Fotboll

Trots förlust – Sverige klara för playoff

Published

on

Sverige hade ett stabilt utgångsläge inför sista matchen mot Nederländerna. Visserligen blev det förlust med 2-0 men de svenska spelarna behövde inte förta sig alltför mycket utan kunde, utan problem, spela av matchen. Nu väntar playoff i november.

Inför den sista matchen i VM-kvalet mot Nederländerna hade Sverige råd att förlora med hela 6-0 och ändå kvalificera sig för playoff. Matchen skulle dock börja darrigt för det svenska laget. Redan efter kvarten spelad tilldelades Nederländerna en straff efter att Victor Nilsson Lindelöf misslyckats med en rensning och träffat sin egen arm. Arjen Robben gjorde inget misstag från straffpunkten utan satte 1-0 och skapade direkt en liten nerv i matchen. Robben kom senare att öka pressen på de svenska spelarna ytterligare när han i den 40:e minuten avslutade snyggt utanför straffområdet upp i Robin Olsens vänstra kryss fram till 2-0. Ett resultat som stod sig in till paus.

Andra halvlek blev sedan inte så nervös som man fruktade utan Sverige kunde hålla undan och playoff platsen var aldrig hotad. För att säkra upp defensiven genomförde Janne Andersson ett byte där Viktor Claesson ersattes av defensive mittfältaren Gustav Svensson. Ju längre tiden led, desto mer ebbade de holländska krafterna ut. Inhoppande Bas Dost och tvåmålskytten Arjen Robben skapade lite oro i det svenska försvaret men det var inte värre än att de svenska backarna kunde avstyra relativt enkelt. Efter att Ola Toivonen bytts ut till förmån för Isaac Kiese Thelin blev även Martin Olsson inbytt när Sebastian Larsson gick ut. En mycket stark och trygg försvarsinsats av Sverige under den andra halvleken såg till att hålla den holländska anstormningen borta och resultatet stannade vid 2-0. Ett resultat som alltså innebär att Sverige är klart för playoff, som spelas i november.

En smolk i glädjebägaren är dock Mikael Lustigs gula kort från inledningen av andra halvlek. Efter att ha väntat för länge med ett inkast räckte domaren upp det gula kortet som innebär att han är avstängd och missar den första playoff matchen.
– Vi försöker dra ner på tempot. Jag tycker han (domaren) kunde gett mig en förvarning innan han drog upp det gula kortet, säger Lustig till Kanal 5 efter matchen.