Fotboll

Mer än VM-plats på spel ikväll

Published

on

Kvällens match mot Nederländerna har inte bara en möjlig VM-plats i potten. Den är även direkt avgörande för indelningen i UEFA:s nya koncept Nations League. En turnering med ökade möjligheter för deltagande i EM 2020.  

Ikväll spelar Sverige sin sista match i VM-kvalets gruppspel på Amsterdam Arena mot Nederländerna. Blågult har råd att förlora matchen med hela 6-0 och ändå gå till playoffspelet som avgörs i november. Det skulle även kunna bli så att Sverige redan ikväll kvalificerar sig för nästa sommars världsmästerskap i Ryssland. I så fall krävs vinst mot Nederländerna samtidigt som Frankrike tappar poäng mot Vitryssland. Men det är inte bara en plats i nästa års VM som står på spel i kvällens match. Matchen blir en direkt final om vilket land som tar den sista åtråvärda platsen i högsta divisionen i Uefas nya landslagsturnering Nations League.

Nations League är en ny turnering som UEFA upprättat istället för träningslandskamperna som hittills legat mellan kvalmatcherna. Turneringen inleds nästa höst och är indelad i fyra divisioner, i vilka länderna fördelas utifrån sin plats på UEFA-rankingen. De 12 högst rankade lagen får spela i League A, dvs. högsta divisionen, lag 13-24 i League B, lag 25-39 i League C och lag 40-55 i League D. Det högst placerade laget i varje division (som inte kvalat in via det ordinarie kvalspelet) åtnjuter en plats i EM-slutspelet 2020.

Skulle Sverige vinna kvällens match kommer man att rankas som 12:a av UEFA och därmed knipa den sista platsen i League A. Vid holländsk seger är det istället Holland som får platsen. Vid oavgjort får båda lagen spela i League B, varpå Österrike tar sista platsen i League A. Detta uppger landslagschefen Lasse Richt till Sportbladet.

Givetvis är det svårare att vinna League A där alla de bästa lagen finns med men då de flesta av dessa lagen lär kvala in till EM via ordinarie kvalspel kan det räcka med en lägre placering i denna divisionen för att nå EM. I League B, som det lär krävas en högre placering i för att nå EM, finns redan länder som Turkiet, Danmark, Bosnien och Ryssland.

Utöver en förmodligen lättare väg till EM skulle en plats i League A även innebära fler attraktiva matcher ur svensk synvinkel. Man skulle i så fall få mäta krafterna mot lag som Tyskland, Frankrike och Spanien.

Click to comment

Trending

Exit mobile version