Friidrott

FRIIDROTTS-VM: Största medaljhoppen i mästerskapet

Published

on

Friidrotts-VM för världens och Sveriges främsta stjärnor i friidrott närmar sig med storm steg. Mästerskapet arrangeras i Doha, Qatar och rivstartar imorgon. Landslagskollen listar här Sveriges största medaljhopp i Doha.

Årets Friidrotts-VM utspelar sig på Khalifa International Stadium i Doha, Qatar, och avgörs rekordsent. Mästerskapet startar imorgon och avslutas den sjunde oktober. Under mästerskapet kommer det bjudas på många spännande dueller i flera grenar och rejäla kamper. För många av idrottarna är VM slutmålet och naturligtvis den viktigaste tävlingen för året. För att nämna några kan kampen på 400 meter på damsidan nämnas. Regerande mästarenär Shunae Miller Uibo från Bahamas och kommer nog utmanas främst av Salwa Eid Nasser från Bahrain.

Världsrekordchanser

På tresteg lutar mycket åt att guldet kommer bli en amerikansk affär om guldet mellan Will Claye och Christian Taylor, där Claye vid flera tillfällen varit över 18 meter i år. Kan någon av de utmana Jonathan Edwards världsrekord från VM i Göteborg 1995?

En gren som även den är stekhet just nu är 400 häck där världsrekordet även där ligger inom räckhåll. I en trolig final kommer norrmannen Karsten Warholm och amerikanen Rai Benjamin göra upp hela vägen och kanske slå rekordet. Ett rekord som stått sig sedan OS i Barcelona 1992 på 46.78 av Kevin Young, USA. Den stora frågan för hemmapubliken är om kometen från förra säsongen Abderrahman Samba hinner bli kvitt sina skador innan mästerskapet börjar?

Flera Svenska chanser

Förutom alla utländska stjärnor har Sverige ett flertal chanser att knipa flera medaljer av olika valörer. Flera har varit med på seniormästerskap tidigare, men det är även ett par nykomlingar med. På Maraton gör 42-årige Adhanom Abraha mästerskaps debut i svenska linnet, samt 18-åriga supertalangen Tilde Johansson i längdhopp. Mästerskapet i Doha blir Tildes första på senior nivå, och kommer ge den unga Falkenbergshopperskan många nya erfarenheter. Kan Johansson även hitta formen innan skadan hon drog på sig i Finnkampen? Då kan hon vara en joker i en kommande final.

En joker i medaljstriden Erika Kinsey i höjdhopp efter en fin säsong med en stabilitet mellan 1.94-1.97. Favorit är ryskan Maria Lasitskene, med ukrainskan Yulia Levchenko som största utmanare. Där bakom är det relativt öppet om medaljplatserna.

En till VM-debutant är Uppsalas diskuskastare Vanessa Kamga. Den 21-åriga Kamga har i år satt personligt rekord, och kastat över 59 meter. För en finalplats kommer hon nog behöva sätta ett nytt personligt rekord, och troligen närma sig dröm 60.

En intressant start gör även gamla 3000 meter hinder specialisten Charlotta Fougberg. Fougberg gör under VM mästerskapsdebut på maraton. Tillsammans med Cecillia Norrbom och Johanna Bäcklund, utgör de laget som kommer representera Sverige.

Först ut av svenskarna är längdhopparen Thobias Montler. Längdhopp är även första grenen totalt i mästerskapet med start 15.30.

Här kommer Topp-5 på Sveriges största medaljkandidater enligt Felix Davidsson-Berndtsson, skribent på Landslagskollen.

Motiveringar och lite mer utförlig text under bildspelet.

 

 

5. Angelica Bengtsson visade redan i vintras att hon tagit ett steg till i utvecklingen jämfört med säsongen innan när hon satte svenskt rekord och gick första gången över 4.80 då hon hoppade 4.81 i en gala i Frankrike. Har under året förutom att ha satt ett nytt svenskt rekord ute med 4.76 även tagit sin första seger i Diamond League. I samma tävling satte hon även sitt svenska rekord. Om hon kommer upp i sin toppnivå och kanske kan förbättra sitt svenska rekord ytterligare kommer hon garanterat kunna göra upp om pallplatserna.

Favoriterna i stavhopp är den regerande mästarinnan från Grekland Katerina Stefanidi och Ryskan Anzhelika Sidorova. Bakom där är det relativt öppet där Angelika är en av kandidaterna om bronset. Hässelbyhopparen visade nyligen tecken på fin form då hon klarade 4.70 i matchen mellan Europa och USA förgående helg. Får även sällskap av en annan svenska då Mikaela Meijer som tävlar för Örgryte också kvalat in.

4. Bålsta kastaren Kim Amb har efter många års skadeproblem verkligen hittat tajmingen i kastningen. Kim har under många år legat på en stabil nivå mellan 81-83 steppat upp nivån, och är i kanonform inför VM. På Finnkampen på Stockholm Stadion slog han till med 85.89 i första kastet, och gick första gången i karriären över 85 meter. Men det var inte slut där. En vecka senare på SM i Karlstad slog han till med 86.03 meter. Båstad kastaren är nu tvåa i Sverige genom tiderna, med endast den gamla världsrekordhållaren Patrick Bodén före sig på 89.10.

Nivån på spjut är väldigt hög just nu med tyskarna Andreas Hoffman och Johannes Vetter samt Estländaren Magnus Kirt i spetsen för att nämna några. Men med den form Kim är i just nu, och islossningen han fått i år kan han vara med och tampas där uppe. Framförallt i ett mästerskap där allt kan hända.

3. Perseus Karlström har länge varit med i gånglandslaget, men är för många i Sverige en doldis. Karlström har länge legat på en hög nivå, och seglade efter Finnkampen upp som en stor medaljkandidat på VM. På 10 000 meter inför publiken på Stadion slog han till med en av de bästa tiderna någonsin på distansen. Efter de tjugofem varven gick han i mål på 38.03 minuter och seglade upp på topp 10 i världen genom tiderna, och en förbättring av sitt egna svenska rekord med nästan 30 sekunder. Då ska nämnas också att han gjorde ett sololopp hela vägen och var totalt överlägsen. Under VM i Doha är distansen 20 kilometer och avgörs på gatorna i staden.

Förutom sitt kanonlopp under Finnkampen slog han även ett gammalt svenskt rekord på 5000 meter tidigare under året. Haft lite tufft på mästerskap, men har i år visat att han höjt sin kapacitet ytterligare. Håller han ihop loppet under mästerskapet kommer han absolut vara en av kandidaterna att ta en medalj. Och kanske även en medalj av riktigt ädla valörer.

Senare under mästerskapet kommer även hans bror Anatole Ibanés vara med och tävla. då på 50 kilometer. Både bröderna representerar till vardags Eskilstuna Friidrott.

2. Armand ”Mondo” Duplantis har länge setts som ett framtidsnamn och supertalang inom svensk friidrott. Ifjol redan vid 18-års ålder tog han direkt steget från supertalang till en av de bästa stavhopparna genom tiderna då han förutom att vinna EM-guld, hoppade 6.05 meter i samma tävling. I år har han konserverat den formen och varit stabil på höjder mellan 5.95-6.00. Inför VM är han ett av svensk friidrott största medaljhopp.

Tillsammans med amerikanen Sam Kendriks och polacken Piotr Lisek, har de dominerat stavhoppet i år. De tre är de enda som hoppat sex meter eller mer under året. Anmärkningsvärt av Duplantis är att han på sista grenen under årets finnkamp, på att lite kyligt Stadion och ensam kvar i tävlingen, till publikens jubel återigen klarade drömgränsen sex meter.

Stavfinalen i VM avgörs tisdagen den första oktober. Kommer vi att få se Duplantis stå som segrare då?

1.Tillsammans med Duplantis är Ståhl Sveriges överlägset största medaljhopp till VM. Till skillnad från Duplantis där det varit jämnt vem som är bäst, har Ståhl fullständigt dominerat herrarnas diskus. Daniel Ståhl har under året matat ut diskusarna mellan 69 till 71, och med de längderna har han varit flera meter före konkurrenterna. Även i år fick den svenska publiken se ett svenskt rekord då Spårvägen kastaren på lilla Bottnaryds spelen drog iväg diskusen 71,86 meter. Mer än en halv meter längre än sitt gamla svenska rekord, satt på Sollentunavallen 2017.

Vilka är då Daniel Ståhl största konkurrenter till guldet? Största utmanaren på förhand är nog den eviga antagonisten, jamaicanen Fedrick Dacres. En som man inte får glömma trots att formen inte varit lika bra i år är litauern Andrius Gudzius. På de senaste mästerskapen har han snuvat Ståhl med minsta möjliga marginal på gulden. Annars kommer nog Ståhls största konkurrent att vara sig själv. Förutom nämna kast har han vid flera tillfällen gjort flera monsterkast, men tyvärr inte lyckats stå kvar i ringen efter kasten. Får han bara till det kommer vi nog bjudas kast upp mot det svenska rekordet.

Diskusen med Daniel Ståhl i troligt centrum avgörs den trettionde september med start 20.25.

Så här ser hela Sveriges trupp ut till mästerskapet 

Komplett tidsprogram, inklusive svenska starter

Click to comment

Trending

Exit mobile version