Längdskidor

Tävlingsprogrammet kan ändras på OS och VM

Published

on

Från och med nästa säsong 2018/19 kan längskidåkningen få sig ett ansiktslyft. NRK kan idag berätta att internationella skidförbundet FIS ser över förändringar i sitt tävlingsprogram.  

Längdskidsporten har under de senaste säsongerna haft problem med att locka tv-tittare och fler åkare från andra länder än de nordiska samt Ryssland. Som ett försök till lösning på detta problem har internationella skidförbundet FIS på sitt årliga höstmöte tagit beslutet att se över grenprogrammet. Norska NRK uppger att alla länder ombetts att fundera över förändringar i mästerskapsprogrammet fram till nästa kongress under våren.
Tänkbara förändringar är bland annat:

  • Ta bort skiathlonlopp och ersätta det med en mer traditionell jaktstart där åkarnas startplacering utgår från resultatet på 15/10 kilometer individuell start.
  • Ta bort klassisk sprint helt och ersätta det med enbart fristilssprint, möjligen med inslag av skicross som hopp.
  • Tillföra en lagsprint med mixade lag.

Vegard Ulvang berättar för NRK att en förändring är på gång, även om inget är bestämt ännu.
– Vi har haft samma mästerskapsprogram sedan VM i Oberstdorf 2005 och det kan vara på tiden att vi förändrar något. Vi måste vara så attraktiva som möjligt, säger han till NRK.

Ändringarna kan bli aktuella för VM i Seefeld, Österrike 2019 och anledningarna till de tänkbara förändringarna är olika. Beslutet att eventuellt ta bort skiathlonen bygger på att det är en dyr och krävande tävling att arrangera i Världscupen och därför blir märklig att ha med på mästerskapen. De andra förslagen bygger på förhoppningen om att locka ny publik i mellan-Europa. Ulvang menar nämligen att det finns en önskan från de mellan-europeiska förbunden att dra ner på antalet tävlingsformat.

– I de länder där längdskidåkning inte är så stort ser de ett behov av färre discipliner, för att göra sporten mer förståelig för folket, förklarar Ulvang.
Som läget är nu finns ca 30 olika discipliner att välja mellan för FIS.

Ulvang är dock tydlig med att de populära stafetterna inte riskerar att drabbas av förändringarna.

Click to comment

Trending

Exit mobile version