Fotboll

KRÖNIKA: ”Nu har ni chansen att bli hjältar”

Published

on

Det svenska landslaget har gått en kräftgång under de senaste åren. Men det senaste årets resultat har skänkt en känsla av framtidstro och hopp om nya glansdagar. Endast ett möte med Nederländerna och ett stundande play-off står emellan dröm och verklighet. Till de blågula spelarna finns bara en sak att säga: Nu har ni chansen att bli hjältar.

Senast svenska landslaget deltog i ett VM-slutspel var 2006. Då under ledning av Lars Lagerbäck. Ett lag byggt på en solid defensiv och individuell skicklighet i offensiven (med stjärntrion Ibrahimovic, Larsson och Ljungberg i spetsen) banade väg för förhoppningen om att kunna gå ända till semifinal. Tyvärr satte värdnationen Tyskland stopp för de blågula drömmarna redan i åttondelsfinalen och Sverige har sedan den dagen, 24 juni, fram till idag fått vänta i hela 11 år på ett VM-slutspel. Under denna period har man visserligen deltagit i tre raka EM-slutspel, det första under ledning av Lagerbäck och de två senaste under ledning av Erik Hamrén. Framgångarna i dessa slutspel har däremot varit begränsade och tron på de svenska framgångarna har i hög grad byggts upp av att vi under denna tid haft svensk fotbolls största spelare genom tiderna, Zlatan Ibrahimovic, i laget. Efter sorti i gruppspelet under förra sommarens mästerskap tackade en rutinerad trio för sig. En trio som i mångt och mycket utgjort stommen i det svenska landslaget under det senaste decenniet. Zlatan Ibrahimovic, Andreas Isakssons och Kim Källströms utträde skapade en viss oro för hur konkurrenskraftigt det svenska landslaget skulle vara men det banade även väg för en generationsväxling, kraftigt påhejad av det sensationella U21 EM-guldet sommaren 2015. In kom nye förbundskaptenen Janne Andersson och med sig tog han en idé om att gå tillbaka till grunderna i den svenska fotbollssjälen. Defensiv stabilitet och en stark föreställning om ”laget före jaget”, i symbios med ett tillåtande av individuell skicklighet på offensiv planhalva. Precis som under Lars Lagerbäcks glansdagar.

När lottningen till VM-kvalets gruppspel drogs var Sverige, på grund av svaga resultat under föregående år, seedade som trea i en grupp som innehöll regerande EM-silvermedaljören Frankrike och det revanschsugna Nederländerna som missat samma slutspel. Sveriges utsikter att nå VM i Ryssland sågs som begränsade och en prestation utöver det vanliga torde behövas.

Nu sitter vi här, ett år efter att det på förhand diffusa kvalet inleddes. Sverige har överträffat alla förväntningar och har gett sig själva möjligheten att, inför den sista matchen mot Nederländerna, kunna förlora med hela 6-0 och ändå sluta tvåa i gruppen och kvalificera sig för ett avgörande play-off i november månad. Få människor hade nog förväntat sig denna utgång av kvalet när det inleddes förra hösten och Sverige stod mitt i en generationsväxling och utan sin bäste spelare genom alla tider.

Men under Janne Anderssons ledning har spelare som Emil Forsberg och Victor Nilsson Lindelöf tagit enorma kliv och blivit stjärnor även på den yttersta internationella scenen. Till detta kan tilläggas utvecklingen hos spelare som Robin Olsen, Ludwig Augustinsson och Viktor Claesson samt oväntade genombrott hos spelare som t.ex. Jakob Johansson. Utöver detta ser vi spelare som Mikael Lustig, Sebastian Larsson, Marcus Berg och Ola Toivonen uppleva något som kan liknas vid en renässans. Spelare som under period varit uträknade och hårt kritiserade under de senaste åren.

Tillsammans har ovan nämnda spelare bildat ett starkt kollektiv och är nu påväg att genomföra något Sverige inte lyckats med på 11 år – att nå ett VM-slutspel. Ett play-off mot tufft motstånd står visserligen fortfarande i vägen för drömmen men med tanke på den fina fotboll och kemi detta nya landslag visat upp under det senaste året känns ingenting omöjligt. Min uppmaning till de svenska spelarna nu är att gå ut, kriga för laget, fortsätt på den inslagna vägen, också ska denna VM-platsen fixas.

Nu har ni chansen att bli hjältar. 
Click to comment

Trending

Exit mobile version