Europamästerskap

BLOGG: Fotbollens fram- och baksidor visade sig redan i första omgången

Published

on

Så har vi nästan tagit oss igenom gruppspelet av Fotbolls EM 2020-det mästerskap som avgörs 2021. Hur summerar vi då skeendet fram till nu?

Mina minnesbilder rör en del sportsliga och en del medmänskliga och några få-idiotiska icke mänskliga.

Låt oss börja med de medmänskliga som givetvis får symboliseras av uppträdandet kring den hemska tid framför TV:n vi upplevde då Eriksen föll ihop till synes livlös i slutet av första halvlek mot Finland. Finland tog sin första poäng, gjorde sitt första mästerskapsframträdande- och mål, men vem kommer ihåg detta?

Hemska bilder

Nej vi kommer ihåg de hemska bilder som den, i efterhand hårt kritiserade, TV-producenten som gjorde allt för att zooma in Eriksens livlösa ansikte när han mådde som sämst. Något vi alla försökt slå ifrån oss sedan det skedde och istället försökt minnas det fina som skett efter att Eriksen från sjukhusbädden hälsade laget full fart framåt och att återgå till matchen. Ett tokigt beslut så klart – men är någon förvånad över de beslut som denna organisation kallad UEFA kan tillåtas ta?

Vi kommer ihåg efter Eriksens tillfrisknande, att hälsningar och kärlek strömmat in till honom från före detta lagkamrater, nuvarande lagkamrater fallandes i tårar innan egen match i turneringen och inte minst konkurrenter i detta mästerskap. Vår egen kapten, klart påverkad med egna ord förklarandes sina känslor inte att förglömma. Alla har på sitt sätt visat det bästa av sidor som fotbollen representerar. Vi har alla fått möjlighet att tänka att det är trots allt bara fotboll och att detta inte är på liv och död. Kärlek och omtanke om medmänniskor och motståndare är viktigare än att vinna. Vi får aldrig glömma det! Vi fotbollsälskare -riktiga fotbollsälskare -gör aldrig det.

Omyndigförklara

Vad vi gemensamt måste förminska och omyndigförklara är ju vad som händer på sociala medier efter en mindre dålig insats. Det som skedde efter Marcus Bergs miss är ju helt oacceptabelt! Jag vägrar att tro att det är fotbollsfans som sprider detta äckliga hat efter matchen. Hat som enligt Bergs fru anspelar på sexistiska påhopp av barn säger ju en del om vilken typ av människor som fegt döljer sig bakom dessa påhopp. Jag har inga som helst problem med att man öppet deklarerar från vilka avsändare dessa påhopp kommer ifrån – ja -jag vet -det är inte PK att tycka så men jag värnar om fotbollens fina, förbrödrande och kärleksbejakande sidor-det är därför jag gillar denna sport så ofantligt mycket. Bort med allt det andra – låt oss göra allt för att få bort allt det andra – även om det inte är PK alla gånger.

Det sportsliga

Låt oss alla enas kring det sportsliga – och för mig är Italiens frenetiska, jagandes, fantastiskt fint spelande lag som bara ville riva sig själva ur den bubbla av Corona och frustration från senaste VM-missen. Nu med ny coach, hemma i Rom. Visst är väl Italien den mest positiva överraskningen so far? Räcker det hela vägen? Ja kanske – det är nu det börjar och får Sverige till det på onsdag och fixar gruppsegern så kanske även vi får en härlig sommar likt den vi alla vill tillbaka till – 94.

Click to comment

Trending

Exit mobile version