Friidrott

FRIIDROTTS-VM: Nagelbitare avgjorde hajpade finalen

Published

on

Herrarnas stavhoppsfinal på Friidrotts-VM var en av de mest hajpade finalerna inför mästerskapet. Kampen mellan framförallt en svensk, en polack och en amerikan med favoritskapet på sina axlar. Och som de förväntningarna infriades.

Den svenska stavhopparen och supertonåringen Armand Duplantis var en av favoriterna i den kanske mest hajpade av finalerna under hela Friidrotts-VM. Duplantis har under året klarat drömgränsen 6 meter vid två tillfällen, för den svenska friidrottspubliken var Finnkampen en av höjdpunkterna. Trots att han bara är nitton år var han inför mästerskapet tillsammans med Daniel Ståhl det största medaljhoppet. Ståhl motsvarade förväntningarna i måndags, när han tog hem guldet i diskusfinalen. Finalen i stavhopp skulle visa sig bli den nagelbitarna alla friidrottsfans hoppats på.

Klarade 5.92 i sista försöket

Inför mästerskapet var det framförallt tre namn på experternas läppar i kampen om medaljerna. Det var förutom Armand ”Mondo” Duplantis polacken Piotr Lisek och amerikanen Sam Kendricks. Redan efter 5.80 stod det klart att det skulle bli en kamp mellan dessa tre. På nästa höjd tog både Duplantis och Lisek i första, medan den stora favoriten Kendricks behövde tre försök. På 5.92 blev det ordentlig dramatik. Kendricks klarade i första medan Duplantis hade rejäla problem. Efter konfererande med pappa och tränare Greg Duplantis bröt Mondo till en styvare stav. Resultatet. Över 5.92 i sista. Både klarade sedan nästa höjd i sista och det var därmed klart, Guldet var Kendricks på mindre rivningar. Duplantis satte dock rejäl press på amerikanen med att ta höjden innan i samma försök.
Experten Alhaji Jengs hyllningar till Duplantis var stora trots nederlaget.

– Mondo är half man half amazing, säger han till SVT.

”Jag älskar dig”

Det var en lycklig Duplantis och trött efter tävlingen när han blev intervjuad av Marie Lehman.
– Jag gick ut där i dag och gav allt jag hade. Kendricks förtjänar att vinna, han gjorde det bäst, men jag gjorde det bästa jag kunde, säger han till SVT.

I studion efter tävlingen blev även mamma och fystränare Helena Duplantis intervjuad, samtidigt som Armand blev intervjuad i mixed zone. På svaret på mammans grattis hälsning, skickade han en kärlekshälsning tillbaka.

– Tack så mycket jag älskar sig, säger Armand Duplantis på klar svenska.

Om mindre än ett år är det dags för OS i Tokyo. Ett snack efter tävlingen blev att det styva stavarna för Duplantis tog slut. Greg Duplantis berättade om åtgärderna för ge sonen bästa möjligheter .

– Vi kommer att fixa större stavar till dess, säger han till SVT.

Click to comment

Trending

Exit mobile version