Världsmästerskap

Hemmanationer får alltid fördel

Published

on

Det stormar på sociala medier om att fredagens VM-lottning skulle varit riggad till Rysslands fördel. Men är Ryssland verkligen den enda arrangör som fått en ”lätt” lottning?

Vi på landslagskollen har kollat igenom mästerskapen från Mexiko-VM 1986 till det senaste VM:et som spelades i Brasilien 2014.

VM-Lottning 1986-2014

Vm i Mexiko 1986

Vi spolar tillbaka till VM 1986 och Mexiko, ett världsmästerskap som egentligen skulle spelats i Colombia. Men av flera olika anledningar så flyttades det till Mexiko som haft turneringen 1970. Mexiko valdes in i seedningsgrupp ett och lottades med Paraguay, Belgien och Irak. En tämligen lätt grupp, eller hur?

VM i Italien 1990

Fyra år senare så skulle världsmästerskapen komma till Italien. De lottades mot Österrike, Tjeckoslovakien och USA. Därmed så slapp italienarna lag som Sovjet, Nederländerna och Jugoslavien som borde vart betydligt bättre än Österrike som kom från Pot 2.

VM i USA 1994 
Detta världsmästerskap minns vi nog mest för en strålande svensk insats. Men hur pass svår grupp hade hemmanationen USA egentligen? Amerikanerna hamnade i samma grupp som Schweiz, Colombia och Rumänien. USA kom 3:a i sin grupp och detta var faktiskt det senaste mästerskapet som tredjeplatsen kunde ge avancemang.

VM i Frankrike 1998
Javisst, nu är ju Frankrike en oerhört stor fotbollsnation och guldet i detta mästerskap beror nog ej på en gynsam lottning. Men motståndet Danmark, Sydafrika och Saudiarabien skrämmer inte direkt för en hemmanation.

VM i Sydkorea/Japan 2002

Sydkorea gjorde ett bra Fotbolls-VM och kom på fjärde plats. Foto: Fifa.com

Detta mästerskap är ju det första (och hittills enda) världsmästerskap som ägt rum i två olika länder. Däremot så har Europamästerskapet ägt rum i flera länder två gånger.
Sydkorea fick iofs en väldigt tuff lottning med Portugal, USA och Polen. Medan Japan fick en betydligt lättare med Belgien, Ryssland och Tunisien.

VM i Tyskland 2006
Här kommer ytterligare en stornation som haft VM på hemmaplan. Tyskland är ett otroligt skickligt lag. Får de dessutom möta Polen, Ecuador och Costa Rica i sin grupp så är det näst intill omöjligt att inte vinna den.

VM i Sydafrika 2010 
Detta är nog den svåraste grupp som en värdnation fått, sen är det ju faktiskt det enda lag som eliminerats direkt i gruppspelet. Sydafrika fick motståndare såsom Frankrike, Uruguay och Mexiko.

Vm i Brasilien 2014

Tyskland jublar och Brasilien deppar efter tyskarnas kross i semifinalen senast. Foto: Fifa.com

Det senaste Världsmästerskapet spelades i Sydamerika med självaste Brasilien som hemmanation. Dock fick giganterna en hyfsat grupp med Kroatien, Kamerun och Mexiko som motståndare.

Sydafrika sämsta Värdnation någonsin

Inte sedan 1950 när gruppspelet infördes i VM så har en enda hemmanation missat slutspel förutom just Sydafrika som vid Världsmästerskapen 2010 kom trea i sin grupp efter Mexiko och Uruguay. Inte mindre än 6 arrangörer har vunnit VM-Guld. Uruguay, Italien, England, Tyskland, Argentina och Frankrike har alla fått tagit emot guldmedaljer på hemmaplan.

Fans till Sydafrika deppar efter uttåget i Fotbolls-VM 2010. Foto: Bildbyrån

Det brukar generellt gå rätt bra för det arrangerande landet. Samtliga länder från 1986 har vunnit sina grupper förutom USA och Sydafrika som kom trea i sina grupper. Dock räckte USAs tredjeplats till slutspel i VM 1994. Så därför är Sydafrika det enda landet någonsin som missat slutspel i VM på hemmaplan.

Click to comment

Trending

Exit mobile version