Fotboll

VM-festen kan börja

Published

on

Idag drog den forna världsmästaren Cafu upp Sveriges boll och hamnade i samma grupp som regerande mästarna Tyskland, Mexico och Sydkorea. VM-festen kan börja!

Nizhny Novgorod

Den 18 Juni 2018 kommer Janne Anderssons mannar kommer att möta Sydkorea i sin öppningsmatch i Nizhny Novgorod eller Нижний Новгород som det heter på ryska. Arenan heter helt enkelt Nizhny Novgorod Stadium och rymmer 44.899 åskådare (alltså obefintligt mindre än Friends Arena). 15:00 sker avsparken på FC Volgas hemmaarena som ligger ca 35 mil öster om Moskva.

Nizhny Novograd Stadium. Foto: Fifa.com

Förutom Sveriges match mot Sydkorea så kommer staden att arrangera förutom en åttondelsfinal och kvartsfinal även mötet mellan Argentina och Kroatien den 21 juni och England mot Panama den 24 juni.

Sotji

Match två för Sverige blir mot Tyskland den 23 juni i den gamla OS-byn Sotji.
Staden har ca 343.000 invånare och ligger i Asien endast fem mil från den Georgiska gränsen. Arenan som även stod för invigningen av OS 2014 tar vid fotbollsmatcher 48.000 åskådare. Förutom mötet Ikea vs Bmw så kommer även rysarmatchen mellan Spanien och Portugal att spelas här. Dessutom Belgien mot Panama och Australien mot Peru, samt en åttondel och en kvartsfinal.

Fisht Stadium i Sotji. Foto: Fifa.com

Ekatenburg

Den sista gruppspelsmatchen spelas på den konstigaste arenan vi upplevt sen Europamästerskapet i Portugal 2004 där de hade ett berg som en kortsida. Det är nämligen i Ekatenburg och Central Stadium som matchen mellan Mexiko och Sverige kommer att spelas. Det finns inga kortsidor på bygget, så lösningen är helt enkelt att placera dom utanför arenan med en öppning. Förmodligen så rivs dom efter vm och låt oss gissa att kapaciteten för FC Urals hemmaarena på 35.000 åsk kommer minska efter gruppspelet 2018. Staden Ekatenburg ligger vid Uralbergen precis vid gränsen till Asien.

Ekaterinburg Arena. Foto: StadiumDB.com

Slutspel

Skulle Sverige hamna bland de två bästa när gruppspelet är avklarat så väntar åttondelsfinal mot något av lagen i grupp e. Ettan möter tvåan, tvåan ettan osv. Denna grupp består av Brasilien, Serbien, Schweiz och Costa Rica. Helt omöjligt att sia i vilka som kommer gå vidare. Men låt oss gissa att Sverige placerar sig på andra plats i gruppen och Brasilien vinner sin. Då blir det giganterna från Sydamerika som väntar i åttondelen.

Den matchen skulle i så fall heta ”match 55” och spelas i Samara. En arena som rymmer 45.000 åskådare. Enda fördelen att komma tvåa i gruppen är väl att avståndet mellan den tredje gruppspelsmatchen och åttondelen är ”endast” 94 mil. Skulle vi däremot vinna vår grupp så är det Sankt Petersburg som gäller i åttondelen.

Vid en eventuell kvartsfinal så kommer den spelas i:
Vid seger i gruppen: Samara
Vid andraplats i gruppen: Kazan Arena

Nu är i alla fall grupperna lottade och resten är framtiden.
Nedan följer samtliga grupper:

Grupp A
Ryssland
Saudiarabien
Egypten
Uruguay

Grupp B
Portugal
Spaniel
Marocko
Iran

Grupp C
Frankrike
Australien
Peru
Danmark

Grupp D
Argentina
Island
Kroatien
Nigeria

Grupp E
Brasilien
Serbien
Schweiz
Costa Rica

Grupp F
Tyskland
Mexiko
Sverige
Sydkorea

Grupp G
Belgien
Panama
Tunisien
England

Grupp H 
Polen
Senegal
Colombia
Japan

Click to comment

Trending

Exit mobile version