Fotboll

Så bra är Sveriges motståndare – lagdel för lagdel

Published

on

Nu är Sveriges playoffmotståndare klar, man drog nitlotten och blev lottade mot Italien. Länderna kommer att mötas i ett dubbelmöte i november. Idag rankar Landslagskollen Sveriges kvalmotståndare och hur stora chanserna är att ta sig vidare till VM i Ryssland.

Målvakterna:

Det är två världsmålvakter Italien har i Gianluigi Buffon och supertalangen Gianluigi Donnarumma. Gianluigi Buffon (Juventus) är just nu ohotad etta med sin rutin från stora matcher. Man ska aldrig säga aldrig, men att göra mål på ett försvar och målvakt av världsklass blir väldigt tufft för Sveriges del.

★★ ★ ★ ★

Försvararet

Detta försvar kan vara ett av de bästa i världen landlagsmässigt. Försvarsgeneral efter försvarsgeneral. Giorgio Chiellini, Leonardo Bonnucci och Andrea Barzagli för att nämna några. De är många som är på den absoluta världstoppen i Italiens försvarsmur och ska Sverige hota detta krävs det något extraordinärt.


★ ★ ★ ★ ★

Mittfältet:

Det italienska mittfältet håller inte samma klass som man är van vid att de gör. Men trots detta är det ett gäng oerhört kompetenta spelare som kommer att ställas mot Sveriges mittfält. Vissa frågetecken kan ställas till vilken formation förbundskapten Gianpiero Ventura väljer och därmed hur många mittfältare som spelar, men vissa spelare är gjutna i elvan.  PSG-stjärnan Marco Verratti tillhör en av världens främsta på sin position och rivjärnet Daniele De Rossi är en mardröm att möta. Lägg där till Lazios Marco Parolo, Inters Antonio Candreva och Napolis stora stjärna Lorenzo Insigne och ingen svensk spelare går säker. Just Insigne har inlett säsongen mycket starkt i ett fantastiskt spelande Napoli och kan komma att bli Italiens största offensiva hot i mötet med Sverige. Bakom nämnda spelare finns bland annat Romas Lorenzo Pellegrini, Juventus Federico Bernardeschi och Inters Roberto Gagliardini, unga spelare med en väldigt ljus framtid för sig.

★ ★ ★ ★

Anfallet:

Italien har blivit bortskämda under historien med anfallare i världsklass. Francesco Totti, Filippo Inzaghi, Luca Toni och Alessandro Del Piero är alla exempel på anfallare som var bidragande i Italiens VM-guld 2006. 2017 ser anfallsbesättningen dock inte lika skrämmande ut. Alla har kanske inte lika bra koll på namn som Andrea Belotti, Ciro Immobile, Eder och Manolo Gabbiadini. Men dessa spelare besitter ändå stora kvaliteter, speciellt startspelarna Belotti och Immobile. Belotti stod för hela 26 mål på 35 matcher för Torino i Serie A förra säsongen och ryktades i sommar till flera europeiska storklubbar. Kollegan Immobile har börjat säsongen mycket starkt i succélaget Lazio där det blivit hela 11 mål på de 8 första matcherna. Sverige bör definitivt se upp med det vassa anfallsparet. Visst frågetecken kan dock lyftas kring återväxten på anfallspositionen.

★ ★ ★ ★

Chanserna:

Det blir tufft, oerhört tufft. Italien hittar alltid en väg att ta sig vidare. Deras försvarsspel är av högsta klass och man släpper in väldigt lite mål. Erfarenheten, kvaliteten och bredden talar för Italien. Dessutom är det ingen vacker statistik vi har mot Italienarna. På 2000-talet har vi mött landet fem gånger och inte en enda av matcherna har slutat i vinst. En oavgjord och fyra förluster. Senaste förlusten kom i EM 2016, där Sverige förlorade med 1-0.

Chanserna för att vi ska ta oss till VM känns väldigt små. Italien brukar prenumerera på VM-biljetter och för svensk del är det hela 11 år sedan vi spelade ett VM-slutspel senast. Men Sverige har presterat bra mot tufft motstånd tidigare, vilket inte minst den bragdartade vinsten mot Frankrike i kvalet vittnar om. Även om Italien är betydligt starkare i varje lagdel skulle den lagmoral det svenska laget visat upp det senaste året kunna besegra jättarna. Med supportrarnas stöd kan man hoppas på ett bra resultat i första mötet på Friends Arena för att sedan kunna fullfölja sensationen på Stadio Olimpico nere i Rom. Tufft, men inte omöjligt. Så skulle man kunna sammanfatta Sveriges chanser i detta dubbelmöte.

Av: Sebastian Rönström och Mattias Persson

Click to comment

Trending

Exit mobile version