot priset, tackade Caroline Seger sina lagkamrater för ett fantastiskt år. Där höjdpunkterna var SM-guldet. Men kanske ännu större, bronset i VM somras.

– Jag känner en enorm stolthet. Jag håller på med den här idrotten för att man är ett lag och inte en individuell idrottare. Jag har fått träna med två fantastiska lag, både Rosengård och landslaget, säger Caroline Seger till TV4.

Seger har vunnit Diamantbollen en gång tidigare 2009, då spelade hon i Linköping. I talet nämnde Seger även att hon och hennes lagkamrater blivit förebilder för en ny generation pojkar och flickor, samt publikrekord för damlandslaget på Friends Arena.

– Men för en gångs skull ska jag bara njuta och låta den här stunden vara fotbollsspelaren Caroline Segers stund, säger en lycklig Seger.

Continue Reading

Allsvenskan

Fotboll: Här är vinnarna från Fotbollsgalan

Published

on

Fotboll: Samtliga vinnare från fotbollsgalan

Detta bildspel kräver JavaScript.

Igår genomfördes är den årliga fotbollsgalan från Hovet, där pris delades ut till vinnarna i olika kategorier. Här är samtliga som van priser under gårdags kvällen.

Under gårdagagens upplaga av fotbollsgalan, gick vinnarna som gjort stora individuella prestationer, och varit bäst på sina positioner under året hem med priser. Även ett par andra priser delades ut som skytteliga vinnarna i de högsta dam och herrserierna, hederspris, genombrott, bästa futsal spelare med mera. Texten kommer innehålla alla vinnare från galan, förutom pristagarna av guldbollen och diamantbollen.

I bildspelet ovan syns ett axplock av vinnarna från gårdagen.

Årets mest värdefulla damallsvenskan: Anna Anvegård, Växjö/Rosengård
Årets mest värdefulla herrallsvenskan:  Marcus Danielsson, Djurgården
Årets unga spelare allsvenskan: Alhassan Yusuf
Årets tränare damallsvenskan: Stefan Ekstrand och Thomas Mårtensson, Vittsjö
Årets tränare herrallsvenskan: Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, Djurgården
Årets unga domare dam: Moa Wettby
Årets unga domare herr: Ali Shahedy Fard
Årets domare herr: Glenn Nyberg
Årets domare dam: Tess Olofsson
Årets skyttekungar: Mohamed Buya Turay (allsvenskan), Djurgården,  Anna Anvegård (damallsvenskan), Växjö/Rosengård, Hayley Dowd (elitettan) Morön.
Number 10: Gatans lag
Årets futsalspelare dam: Nazanin Vaseghpanah, Falcao Futsal Club
Årets futsalspelare herr: Kristian Legiec, IFK Uddevalla/Örebro SK

Continue Reading

Trending