EM-KVALET: Sverige kryssade mot Norge

Published

on

FOTBOLL. Det blev en nervkittlande match på nationalarenan Friends Arena i Stockholm under söndagskvällen när Norge stod för motståndet i EM-kvalet.

Efter torsdagens klara seger för det svenska herrlandslaget mot Färöarna var det ikväll dags för ny match när grannlandet Norge gästade nationalarenan, Friends Arena. Inför matchen var den stora snackisen att Sveriges förbundskapten, Janne Andersson, petat Marcus Berg för första gången på tre år. Istället för rutinerade Berg fick Robin Quiason chansen från start på gräset där AIK  till vardags spelar sina matcher. Det norska landslaget leds av den tidigare svenska förbundskaptenen Lars Lagerbäck.

Det var en tuff och jämn batalj som Sverige och Norge bjöd på. Matchen, som både lagen hade målchanser till att vinna, bjöd på ett mål från vardera lag och det första gjordes strax innan kvällens domare, Slavko Vinčić, skulle blåsa för halvtidsvila tog Norge ledningen. Andreas Granqvist slog en för kort passning på mittplan och istället för att bollen hamnade hos mittbackskollegan Victor Nilsson Lindelöf som det var tänkt, snappade Norges Joshua King upp bollen och startade en kontring mot målet och efter en sidledspassning i straffområdet kunde kaptenen Stefan Johansen skjuta in bollen bakom Robin Olsen i den svenska målburen.

Forsberg räddade poäng

Efter en trevande start på den andra halvleken såg Emil Forsberg till att kvittera till 1-1 efter ett fint placerat skott längst med marken från mitten av straffområdet. Upprinnelsen till målet var ett svenskt inlägg från högerkanten som de svenska spelarna till slut fick fram till en fri Emil Forsberg, som i klubblagssammanhang tillhör i tyska Red Bull Leipzig.

I 77:e minuten stod Sverige för ett dubbelbyte. Båda anfallarna Robin Quaison och Alexander Isak gick av till förmån för Marcus Berg och Sebastian Andersson. När matchuret visade 84:e minuten signalerade Janne Andersson för att han ville göra sitt tredje och sista byte för matchen. Albin Ekdal klev av och ersattes av Gustav Svensson.

När matchklockan visade 93:minuten blåstes matchen av och då visade resultattavlan 1-1. Ett resultat, som sett till tabellen, är bättre för Sverige än för Norge. Tabellen ser du här. (OBS! Extern länk).

Matchfakta

Sverige – Norge : 1-1 (0-1)
EM-kval, grupp F

44′  Varning Markus Henriksen, Norge
45′  0-1 Stefan Johanson, Norge
60′  1-1 Emil Forsberg, Sverige
64′  Byte Norge: Tarik Elyounoussi in, Markus Henriksen ut
70′  Varning Sebastian Larsson, Sverige
76′  Byte Norge: Erling Braut Håland in, Stefan Johansen ut
77′  Byte Sverige: Marcus Berg in, Alexander Isak ut
77′  Byte Sverige: Sebastian Andersson in, Robin Quiason ut
84′  Byte Sverige: Gustav Svensson in, Albin Ekdal ut

Domare: Slavko Vinčić, Slovenien
Assisterande domare: Tomaž Klančnik och Andraž Kovačič, Slovenien
Fjärdedomare: Nejc Kajtazovic, Slovenien

STARTELVORNA:

Sverige: Robin Olsen (mv); Mikael Lustig, Andreas Granqvist (K), Victor Nilsson Lindelöf, Pierre Bengtsson; Emil Forsberg, Kristoffer Olsson, Albin Ekdal, Sebastian Larsson; Alexander Isak och Robin Quaison.

Avbytare: Karl-Johan Johnson (mv), Kristoffer Nordfeldt (mv), Niklas Hult, Jakob Johansson, Marcus Berg, John Guidetti, Gustav Svensson, Filip Helander, Emil Krafth, Pontus Jansson, Sebastian Andersson och Jimmy Durmax.

Norge: Rune Jarnstein; Omar Elabdellaoui, Håvard Nordtveit, Tore Reginussen, Haitam Aleesami, Stefan Johansen (K), Sander Berge, Markus Henriksen, Ole Selnæs, Martin Ödegaard och Joshua King.