FRIIDROTTS-VM: 59 år senare, Berglund skrev historia

Published

on

Medeldistanslöparen Kalle Berglund skrev historia under Friidrotts-VM på flera olika sätt. På 1500 meter skrev han historia på flera olika sätt, både för sig själv och svensk. På vilka sätt då?

Friidrotts-VM i Doha avslutades under gårdagen, där medeldistansaren Kalle Berglund skrev historia. Den 23-årige Kalle Berglund säkrade i fredags en finalplats på 1500 meter i tuff konkurrens. Finalplatsen var hans första i ett globalt mästerskap på distansen. Men det stannar inte där!

Första svensk sedan OS 1960

Sedan Dan Waerns glansdagar har ingen svensk herre nått en global final på distansen. Senast var när Waern var i final på OS i Rom 1960, där han kom på fjärde plats. Inte förrän Kalle Berglund lyckades upprepa bedriften, med en finalplats i Doha. Från ett svårt läge lyckades han efter en mäktig spurt passera flera löpare på upploppet, och säkra en plats i finalen. Noterbart är att han passerade en av de norska bröderna Ingebrigtsen på slutet.

– Det var ganska stökigt hela vägen, men det är så det blir i mästerskap.  Kände mig ganska pigg hela vägen. och det bet bra sista 120 meterna, och jag tog man för man, säger han till SVT efter loppet

Rekordsnabb final

På mästerskapets sista dag skulle Berglund få göra upp med flera av världens bästa på distansen. Kalle Berglund tävlar för Spårvägen i Stockholm, men han har även tävlat för UF Contact i Olofström.

Finalen skulle visa sig bli en riktigt snabb historia, där den kenyanska favoriten Timothy Cheruiyot och landsmannen Ronald Kwemoi tidigt drog ifrån. Kalle låg länge och sladdade långt bak och såg ett tag ut att tappa kontakten. Det visade sig att Kalle disponerat sina krafter rätt och tog flera löpare på slutet, som gått för fort. Med en fin avslutning slutade han tillslut på en niondeplats. Han belönades även med ett nytt svenskt rekord. Tiden för Berglund blev 3.33,70. Rekord med mer än en sekund. Trots svenskt rekord var huvudpersonen själv inte helt nöjd.

– Det var kämpigt idag.  Var inte många lätta meter under loppet.  Tomt på energi. Det var bara att kriga för varje meter, var inte lätt någon sekund, säger Kalle Berglund till SVT.

Trots lite besvikelse menar han att inte kan vara missnöjd med loppet. Framförallt med flera lopp på så många dagar.

– Svenskt rekord i mitt tredje lopp på fyra dagar. Jag kan inte vara missnöjd tyvärr, även om jag ville mer.

Loppet vanns av Cheruiyot, före algeriern Taofik Makhloufi och polacken Marcin Lewandowski.