Connect with us

Längdskidor

BAKSLAGET: Skadan på stjärnan värre än befarad

Published

on

Bakslaget: SKadan värre än befarad

Skadan skidåkaren Ebba Andersson drog på sig i samband med ett fall med ett träningspass är värre än befarad. Nu talar mycket för att hon blir borta året ut.

Det var under ett löppass på träningslägret i Bruksvallarna som olyckan var framme, efter en röntgen visade sig skadan vara värre i än befarad. Det berättar landslagsläkaren Magnus Oscarsson i ett pressmeddelande.

– I fallet fick hon en dragning i mjukdelar som engagerar det område där hon tidigare är opererad, säger Magnus Oscarsson i pressmeddelandet och fortsätter. Det är inte aktuellt med någon operation, men hon har en period med rehabiliteringsträning framför sig, säger han.

Efter att ha blivit undersökt av en ortoped, ser stjärnan tyvärr ut att bli borta från tävling resten av året.

”Såg fram emot att tävla”

Efter en lång grundträningsperiod och förberedelser är det dags för de bästa svenskarna att mäta sina krafter mot världens bästa igen. För i helgen drar även säsongen igång på allvar för längdskidåkarna. Den nationella premiären genomförs i Gällivare, och innehåller förutom de bästa svenskarna även en del internationella inslag. Bland annat tidigare storåkaren Justyna Kowalczyk från Polen, som gör en intressant comeback.

Dessvärre utan skadade Ebba Andersson på startlinjen, där en längre rehab period väntar för Sollefteååkaren. Andersson vill inte svara på några detaljerade frågor angående skadan..

– Det är så klart jättetråkigt det som hänt. Jag såg verkligen fram emot att få börja tävla i helgen. Men det bästa jag kan göra nu är att blicka framåt och fokusera på min rehabilitering så att jag kan komma tillbaka så snart som möjligt, säger Andersson i ett pressmeddelande från skidförbundet.

Kommer inte ta några risker

Det enligt läkare Magnus Oscarsson i början av rehab perioden, att inte belasta knäet.

– Vi tar inga risker. Inte om det hade varit ett mästerskap heller. Det viktigaste är att de aktiva inte får men, säger han till SVT Sport.

De första tävlingarna är imorgon, och kommer att sändas på SVT. Loppen kommer vara i individuell start i fristil, där damerna kommer att köra 10 kilometerna och herrarna 15.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Längdskidor

BAKSLAGET: Stjärnan missar kommande tävlingar

Published

on

BAKSLAGET: Stjärnan missar kommande tävlingar

Stjärnan i längskidor Frida Karlsson missade helgens tävlingar i Lillehammer efter sjukdom, nu är det klart att hon även missar kommande tävlingar i Schweiziska Davos.   

Frida Karlsson var inte med på världscuptävlingarna förgående i helg i Lillehammer pågrund av förkylning, nu står det även klart att stjärnan missar även kommande tävlingar i helgen. Karlsson slog igenom med dunder och brak förra säsongen på VM i Seefeld, där hon kom hem med ett guld i stafett, och även två individuella medaljer. Men den här säsongen har inte fått den start som hon hoppats. Efter genomförd hälsokontroll står det klart att hennes världen inte är tillräckligt bra för tävling. 

– Frida är mycket målmedveten och ambitiös och vill väldigt mycket med sitt idrottande. Hon måste nu ta ett steg tillbaka för att återfå balans. Hälsan är alltid viktigare än idrottslig prestation, säger landslagsläkare Magnus Oscarsson i ett pressmeddelande.

”Ledsen och besviken”

Frida är dock inte första skidåkaren som tvingas ta en paus från tävlande i början av säsongen. Den norska stjärnan, och förra säsongens vinnare i totala världscupen Invild Flugstad Östberg åkte ut för samma öde. Det rapporterade SVT om inför premiären i Ruka, Finland Även hos Östberg var det att alla hälsokrav inte var uppfyllda. Frida Karlsson, hoppas vara tillbaka inom en snar framtid i skidspåren igen

– Just nu är jag väldigt ledsen och besviken. Det är lätt att stressa upp sig men man måste se det långsiktigt, säger Frida Karlsson.

För en skidåkare på elitnivå och idrott överlag är det mycket olika saker att tänka på. Frida Karlsson blev efter förra säsongen en del av A-landslaget i längskidor

– Det handlar om bland annat träning, vila och näringsintag, men även om allt som händer runt omkring. Det handlar om bland annat träning, vila och näringsintag, men även om allt som händer runt omkring, säger Magnus Oscarsson.

För Karlsson har mycket förändrats sedan förra säsongen. Förutom att hon nu är en del av A-laget, har hon även gått ut gymnasiet samt att bevakningen från media och antal res och lägerdagar har ökat kraftigt. När varken Östberg eller Karlsson är tillbaka och tampas med de bästa i världen är inte klart än. Vilka krav Karlsson måste uppfylla för att få tävla igen vill inte Oscarsson gå in på.

– Det är en fråga mellan Frida själv och landslagets medicinska team och inget vi kommer att lämna några detaljerade upplysningar om, säger han.

Continue Reading

Längdskidor

Duellen: Högklassigt lopp på damsidan

Published

on

Bakslaget: Missar även kommande tävlingar

Premiären i Gällivare på damsidan bjöd på högklassigt lopp. I slutändan blev det en duell hela vägen mellan två världsstjärnor.

Premiären på damsidan i Gällivare blev ett högklassigt lopp, och en duell mellan Charlotte Kalla och Frida Karlsson. Om Jens Burman vann herrloppet relativt klart, var loppet på damsidan en duell hela vägen.

Piteås Charlotte Kalla har genom åren dominerat i längdsporten på damsidan, men fick idag ge sig mot sensationen Frida Karlsson. Förstaårssenioren Frida Karlsson slog igenom med dunder och bra ifjol, med ett guld i stafett på VM i Seefeld, samt ett silver och brons individuellt. Redan på Sverige premiären i Bruksvallarna, ifjol visade Karlsson att hon skulle bli att räkna med under säsongen. Till årets säsong verkar sen 20-åriga supertalangen tagit ytterligare ett steg till i utvecklingen.

Öppnade lite hårt”

Redan från start visade Kalla och Karlsson att det skulle stå mellan de. Karlsson tog en tidig ledning, och låg strax för Kalla hela loppet. Trots att hon tappade några sekunder på slutet, lyckades hon hålla undan med sex sekunder, med Charlotte Kalla på en andra plats. Det var en lycklig, men trött segrare i intervjun efter loppet.

Det var kul och lika jobbigt som jag minns det. Öppnade kanske lite hårt och fick slita i mitten av loppet, men tycker jag att jag kom tillbaka lite på slutet, säger Frida Karlsson till SVT.

Tvåan Charlotte Kalla som hade en lite jobbig fjolårs säsong, visar även hon på fin form inför världscuppremiären. Trots en andra plats var det en nöjd Piteå åkare efter loppet.

Tycker att det var en jättebra genomkörare, och precis vad jag behövde. Är en tuff bana, och Frida åkte starkt idag. Så det är bara att gratulera henne till ett fantastiskt lopp och segern, säger en nöjd Kalla till SVT.

Trea i loppet bakom de båda världsstjärnorna, var sprintern från Umeå Moa Lundgren. Precis bakom henne, efter en jämn duell om sista pallplatsen var klubbkompisen i Umeå Elina Rönnlund.

Nästa fredag inleds världscupen i Ruka, Finland där en sprint tävling inleder säsongen.

Continue Reading

Längdskidor

Skidor: Opererad Burman visade klass

Published

on

Skidor: Burman visade klass

Åsarnas Jens Burman visade klass på Sverige premiären på skidor i Gällivare idag. Med en vecka kvar till världscupen visar han fin form.

Jens Burman som har haft en del problem med ryggen senaste åren, och som opererade sig i våras, visade klass på dagens lopp. På 15 kilometer fritt i Gällivare slog han till med ett riktigt kanonlopp. Efter en lugnare start där Piteås Johan Häggström öppnade hårt, drog Burman upp tempot rejält på andra varvet. I mål var inget snack vem dagens bästa var.

Besegrade olympiamästaren

Efter riktigt stark avslutning var han cirka 16 sekunder före Häggström, tvåan i loppet. Det var en nöjd Jens Burman, i en intervju med SVT efter loppet.

Det var skönt och kul att kroppen svarade bra. Var lite stressig i åkningen, men kom in i det sen och kunde åka stort och fint, säger Jens Burman till SVT efter loppet.

Att Burmans lopp var bra kunde man även se i resultaten, där inte ens stor stjärnan, och Olympia mästaren från Schweiz, Dario Cologna kunde match Burmans tider. Cologna slutade trea, och var även med liten marginal efter Häggström i mål.

Skönt besked till Värlscuppremiären

Nästa drar världscupen i längdskidor igång igen. Precis som vanligt avgörs premiären i Ruka, Finland. Efter dagens lopp, där storstjärnan Calle Halfvarsson inte riktigt fick till det, är Burman kanske det största hoppet då.

Det känns som att jag ändå är hyfsat med, sen om man är i toppform eller hur jag står mig är omöjligt att säga, säger Burman till SVT.

Trots dagens resultat menar han att inte Ruka säger han inte är hans bästa chans, då helgen avgörs i en minitour.

Men i Lillehammer och Davos hoppas jag åka bra, så hoppas formen håller i sig till dess, säger han.

Continue Reading

Trending

%d bloggare gillar detta: