Friidrott

FRIIDROTTS-VM: Efter megakaoset och stavbrottet, slog svenskt rekord

Published

on

Under pågående Friidrotts-VM , gick damerna stavfinal till historien som en av de bästa genom tiderna med mycket dramatik och ett svenskt rekord. Sveriges representant Angelica Bengtsson bjöd på mycket av dramatiken.

Gårdagens stavhoppsfinal för damer på Friidrotts-VM i Doha, Qatar blev en minst sagt högklassig historia, där Angelica Bengtsson med 4.80 satte ett nytt svenskt rekord. Tidigare rekordet satte hon när hon vann Diamond League galan i Rom tidigare i somras. Vägen till det svenska rekordet var verkligen inte rak med mycket trassel. Vägen till finalen var även den strulig, där hon tog kvalgränsen 4.60 i sista försöket. I finalen blommade hon ut och slog till när det krävdes som mest. Det efter en otäck olycka som kunde knäckt vem som helst.

Bröt staven i hoppet

Angelica Bengtsson hade en brokig väg framåt i finalen där hon klarade 4.70 i sista chansen med ett riktigt klasshopp. I sista hoppet på 4.80 var olyckan framme. Bengtsson knäcker sin stav och faller handlöst ner i stavlådan, och får därmed göra om sitt sista hopp. Problemet när hon ska göra sitt hopp? Hennes stav är borta.

– Jag kan inte tänka mig någon mer stressande situation, med en hel stadion som väntar på att hon ska hoppa, säger Kajsa Bergqvist i sändningen.

Bengtsson letar med ljus och lyckta efter staven hon använde tidigare i tävlingen, och frågar flera av sina konkurrenter. Då får hon en hjälpande hand av fransyskan Ninon Guilon Romarin.

– Då kollar hon i sitt fodral och så är min stav där, säger Bengtsson till SVT.

Efter allt strul går hon in, helt utan respekt efter tidigare händelse och tar 4.80 med god marginal. Nytt svenskt rekord med fyra centimeter och ett nytt svenskt idrottshistorskt ögonblick är skapat.

”Bland det mest imponerade i hela mitt liv”

Efter sin insats har Bengtsson fått mycket beröm av både landslagskollegor och konkurenter och hon får mycket höga betyg för sin insats. I den stressade situationen, med den otäcka olyckan bara några minuter innan hoppet visar hon prov på sin mästerlighet. Både fysiskt och mentalt att kunna ladda om. På läktaren var ett av Sveriges största guldhopp i mästerskapet Armand ”Mondo” Duplantis lyrisk.

– Det var bland det mest imponerande jag sett i hela mitt liv. Det var helt galet, säger han.

Tävlingen i sig bjöd även på en hel del rekord, och minnesvärda ögonblick. Totalt var det tretton stycken hoppare över 4.70. Resultatet som Bengtsson kom sexa på har vid de flesta mästerskap tidigare räckt till en bronspeng. Tävlingen vanns av ryskan Anzhelika Sidorova på 4.95 i tävlingens absolut sista hopp. Tvåa kom amerikanskan Sandi Morris, och trea Katerina Stefanidi från Grekland på 4.80.

Läs mer friidrott på Landslagskollen.

Click to comment

Trending

Exit mobile version