Herrlandslaget

Tankar inför kvällen – samt några datum att hålla koll på!

Published

on

Innan vi sätter oss och kollar in lottningen och vilka städer som skall besökas under sommarens mästerskap skall ytterligare en match spelas och Janne och hans lag ännu en gång hyllas.

Ikväll –ny match, nya förutsättningar. Inte riktigt lika upphaussat som inför fredagskvällen, inte lika pirrigt och nervöst. Mer en känsla av tacksamhet och lättnad. Jag tror därför Janne, vilket han också sagt – kommer välja att testa lite nytt ikväll.  Det har antytts att tio byten står för dörren. Skall vi anta att Olsson på mitten är den som blir kvar sedan i fredags?

Tyvärr har vi bara en mikroskopisk chans att kvalificera oss till seedningsgrupp två vid lottningen som sker den 30e november. Mycket skall till för att vi skall halka ner i grupp fyra, varför Janne, tror jag, faktiskt kan göra så många som tio byten.

Hela Europa

Inte bara nya förutsättningar inför kvällen utan nytt är också formatet för sommarens stundande Europamästerskap.  Turneringen firar 60 år och då har man valt att fira med att försöka vara närvarande i hela Europa –inte bara i ett eller två länder som varit fallet vid samtliga turneringar hittills. Bara en sådan sak som att turneringen kommer spelas på 12 olika platser gör det hela speciellt. – inte minst för fansen som inte kan slå läger i ett land som tidigare utan måste nu transporteras långa sträckor för att se sitt lag spela i olika länder (och, för vissa olika världsdelar!). De som hamnar i grupp A kommer tex att behöva transporteras mer än 300 mil fågelvägen för att se sitt lags matcher då gruppen avgörs i Rom och Baku – ett Baku som ligger i Asien. Jag tror det, för UEFA, finns lite att fundera över här (och då har jag inte ens berört frågan om klimatpåverkan av sommarens slutspel…).

Inget land kommer alltså stå som värd i sommar, inget land kommer ta emot fans från Europas alla hörn och göra sitt bästa för att dessa fans skall trivas hos sina stolta värdar. Nej – det blir annorlunda.  Det blir också annorlunda rent sportsligt –vi kommer få höra otaliga gånger om att det blir både annorlunda och faktiskt orättvist. Som exempel kommer vissa länder att få tre (geografiska) hemmamatcher i gruppspelet –andra kommer tillbringa oändliga restimmar mellan de olika spelorterna. Vi får höra mer om detta innan den 12e juni då festen börjar.

Testar nytt

Kvällens match skall vi alltså se som en chans för Janne att testa de nya och unga. Jag har ingen aning om hur elvan kommer se ut men min gissning är, om det inte blir som diskuteras ovan att tio nya mannar skall in så är jag tämligen säker på att VNL och Granen vilar helt ikväll för att testa ett nytt mittlås. Jag tror också Olsen kommer vila för att ge Kristofer Nordfeldt eller Karl-Johan Johnsson chansen. Klart är att både Albin och Gustav Svensson missar matchen. Båda med känningar efter lördagens match.

Lyckas jag tag mig iväg från TV-soffan till Friends ikväll blir det i så fall mest för att hylla Janne och hans lag. Ett lag som jag tror kan gå långt i sommarens turnering. Men det blir då det, för ”nu är nu” och nu säger vi så länge ”tack Janne –tack laget”.  Tack för att ni ordnade så vi får vara med i sommar.

 

 

Click to comment

Trending

Exit mobile version